Wpis z mikrobloga

Żona chce zacząć przygodę z #programowanie
Ja się na tym nie znam, więc przychodzę z zapytaniem, od czego powinna zacząć? Który język jest dobrym wyborem na początek, i który pozwoli jej na w miarę szybki dochód? Python?
Jakieś polecane książki, kursy?
Bede wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@semperfidelis: wszystko jest w internecie, a takich pytań jak twoje jest pod tagiem 10 dziennie. Niech potraktuje to jako pierwsze zadanie programistyczne i znajdzie na te pytania odpowiedź. Umiejętność szukania w programowaniu jest niezbędna.
  • Odpowiedz
i który pozwoli jej na w miarę szybki dochód? Python?

@semperfidelis: nie ma takiego, rynek juniorski przesycony, żona bez kierunkowego wykształcenia niech lepiej nie startuje, pozdrawiam
  • Odpowiedz
@semperfidelis: niech idzie na bootkamp tam jej doradzą. Tylko niech pamięta że jak chce być #programistka15k to bootkamp musi kosztować minimum 2x tego

A tak poważnie to bańka pękła, na juniora biorą z wymaganiami dawnego regulara i płacą 4k w Wawie. A jak się nie podoba to jest kilkaset CV na jedno miejsce i nie pofikasz.
  • Odpowiedz
@semperfidelis: to zalezy od osobowosci. Wiele osob chwali obecnie Pythona, ze jest przyjazny w nauce i pewnie dla wiekszosci osob taki bedzie. Znajda sie osoby inaczej patrzace na swiat i dla nich pewnie inny jezyk bylby lepszy.
  • Odpowiedz
@semperfidelis jak chcesz, to możesz uderzyć do mnie na pw, ogarniam w miarę ruby i railsy i mam ochotę kogoś coś nauczyć, nawet książkę zaczynałem pisać ale strasznie dużo z tym roboty ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Ja się na tym nie znam, więc przychodzę z zapytaniem, od czego powinna zacząć?

@semperfidelis: niezła zarzutka... :P

a gdyby jakimś cudem okazało się, że to jednak nie zarzutka to ja bym radził jej najpierw się nieco usamodzielnić :P
  • Odpowiedz