Wpis z mikrobloga

#krakow #mieszkanie #mieszkania #mieszkaniedeweloperskie

Pod koniec roku będę szukał jakiegoś mieszkania do kupna - ma ktoś jakieś informacje o fajnych mieszkaniach deweloperskich, które będą jakoś powstawać w tym roku?

Metrażowo szukam około 55m^2, cenowo około 6.5k pln/m^2 najlepiej z garażem podziemnym. W sensie, garaż podziemny musi być.

Znajomy ostatnio takie kupił ale już wszystkie fajne wyprzedane :/
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Boquete: zdecydowanie możesz mieć problem ze znalezieniem mieszkania w Krakowie, które jeszcze w tym roku będzie oddane do użytku i żeby jeszcze był wolny garaż i w tej cenie. Może turniejowa? Parę mieszkań zostało wolnych w etapie, który będzie do użytku oddany pod koniec roku, ale nie ma tam już wolnych miejsc w garażu podziemnym. Powstaje kolejny etap, ale to jeszcze 2,5 roku. Ewentualnie mieszkanie kupisz w poprzednim etapie, a
  • Odpowiedz
@Boquete: ogólnie rynek jest taki, że jak chcesz fajne mieszkanie w dobrej cenie to musisz się nastawić na szukanie dziury w ziemi. Też chciałem w przyszłym roku na spokojnie poszukać jak już z narzeczoną będziemy po ślubie i po obserwacji rynku stwierdziłem, że to nierealne, żeby kupić fajne mieszkanie z garażem w dobrej cenie i lokalizacji w inwestycji na ukończeniu.
  • Odpowiedz
@Boquete: A daj spokój, szkoda strzępić ryja. Poniżej 8k/m2 nie znajdziesz nic konkretnego, chyba że w okolicznych wsiach. Od jakiegoś czasu się rozglądam za mieszkaniem i z tygodnia na tydzień jest gorzej.
  • Odpowiedz
@Boquete
Osobiście uważam że szukanie mieszkania na podstawie ceny za metr w przypadku rynku pierwotnego jest słabe.

Sa deweloperzy co właśnie łapią ludzi na taki tok myślenia. Ja to nazywam "ładnie opakowane g---o". Cenę za metr można obniżyć standardem wykończenia, jakością materiałów, grubości ścian i stropów, brakiem elementów małej architektury (w tym np. zabudowy smietnikow) czy choćby brakiem windy.

Odbierałem kilka takich mieszkań i powiem Ci szczerze że ludzie żałowali że kupili
  • Odpowiedz
ma ktoś jakieś informacje o fajnych mieszkaniach deweloperskich, które będą jakoś powstawać w tym roku?

@Boquete: Wszystkie fajne mieszkania są już dawno wykupione/zarezerwowane jeszcze zanim oficjalnie ruszy sprzedaż.
  • Odpowiedz
@Boquete: W cenie 6.5k to teraz jedynie obrzeża Krakowa. Sensowne mieszkania są już rezerwowane na długo przed upublicznieniem oferty. Warto wybrać się na targi mieszkań, organizowane są co kwartał.

W okolicy parku lotników jest kilka inwestycji ale teraz ceny zaczynają się od 9k.
  • Odpowiedz