Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Widziałem ostatnio tutaj kilka wpisów na temat różnicy zarobków w związku i chciałbym dodać kilka groszy od siebie

Według mnie na dłuższą metę duża różnica musi rodzić frustrację. Oczywiście znaczenie ma też skala tych zarobków. Jak jedna osoba zarabia 3 tys., a druga 6 tys., to może być jeszcze OK. Jak jest różnica np. 3-4 krotna czy na poziomie 10 tys., to jest już niestety inaczej

Oboje z różową zarabiamy dobrze jak na polskie warunki - ona na rękę wyciąga 5 tys., a ja średnio w ciągu roku 17 tys. Na razie jest nam dobrze, ale czuje, że w przyszłości życie z nią będzie mnie mocno ograniczało. Mieszkamy razem, dzielimy się kosztami mniej więcej po równo. Jak jedziemy na dłuższe wakacje typu 2-3 tygodnie, to ja więcej w nich partycypuję i to jest dla mnie ok. Coraz częściej myślę jednak co będzie jak przyjdzie do kupowania wspólnego mieszkania, samochodu czy wychowywania dzieci - będzie oznaczało to życie na dużo niższym poziomie niż w przypadku moich znajomych, gdzie obydwoje partnerzy zarabiają podobnie...
#zwiazki #praca #zarobki #pieniadze #niebieskiepaski #rozowepaski

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: marcel_pijak
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy studenckie - bogata oferta przez cały rok
  • 13
SpienionyGóral: > BiałaKaczka: no nieźle, zgodnie z tym myśleniem to faceci będący prezesami firm praktycznie w 100% być samotni i bezdzietni ( )

@AnonimoweMirkoWyznania: nie, bo ty piszesz o bardzo wysokich zarobkach, gdzie mogą sobie na wszystko pozwolić

dla mnie problemem jest, że dziewczyna nie zarabia chociaż 8-10k (wtedy byłoby to już dużo mniejszym ograniczeniem), a nie, że nie zarabia 15k-20k czy jeszcze więcej

WiedźmińskaElfka:
AnonimowaRóżowa: Jeżeli patrzysz na związek w takiej kwestii to może lepiej w niego nie wchodź. Tak, życie z partnerem który zarabia mniej będzie Cię ograniczało. Tyle, że w związku jest wiele takich rzeczy które będą Cię ograniczać, nawet jak znajdziesz partnerkę zarabiającą na podobnym poziomie. Będziecie mieli dzieci - kolejne mega wielkie ograniczenie finansowe, czasowe i ogólnie dzieciaki sprawiają mnóstwo problemów (mimo, że społeczeństwo próbuje wmówić jakie to nie jest kolorowe).