Wpis z mikrobloga

Zdaję sobie sprawę, że programowanie to taka branża, w której trzeba się cały czas dokształcać, ale:

Jeżeli jesteście już zawodowymi programistami, to czy musicie poświęcać swój prywatny czas na nauką programowania? Czy wystarcza tylko to, co robicie/douczacie się w pracy? A jeżeli poświęcacie swój prywatny czas na douczanie się, to ile mniej więcej go poświęcacie (np liczba godzin w ciągu tygodnia, miesiąca)?

Prosiłbym o wyplusowanie wpisu do minimum 6 plusów, aby zwiększyć zasięg. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#programowanie #naukaprogramowania #programista15k #java #cpp #csharp #webdev #javascript #php #python #sql #informatyka #pracbaza

Czy będąc zawodowym programistą poświęcasz swój prywatny czas na naukę programowania?

• Tak 70.3% (253)
  • Nie 29.7% (107)

Oddanych głosów: 360

• 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maciorqa: nie muszę, ale chcę. webdeveloperka od kilku lat, ostatnio głównie prosty backend z racji mało skomplikowanego projektu. w domu spędzam czas nad interesującymi mnie technologiami/pomysłami na własne projekty których używam na co dzień (dbając przy tym o jakość kodu, bo nie ma jednak ciśnienia ze strony klienta). przynajmniej raz w tygodniu siadam do tego na kilka godzin
  • Odpowiedz
@maciorqa: Jak czegoś nie rozumiem / nie umiem używać / widzę pierwszy raz to siadam w domu i się tego uczę aż ogarnę. A poza tym to pisze / ogarniam rzeczy zupełnie nie związane z pracą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Kuriozal: No ok, ale załóżmy, że do pracy musisz się nauczyć jakiejś technologii, albo obsługi frameworka (nie wiem czy to dobry przykład, nie jestem zawodowym programistą). Masz się uczyć tego w pracy? A co z jakimś projektem robionym dla klienta? Masz zawiesić "wykonywanie obowiązków służbowych", aby siedzieć przed kompem i uczyć się nowej technologii? Przecież przez czas tej nauki nie wypracowujesz żadnego zysku dla firmy. Czy uczysz się nowej technologii
  • Odpowiedz
@maciorqa: Tak. Robie to w czasie pracy, mam dostep do platform z kursami typu safari books, linkedin learning. Jak jestes doswiadczonym programista to zwykle szybko lapiesz nowe technologie, nawet tylko po przejrzeniu dokumentacji, tak aby zaczac juz powoli cos dlubac w tym.

Jak firma chce zeby ktos cos naklepal w nowej technologii to raczej liczy sie z tym, ze programisci poswieca czas na jej nauczenie sie. Nadal jest to tansze
  • Odpowiedz
@Kuriozal: @xetrov: Czyli mam rozumieć, że normalna firma programistyczna, a nie jakiś januszex udostępnia swoim pracownikom platformy e-learningowe i daje im czas, aby mogli w spokoju opanować nową technologię? Czyli normalna firma nie wymaga, aby taki pracownik uczył się tego w domu?
  • Odpowiedz
@maciorqa: Oczywiscie, ze nie. Pracuje ponad 7 lat w zawodzie i nikt nigdy nie kazal mi zrobic czegos w domu, to nie szkola i prace domowe.

Ba, moja obecna firma sama zacheca zebym robil kursy i szkolenia, za ktore placa zebym sie rozwijal ;)
  • Odpowiedz
@maciorqa: Średnio 2h to nie znaczy, ze codziennie. Troche źle sie wyraziłem. Niekiedy nic nie robie ale w weekend nadrabiam i jak tak policze to łącznie wyjdzie jakies 14-16 godzin tygodniowo. Dodatkowo w pracy w piątki zawsze mamy czas dla siebie tzn nie robimy projektow dla klientów tylko uczymy sie czegos fajnego ( ͡° ͜ʖ ͡°) Oczywiście ta nauka, o ktorej mowie w domu wynika tylko
  • Odpowiedz
@maciorqa: ja akurat mialem tez to szczescie, ze na praktykach 7 lat temu trafilem do zajebistej ekipy, ktora chetnie dzielila sie wiedza plus pracodawca nie robil praktyk tylko po to zeby miec tania sile robocza a zeby wyszkolic sobie przyszlego pracownika :) nie wiem jak to teraz wyglada na stanowiskach wczesnojuniorskich gdzie jest 50 kandydatow na 1 miejsce i zastapic „niewygodna” osobe to jest chwila ;)
  • Odpowiedz
@maciorqa: A i oczywiscie caly czas mowimy o nauce tego czego uzywamy/bedziemy uzywac/dopiero zamierzamy uzyc w pracy. Dla siebie czasami mi sie zdarza pouczyc/pokodzic w domu (ostatnio np swift i ios dev, gdzie w pracy kodze w javie ;))
  • Odpowiedz
Czyli mam rozumieć, że normalna firma programistyczna [...] udostępnia swoim pracownikom platformy e-learningowe i daje im czas, aby mogli w spokoju opanować nową technologię

@maciorqa: Tak, ponadto:
- za platformy e-learningowe płaci,
- kupuje książki,
- organizuje szkolenia wewnętrzne (bardziej doświadczeni uczą mniej doświadczonych), oczywiście prowadzący przygotowują się w
  • Odpowiedz
Masz się uczyć tego w pracy? A co z jakimś projektem robionym dla klienta? Masz zawiesić "wykonywanie obowiązków służbowych", aby siedzieć przed kompem i uczyć się nowej technologii

@maciorqa: W normalnym projekcie w normalnej firmie czasami są "godziny szczytu", a czasami względny luz i wtedy można poświęcić czas na naukę. Jeżeli umiejętność potrzebna jest "na wczoraj", to znaczy że coś poszło nie tak w zarządzaniu projektem (jak zwykle ( ͡
  • Odpowiedz
Przecież przez czas tej nauki nie wypracowujesz żadnego zysku dla firmy.

@maciorqa: Bezpośrednio nie. Ale sprawiam, że w szeregach firmy jest coraz lepszy fachowiec - to jest kapitał, który mądra firma przekuje w zysk.
  • Odpowiedz