Wpis z mikrobloga

narzekacie na to, że przy urnach same stare dziadki, jednak według mnie nie jest to do końca wina wyborców, a systemu wyborczego, w którym zmuszony niejako jesteś do głosowania w miejscu zameldowania.
Oczywiście jest też możliwość zagłosowania w innym miejscu, jednak wiąże się to z chodzeniem po pieprzonych urzędach, które otwarte bywają w śmiesznych godzinach, by załatwić jakiś papierek. Trzeba to oczywiście zrobić z odpowiednim wyprzedzeniem.
W taki oto sposób tracimy sporą grupę ludzi pracujących w innych miastach, aniżeli są zameldowani, czy też studentów. Te grupy mimo wszystko, gdyby się uparły, to mogłyby sobie taki papierek załatwić, chociaż wiązało by się to zazwyczaj że sporymi utrudnieniami typu wcześniejsze zwolnienie z pracy, opuszczenie zajęć itp..
Jest też jednak grupa ludzi pracujących w krótkich delegacjach, czy będących na urlopach/wakacjach, którzy raczej nie mają szans, by odpowiednio wcześnie ten papierek ogarnąć i nie mają szans na oddanie głosu.
Myślę, możliwość rejestracji w lokalach wyborczych online bardzo wpłynęła by na frekwencję oraz wynik wyborów, a głosowanie online mogłoby nawet pozwolić na zwiększenie frekwencji do okolic powiedzmy ~90%.
Jednak koniec końców wciąż wygrywa "konserwatywny" PiS, któremu aktualny stan rzeczy jak najbardziej pasuje, więc nie ma co liczyć na jakąkolwiek zmianę ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#wybory #zalesie
  • 25
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Dokkblar: Jakim niby cudem skoro o wpisie na listę wyborców decyduje urzędnik i może zaprosić Cię byś przedstawił odpowiedni dokument potwierdzający (np umowa najmu, umowa o pracę)? Taka sama sytuacja była przy wyborach samorządowych i chyba każdy pamięta jaka była z tego tytułu awantura.
@Marcinnx: Szukanie wymówki na sile. Sama kiedys głosowałam poza miejscem zamieszkania, załatwienie tego zajęło mi moze 10/15 minut. W tamtych czasach pracowałam na pełen etat 9-17, studiowałam dziennie na 5 roku studiów, pisałam prace mgr i miałam godzinę drogi miedzy praca/uczelnia, a mieszkaniem. Wiec nie wymyślaj, że się nie da albo jest to jakis karkołomny wyczyn zdobyć ten papierek.
@dobrzecisiewydaje: wyżej dopisałem:

Mnie i tak ro nie dotyczy, bo jestem chwilowo za granicą, na jakimś #!$%@?, skąd do ambasady PL pewnie spory kawał ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Głównie miałem na myśli zwrócenie uwagi na pewien istniejący problem. Okazuje się, że jednak za pośrednictwem profilu zaufanego jakoś da się to ogarnąć, jednak gdy kiedyś chciałem ten profil utworzyć również miałem problem i w końcu z braku czasu
Oczywiście jest też możliwość zagłosowania w innym miejscu, jednak wiąże się to z chodzeniem po pieprzonych urzędach, które otwarte bywają w śmiesznych godzinach, by załatwić jakiś papierek. Trzeba to oczywiście zrobić z odpowiednim wyprzedzeniem.

@Marcinnx: to jest właśnie ta słynna "młodość". #!$%@?, nie umiecie głupiego wniosku złożyć przez internet, żeby się zarejestrować xD ja sprawę ogarnąłem w parę minut na parę tygodni przed wyborami. Ale to trzeba nie być debilem i
@Precypitat: to jest ta słynna "starość", której nawet odpowiedzi w komentarzach nie chce się przeczytać
Nie orientowałem się o możliwościach rejestracji przez neta, bo wiedziałem dawno, że będę poza granicami na jakimś #!$%@?, bez ambasady PL w pobliżu. Zresztą stopień poinformowania o takich możliwościach jest zbyt mały, a rejestracja profilu zaufanego nie zawsze przebiega gładko i wygodnie.
Proszę również o nie wyzywanie od debili, gdy jest się zbyt leniwym, by przeczytać
@Marcinnx: często używam drugiej osoby liczby mnogiej, nie zawsze kierując się do rozmówcy. Trochę dziwne, wiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale faktem jest, że w ogóle nie jest prawdą to, co napisałeś w pierwszym akapicie. Poza tym nie oszukujmy się, większość młodych to lenie, którzy BYLI w okolicach jakiejś komisji, mogli się zarejestrować. Nie mówiąc o tym, że za granicą można się było dopisać przez stronę MSZ
@Precypitat: dlatego też po pierwszych kilku komentarzach napisałem

W takim razie do mnie taka informacja nie dotarła, a połowa wpisu nadaje się do usunięcia xD

Jednak jeśli jest taka możliwość, to w TVP i innychediach powinni cały czas o tym trabić, by zwiększyć frekwencję i uaktywnić młodych wyborców. No ale nie jest to na rękę obecnemu układowi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W niedzielę nie miałem czasu, a