Wpis z mikrobloga

Powiem wam że praca wśród normalnych ludzi to chyba najlepsza terapia #fobiaspoleczna #depresja jaka istnieje, zacząłem pracować otaczać się normalnymi ludźmi i z czasem stawałem się co raz bardziej otwarty/pozytywny, wiem żadne odkrycie "wyjdź do ludzi"
Niestety nie mogę się jakoś zebrać w sobie żeby znów pójść do roboty, a moje lęki i niska samoocena wracają, dla przykładu znowu unikam kontaktów wzrokowych jak ognia, i moja gadka ograniczyła by się do "tak" "nie" "nie wiem"
Więc bez kitu idźcie do roboty, ja też niedługo się postaram.
#przegryw #niebieskiepaski #psychologia #feels
  • 14
@sznapi: Mogę to potwierdzić. Pomimo że dalej jestem chodzącą ruiną, tak praca w tzw. obsłudze klienta bardzo mocno podbudowuje moje umiejętności komunikacji z innymi. Nie uszczęśliwia to mnie w żaden sposób ani nie zmienia mojego życia na lepsze, ale sprawia, że sobie radzę w rozmowach z innymi.
@sznapi są ludzie, u których fobia społeczna nie pozwala nawet wyjść z domu na dłużej niż godzinę. Spotkanie sąsiadów jest ciężkie, co gorsza rozmowa z nimi. Ilość ludzi w sklepie potrafi przytłoczyć, tak jak szybka wymiana zdań z kasjerką. Uważasz, że tacy ludzie po tym, jak znajdą pracę to magicznie im to w ciągu kilku miesięcy zniknie? Kiedy tak jak wspomniałam, czasami wyjście z domu jest problemem?

Ogólnikowo to powiedziałeś, bo równie
@Ashtar: Byłem zwykłym pracownikiem na sklepie, gdzie starałem się pracować głównie na hali i unikałem kas(na początku).
Po szkole bardzo długo przesiedziałem w domu z fobią, niby wysyłałem cv ale bałem się odbierać telefon, więc poszedłem do urzędu pracy wysłali mnie do jednego zakładu gdzie zbytnio mi się nie podobało, więc dostałem drugą propozycję i tam zostałem.
@harpiowata: no tak rozumiem, nie wiem jak ciężka była moja depresja/fobia społeczna. Tak jak wyżej napisałem moje życie przez kilka lat ograniczyło się do PC>spanie>PC>spanie, czasami działka i jakieś rzeczy. Więc pójście do pracy to najlepsze co mi się przydarzyło.
Unikałem ludzi jak ognia, zerowe zainteresowanie sobą