Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@night_witch95: 997 998 999 są już podpięte pod 112 więc zawsze się dzwoni na 112 od jakiegoś czasu
Lepiej zapisać nr do komendy w książce i dzwonić bez tych beznadziejnych pośredników
  • Odpowiedz
@masieg: Z tego co czytałam, to nadal są aktywne mimo wszystko, 112 jest po prostu europejskim numerem i pod nim dodzwonisz się zewsząd na jej terenie. Cała reszta jest ''lokalna'', polska. Koniec końców i tak się dodzwonisz, ale fakt, że lepiej dzwonić pod 112.
  • Odpowiedz
@masieg: no, ale to nie wyklucza aktywności tych numerów ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie mam już jak edytować postu, ale tak czy siak numery działają, a 112 i tak większość pamięta bardziej pamięta, niż inne, więc nie jest to większym problemem według mnie :P
  • Odpowiedz
@night_witch95 Szlachetna inicjatywa, ale byłbym ostrożny z podawaniem napojów ludziom. Ogólnie jeśli znajdziemy kogoś leżącego nie podawajmy tej osobie żadnych płynów. Jeśli ktoś wcześniej był nieprzytomny i nie znamy dobrze sytuacji bezpieczniej jest wezwać karetkę.
  • Odpowiedz
@masieg: A to gnojek jeden ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Matthias_Ignavum: W przypadku skrajnego odwodnienia czas też ma znaczenie, czasem trzeba podać wodę. Oczywiście jeżeli osoba jest przytomna, wiadomo. W takim poście nie jestem w stanie opisać każdej możliwej sytuacji. Warto dla samego siebie poczytać o pierwszej pomocy i możliwych, częstszych przypadkach, żeby wiedzieć jak pomagać. Grunt to umieć ocenić sytuację i dobrać odpowiednie środki
  • Odpowiedz
  • 0
@Matthias_Ignavum: nie popadajmy w skrajności, chodziło mi o soki, nektary, czy nawet napoje typu ice tea. Może z góry założyłam, że nikt nie jest aż takim idiotą, żeby bez pomyślunku pakować w takiego człowieka cokolwiek :P
  • Odpowiedz
  • 1
@Piernikarka: bardzo się cieszę, że się post przydał ʕʔ ludzie nawet jak wiedzą takie rzeczy, to w sytuacjach stresowych czy po prostu niekomfortowych zapominają o podstawach, o ile sobie właśnie nie będą co jakiś czas przypominać. Mówię oczywiście o zasłabnięciu jakiejś osoby obok itp. Myślę, że warto o tym wszystkim mówić, dla przypomnienia ^^

@Matthias_Ignavum: ja wiarę w ludzkość straciłam już dawno temu, ale
  • Odpowiedz