Aktywne Wpisy
pieknylowca +209
Uwielbiam takie boomerskie gadanie jacy to oni nie są silni, zaradni, potrafią używać szybkozlaczki- no chyba że pada firma produkująca garnki w której pracowali od 35 lat, wtedy są bardziej zagubienie niż dzieci we mgle
źródło: 1000005515
Pobierz
sakiro12 +122
Ja z Meksykaninem, siostra z Afgańczykiem a reszta kuzynem z "europejczykami" i masa polek w komentarzach chwaląca się swoimi pajetami i arabami #p0lka #blackpill #logikarozowychpaskow
źródło: Screenshot_2025-07-05-00-08-44-075_com.zhiliaoapp.musically
Pobierz

czy ktos moze mi pomoc. Jak przez VBA osiagnac "Result" czyli zeby mi po prostu zliczał tak jak przez COUNTIF w arkuszu.
Wkleilem formule po prostu ale nie daje mi to spokoju ze nie wiem jak to przez VBA ogarnac. Pomoze ktos?
doszedlem tak daleko:)
Sub test()
Dim lastrow1 As Long
Dim lastrow2 As Long
Dim i As Long
Dim rng1 As Range
Dim rng2 As Range
Dim cell As Range
lastrow1 = Sheets("Master").Range("A65536").End(xlUp).Row
lastrow2 = Sheets(4).Range("A65536").End(xlUp).Row
Set rng1 = Sheets("Master").Range("B" & lastrow1)
Set rng2 = Sheets(4).Range("A" & lastrow2)
Czyli mam okreslone 2 range
Teraz chybaFor each cell in rng2 powinno byc ale mam dziure w glowie no.
#vba #excel
źródło: comment_zFTzNMyPIylmXHJb1iFEXwrq74HFbueb.jpg
Pobierz@KwasneJablko: po czym ty tam chcesz iterować jak oba range mają po jednej komórce?
A tak w ogóle to użyj dictionary, wszystko sobie zliczysz w jednym przejściu.
Dim lastrow As Long
lastrow = Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row
If lastrow >= "2" Then
Set rng1 = Sheets("Master").Range("A2:A" & lastrow)
@KwasneJablko: VBA też może "wkleić" formułę i zamienić ją na wartości w razie potrzeby i trzeba specyficznych warunków i sporo doświadczenia żeby kod kod VBA bez użycia formuł zrobił to znacznie wydajniej
Komentarz usunięty przez autora
With Sheets("Copy Paste Merchant List here")
.Range("F2").Formula = "=COUNTIF(Master!$B$2:$B$100000,'Copy Paste Merchant List here'!A2)"
.Range("F2").Copy
.Range("F3:F"
Tak tylko od siebie dodam, że twój kod wpisuje funkcje w komórki w koknkretnym Range, natomiast mój działa na zasadzie takiej, że to VBA, a nie funkcja liczy komórki i podaje wartość w komórkach obok. Powodzonka
Edit: usunąłem mój post bo tam moje imię i nazwisko było lul
źródło: comment_RmMlAhrQe2QfjHqfzZ1MadOxNkAnJrCc.jpg
Pobierz