Aktywne Wpisy
skalar_neonka +1140
IceGuy 0
Siema, co byście zrobili w tej sytuacji:
Mam 22 lata, za mną rok stażu na siłowni, efekty widziałem tylko siłowe, wizualne nie. Trzymałem dietę 4000, 4300kcal i generlanie nie przytyłem. Głównym problemem jest tez to, ze oprócz tego ze jestem anorektycznke chudy, to jeszcze wyglądam nieadekwatnie do swojego wieku. Pytałem wcześniej czy może teść by mnie postarzał, ale po wylewie hejtu zapytam was o inne pomysły
#mikrokoksy #silownia
Mam 22 lata, za mną rok stażu na siłowni, efekty widziałem tylko siłowe, wizualne nie. Trzymałem dietę 4000, 4300kcal i generlanie nie przytyłem. Głównym problemem jest tez to, ze oprócz tego ze jestem anorektycznke chudy, to jeszcze wyglądam nieadekwatnie do swojego wieku. Pytałem wcześniej czy może teść by mnie postarzał, ale po wylewie hejtu zapytam was o inne pomysły
#mikrokoksy #silownia
Wakacje względnie oszczędne z naciskiem na to, że prawdopodobnie jest się tam tylko raz.
Nie chcieliśmy tylko zobaczyć tego co tam jest. Chcieliśmy w miare fajnie spędzić czas, dobrze zjeść i skorzystać z atrakcji. Korzystaliśmy z metra oraz autobusów. Jedliśmy w $ lub $$ restauracjach (wyznacznik google lub tripadvisor).
Decyzja co do wyjazdu została podjęta w połowie Marca, a z końcem kwietnia już lecieliśmy, tak więc nie było tak długiego wyprzedzenia jeśli chodzi o możliwość rezerwacji.
Łącznie 16170 zł
£300/1500 zł Wizy + £40/200 zł ubezpieczenie na 2 tygodnie
2x 160$ podstawowy koszt Wiz
+£15 koszta wysyłki w ambasadzie (ambasada USA w Londynie) Wizy nadane kurierem do odbioru w biurze lokalnego kuriera. Można Wizy odebrać osobiście.
+£40 transport do londynu, parking, jedzenie w Londynie
£660/3300zł Bezpośredni lot, bez przesiadek British Airways
£600 sam lot do USA JFK z London Heathrow, były tańsze loty z Norwegian Airways około £250/os. Lot był wykupiony na około 3 tygodnie przed odlotem. W trakcie lotu dwa posiłki, darmowe napoje, piwo, wino. Nic nadzwyczajnego, podstawowe rzeczy.
£60 miejsca(w jedną stronę), w BA jeśli nie wykupi się miejsc posadzą was obok siebie ale nie tam gdzie chcecie. Z racji, że lecieliśmy w ciągu dnia to chcieliśmy siedzieć od okna. O ile nad oceanem było coś widać tak w NYC pogoda była słaba i nie widzieliśmy nic :)
W drugą stronę lecieliśmy w nocy więc nie wykupiliśmy miejsc.
£330/1650zł - Transport/Transfer/Metro - chronologicznie
£10 Taksówka do Centrum
£67 Autobus na Lotnisko (okolo 120km w naszym przypadku)
$10 Jamaica Train (pociąg z JFK do najbliższej stacji metra) (2x5$)
$64 7 dniowy bilet na Metro+Autobusy(nie wszystkie) w NYC (2x32$)
$10 Megabus NYC-Philadelphia około 2h jazdy, bilety kupione wcześniej
$10 Megabus Philadelphia-Waszyngton DC
$32 Metro w Waszyngtonie, (2 dni pobytu)
$50 Megabus Waszyngton-NYC, kupione na dzień przed, drogo
$20 Transfer z centrum NYC do naszego pokoju pod lotniskiem. Bardzo drogo z racji, że musieliśmy jechac pociągiem zamiast metrem. Była opcja metro+autobus ale z kilkoma przesiadkami i bardzo nie po drodze. *pod noclegiem opisze co i jak
$20 Transfer z pokoju na CitiField (nie pytajcie, myślałem, że mnie ściśnie tam)
$15 Transfer z CitiField do pokoju xDDDDD
$12 Uber z pokoju na JFK (około 5km)
£67 Autobus z lotniska do domu
£778/3890 zł - Nocleg
£550 - 7 dni NYC, AirBnb. Wynajęliśmy kawalerkę. Imo bardzo dobry stan. Pralka, suszarka, lodówka, telewizor. Fajna kuchnia i w miare nowa łazienka. Zrobione typowo pod airbnb.
