Wpis z mikrobloga

Ale jestem dzbanem. Zaciekawił mnie pewien film na YT o liczbach pierwszych i spirali Ulama. To pomyślałem że z nudów napiszę program do generowania tejże spirali. No i jakoś to poszło, myślę spoko to teraz go jakoś zmodyfikuje. I pomyślałem czemóż by nie zrobić spirali z dowolnie wybranej ukośnej linii z oryginalnej spirali, może odnajdę jakiś wzór(xd). Tu już było trochę więcej pieprzenia się ale udało mi się (a tak przynajmniej myślałem). No i tak klikam w różne części spirali, sporo dawało w zasadzie losowy efekt ale w pewnym momencie widzę mało wyraźny ale powtarzający się wzór. Klikam na inne miejsce i inny wzór. XD myślałem że rozwiązałem chyba największą tajemnicę #matematyka . Nie no w sumie miałem z tyłu głowy że to raczej jakiś błąd ale analizowałem kod i nie znajdywałem nic takiego więc utwierdzałem się w przekonaniu że będę w podręcznikach do historii. Ale w końcu zastanowiło mnie czemu klikając w największe wygenerowane liczby pierwsze patern jest coraz mniej złożony i okazało się że algorytm zapętlał się wczytując liczby z oryginalnej spirali więc xd. Wstawiam zdjęcia bo fajne wzorki wyszły. #programowanie #matematyka
Kutalongest - Ale jestem dzbanem. Zaciekawił mnie pewien film na YT o liczbach pierws...

źródło: comment_cQ55YuI7HAATfUauCWJ5dszErVflUpcF.jpg

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach