Wpis z mikrobloga

Na reddicie:
https://www.reddit.com/r/pcgaming/comments/buwi29/baldurs_gate_3_is_being_teased_by_larian_studios/
pojawiła się plotka o Baldur's Gate 3. I ponoć ma robić tę grę nie byle kto, ale Larian Studios (znani z Divinity: Original Sin). Mam nadzieję, że to się potwierdzi w niedalekiej przyszłości, a Fronczewski zdąży udzielić swojego głosu jako narrator.
https://www.vg247.com/2019/05/30/baldurs-gate-3-teaser/

#baldursgate #divinityoriginalsin2 #rpg #gry
lewoprawo - Na reddicie:
https://www.reddit.com/r/pcgaming/comments/buwi29/baldursga...

źródło: comment_dt3KMrOREYTLKuNkkvhq2ALC9oNN5mjX.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FantasticMrFox: No ja też. Znając Larian to nie byłaby kontynuacja losów protagonisty BG1&2, tylko samych wydarzeń z nowym bohaterem. W sumie to Pomiot Baala mógłby nawet okazać się głównym antagonistą BG3, to byłoby ciekawe.

Ale na razie nie ma co gdybać, może to jakiś subtelny żarcik programisty z Larian.
  • Odpowiedz
@lewoprawo: Wiesz, osobiście bym wolał gdyby odniesienie do CHARNAME'a było takie jak w Fallout 4 do protagonisty z Fallout 3 - że wiadomo że był i coś zrobił, a czy był kobietą czy mężczyzną, dobry czy zły etc. to nikt nie wie. Bo znowu by mogli o---------ć coś jak z tym kmiotem z książek Baldur's Gate ()
  • Odpowiedz
@lewoprawo: BG2 to mój ulubiony cRPG, więc mam cichą nadzieję, że to nie jest żart. A co do historii, Wrota Baldura 2 działy się w 1369DR, a historia FR w 5 edycji D&D (zakładam, że ta wersja będzie użyta) to lata po 1489DR. Ponad 100 lat później. Do tego czasu nie ma już ani jednego "Bhaalspawn", gdyż dwóch ostatnich: Protagonista (w historii zwany Abdel Adrian) oraz Viekang, stoczyli pojedynek, którego
  • Odpowiedz
@lewoprawo: mam tylko nadzieję, że nie będzie "cukierkowej" grafiki jak w obu częściach Divinity OS. Już lepiej coś w stylu pillarsów. Fajnie jakby była walka turowa I jakaś interakcja z otoczeniem.

Ale najbardziej się martwię o fabułę i design postaci towarzyszących, bo nie wyobrażam sobie baldura bez zbierania własnej drużyny :).

Historia CHARNAME jest zamknięta i tak jak poprzednicy zauważyli co najwyżej mogłyby być jakieś odniesienia do niej.
  • Odpowiedz
@Lempek: Powinni sobie cukierkową grafikę z głowy wybić. To nie ten klimat. Ale nie zgodzę się z Tobą co do tur. W BG aktywna pauza spisywała się bardzo dobrze. Taka poważniejsza interakcja z otoczeniem brzmi ciekawie, ale myślę, że to byłoby dość trudne do zrealizowania. Wolałbym, żeby skupili się naprawdę mocno na fabule, bo to w tych grach było najważniejsze.
  • Odpowiedz
@FantasticMrFox: no mi aktywna pauza nie przeszkadzała akurat, chociaż miała swoje wady. Trzeba było się do niej przyzwyczaić i z tego co czytałem to wielu osobom nie przypadła do gustu. Z drugiej strony walka turowa jest naturalna dla gry opartej na D&D,. Nie grałem w DOS 2 ale w jedynce walka była całkiem spoko zrobiona. Tak samo TOEE, uważam, że walkę miało spoko.

Z BG, szczególnie z części drugiej, najbardziej
  • Odpowiedz