Wpis z mikrobloga

Początek końca Xorg

Once we are done with [their Wayland improvements] we expect X.org to go into hard maintenance mode fairly quickly. The reality is that X.org is basically maintained by us and thus once we stop paying attention to it there is unlikely to be any major new releases coming out and there might even be some bitrot setting in over time. We will keep an eye on it as we will want to ensure X.org stays supportable until the end of the RHEL8 lifecycle at a minimum, but let this be a friendly notice for everyone who rely the work we do maintaining the Linux graphics stack, get onto Wayland, that is where the future is

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=X.Org-Maintenance-Mode-Quickly

#linux #komputery #programista15k
  • 14
@grzesebe: Ogólnie pozytywne, ALE nie ma dobrych menadżerów okien i pulpitów. To jest spora przeszkoda, bo w sumie masz KDE (ale chyba zabugowane), Gnome (dobre) i sway (dla nerdów, ale dobrze działa).
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@grzesebe: czegoś jak openbox jeszcze nie ma, sam czekam. Jest jeden projekt na gh ale to jeszcze daleka droga. Nie mówiąc o tym że openbox wykorzystuje elementy z XFCE którego też na razie na waylandzie nie ma
Korzystał ktoś z Wayland? Jakieś wrażenia?

@grzesebe: ja korzystam z Waylanda (a konkretnie wraz z sway). W samym Waylandzie się nic nie konfiguruje. Za konfigurację (np ekranów, klawiatury, myszki) jest odpowiedzialny menedżer okien. Także jeśli są bugi, to za nie najczęściej odpowiada menedżer. Tak było ze swayem, ale v1.0 jest już dobrze dopracowana, nie ma większych bugów i ma, jak dla mnie, wystarczająco dużo ficzerów.
@ponton:

X.org i Wayland to trochę historia jak z IPv4 i IPv6.

No nie do końca, Wayland po 11 latach rozwoju jest na ostatniej prostej. IPv6 po 20 latach jest powiedzmy może w połowie drogi i jedynym powodem jego wdrażania jest brak wolnych adresów IP w puli IPv4. W przypadku Waylanda motywem wdrażania jest to że Xorg obecnie to jeden wielki hack lepiony taśmą i sznurkiem i tego nie da się
Korzystał ktoś z Wayland? Jakieś wrażenia?

@grzesebe: Lamerskie Ubuntu 19.04 z Gnome 3 here i wrażenia takie se.
Wayland wydaje się szybszy i płynniejszy, ale jest kilka wkurzających pierdół jeszcze. Sam desktop działa dobrze, jest problem z wyświetlaniem ikon aplikacji nie instalowanych z pakietów, tylko odpalanych z miejsca gdzie zostały pobrane(na X11 jest OK), to raczej bug Gnome na waylandzie niż wina samego waylanda.
Zauważyłem że w eclipse jak chcę sobie