Wpis z mikrobloga

Tak sobie czytalem ostatnio tagi #socjalizm #komunizm #antykapitalizm i mi sie pytanie nasunelo.

Wy to tak serio za tym? Naprawde twierdzicie, ze #kapitalizm jest gorszy od socjalizmu? Ze socjalizm tak dba o potrzeby przecietnego czlowieka, o wyrownanie szans itd itp...

To... bo tu mi sie tu nie dodaje. Dlaczego wszyscy ludzie ZAWSZE s---------a z krajow socjalistycznych do kapitalistycznych?

#kiciochpyta
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DellConagher: Bo to nie jest prawdziwy socjalizm ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:

Zresztą, jak ja słyszę o socjalizmie to nigdy nie myślę że to jest ustrój do dbania o zwykłego obywatela xd to obywatel jest dla państwa, a nie na odwrót
  • Odpowiedz
No tak, mozliwe ze tendencja jest teraz taka, ale popatrz na wiekszy obraz: glownie gdzie Polacy wyjezdzaja? Zachod, prawda? Wezmy na przyklad UK i USA. Panstwa te zbudowaly swoja potege na kapitalizmie, tutaj sie - mam nadzieje - zgadzamy. Roznic, jakie byly miedzy blokiem wschodnim a zachodnim nie trzeba nikomu tlumaczyc, jak to wszystko dzialalo rowniez - wszyscy znamy historie

@DellConagher: To że kraje zachodu były kapitalistyczne a my socjalistycznym to
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Solstafir: no wiesz, Norwegia ma mnostwo ropy, a Kuba to malutkie panstwo i niewielka pomoc z ZSRR na pewno dala takiego kicka, ze poziom zycia przerosnal poziom zycia innego malutkiego panstwa... takze no, z tego co mi sie dodaje to wychodzi na to, ze w wiekszosci przypadkow socjalizm powoli rozpiedala dobra gromadzone przez kapitalizm. No ale coz, to moja opinia i obserwacja.
  • Odpowiedz
@DellConagher: Najpierw mówisz że ludzie zawsze (co podkreśliłeś) wyjeżdżają z socjalizmu do kapitalizmu (fałsz). Potem uznałeś że kraj kapitalistyczny jest zawsze bogatszy (fałsz). Teraz, jeśli kraj socjalistyczny jest bogatszy od kapitalistycznego to znasz pełno wyjaśnień dlaczego to nie jest zasługa socjalizmu. Czy potrafisz podobnie się wysilić i wyjaśnić dlaczego gdy kraj kapitalistyczny jest bogatszy to to nie jest zasługa kapitalizmu? Nie potrafisz - to jest ideologia. Pytałeś czemu ktoś może
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Solstafir: zawsze tak bylo z tymi wyjazdami, tylko teraz tendencja sie zmienia, bo panstwa kapitalistyczne zmieniaja sie w socjalistyczne. Znowu wiekszego obrazu nie widzisz i nie umiesz myslec w przod. Chiny mi sie rzucaja jako potego, bo w pewnym momencie wprowadzili namiastke kapitalizmu. Czy ktorakolwiek z innych republik socjalistycznych jest potega?

Naprawde nie kumam ze nie widzisz tej zaleznosci.

Tak, socjalistyczne duzo pomagaja... Porownaj sobie RWPG i Plan Marshalla. Kto
  • Odpowiedz
chodzi mi tez o to z ta ropa, ze jak panstwo stac na socjalizm to go stosuje. Ale mimo wszystko nadal utrzymuje, ze to p--------e predzej czy pozniej

@DellConagher: Trudno mi odpowiedzieć na stwierdzenie "to p--------e". No nie wiem jak to skomentować. Staram się być poważny.
  • Odpowiedz
Czy ktorakolwiek z innych republik socjalistycznych jest potega?

@Solstafir: Aha - oczywiście że tak. ZSRR już na starcie było biedniejsze od zachodu (w momencie powstania tego państwa). Dało rady pokonać Hitlera, ponosząc przy tym ogromne straty. A więc ten ze startu biedniejszy kraj, który dokonał gigantycznego sukcesu (wygrania drugiej wojny światowej) zdołał zbudować gospodarkę i armię prze którą drżała największa światowa potęga USA. ZSRR dysponował mniejszą liczną ludności niż zachód.
  • Odpowiedz
Dało rady pokonać Hitlera

@Solstafir: Z którym najpierw ustawiali sobie Europę Środkowo-Wschodnią, i swoimi działaniami umożliwili zwiększenie potencjału Rzeszy, świetny to był plan. Ponadto wygrali przy wydatnym wsparciu Zachodu - materiałowym jak i "operacyjnym".

zdołał zbudować gospodarkę i armię prze którą drżała największa światowa potęga USA

@Solstafir: Kosztem milionów własnych i cudzych obywateli. A na koniec potężnie się rozpadli bo narzuconej im konkurencji wygrać nie mogli. Konsekwencje implozji
  • Odpowiedz