Wpis z mikrobloga

#obrazy #matlab #politechnikagdanska #informatyka #it #pg #grafika #grafikakomputerowa #grafika3d

Hej,na kolowkium było takie zadanie,że dali nam macierz np 5x5 i mieliśmy ją przefiltorwać filtrem dolnoprzepustowym/górnoprzepustowym i krawędziowym. np takim 3x3

Problem w tym,że ja nie wiem jak wygląda filtr krawędziowy,i nie ma nigdzie informacji w necie o tym.
Co to znaczy,że filtracji mamy nadać okresowy warunek brzegowy?
yras8 - #obrazy #matlab #politechnikagdanska #informatyka #it #pg #grafika #grafikako...

źródło: comment_YAmPSqthQPnxGpSDcEkE7JaQbpCtg2FA.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@yras8: Przepraszam, szukałem obrazka:) Okresowe to jest to "f". Zauważ, że używając filtru splotowego na obrazie który jest skończonej wielkości nie masz wszystkich wartości, żeby przefiltrować punkt na brzegu, więc trzeba jakieś wartości "za brzegiem" wymyślić. Okresowo to po prostu skopiowanie obrazu po wszystkich stronach.
kyaroru - @yras8: Przepraszam, szukałem obrazka:) Okresowe to jest to "f". Zauważ, że...

źródło: comment_S3BP9PECL2kluNqQDeIRH7wmmTCEufHy.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@yras8: Umiesz coś z takiego klasycznego przetwarzania sygnałów? Albo elektroniki? Bo nie wiem w jaki sposób wytłumaczyć dlaczego to się nazywa dolno/górnoprzepustowy ;)
  • Odpowiedz