Około 5 min spacerem od metra. Około 30min do Manhattanu. Było bardzo okej.
£67 - 2 noce Waszyngton, AirBnb. Pokój z prywatną łazienką. Całkiem przyjemnie.
£40 - 1 noc, Williamsburg, EuroLodge. Rezerwacja przez booking o godzinie 21, na godzinę przed przyjazdem. Jak na 2 gwiazdkowy przydrożny motel było naprawdę dobrze. Śniadanie w cenie.
£65 - 1 noc, Waszyngton. Americana Motel, 2 gwiazdki, śniadanie w cenie. Rezerwowane na kilka godzin przed przyjazdem. Całkiem spoko, pokoje niedawno wyremontowane.
£56 - 1 noc, NYC, AirBnb dzień przed odlotem. *no i tutaj popłynęliśmy. Zarezerwowałem pokój 5 km od lotniska. Miało być blisko i było blisko. Problem w tym, że żeby się tam dostać musiałem zapłacić $20 za przejazd pociągiem. Polecam zarezerwować pokój bliżej centrum. Podjechac na Jamaica Station metrem i później za wcześniej wspomniane $5 na osobę pojechać na lotnisko.
£388/1940 zł - dodatki + atrakcje
$56 - American museum of natural history + exhibition. @ZRX1100 napisał, że za muzeum nie trzeba płacić, także możecie tutaj zaoszczędzić
$16 - rowery w Waszyngtonie, na cały dzień. Przejechaliśmy około 30km, warto :)
£70 - wynajem samochodu na dwa dni, trafił nam się Dodge Challenger. Mega frajda, przejechaliśmy 1050km, zarezerwowane przez expedia.com
$85 - paliwo, starczyło na 1050km :)
$30 Shenandoah Park Sky Line Drive, jedzie się własnym autem przez okolo 160km, mega widoki, jak u nas w górach
$65 Madame Toussand - nuda, słabe bardzo. W ogóle nie moje klimaty, ale żona chciała. Nie polecam
$82 Rockefeller Center View - Super, bardzo polecam akurat ten budynek. Sam w sobie nie wygląda super,ale za to widok jest super. Widac Central Park, Empire State building oraz WTC. Chyba najlepszy punkt widokowy w NYC. Polecam rezerwować bilety z rana. Zarezerwowaliśmy bilety o 10AM na wjazd na 13. Jak byliśmy tam o 12:30 to na miejscu można było kupić bilety na 21 dopiero. Była ładna pogoda w ten dzień pewnie dlatego.
$80 New York Mets, bilety na mecz Baseball. Mega fajna impreza, warto, na prawde. Jedna z najlepszych rzeczy podczas naszego pobytu. Warto rezerwować bilety na Sobotę (fireworks show) ale polecam sprawdzić wcześniej.
£738/3690 zł - jedzenie
$460 gotówka, to nie wiem na co poszło dokładnie, różne różności. W niektórych miejscach jak np. Chińska knajpka można było płacić tylko gotówką.
$37 + $42 Avelino, włoska restauracja. Mega duże porcje, dwa razy tam byliśmy.
£36 - CitiField - 2x burger z frytkami + jedno 1L Piwo (13.95$ xD) podczas meczu
£102 - Supermarket, tyle miałem na karcie kredytowej jeśli chodzi o market.
£18 - Mcdonalds na lotnisku JFK + piwo
10$ Mcdonalds, cena za dwa cheesburgery, frytki, napój i chyba coś jeszcze. Ogólnie w Mcdonalds jedliśmy tylko dwa razy, bardzo średnio.
6.50$ - subway, cena za dużą kanapkę
£10 - subway ponownie, dla 2 osób
£18 - dunkin, ogólnie byliśmy tam 4 razy, duża kawa mrożona na dwoje, kilka pączków, calkiem spoko,
£35 - shake shack, burgery, nawet dobre. Średnio na wejście wychodziło $20 (2x burger, frytki, milkshake)
£92 - reszta, 7eleven, wafflehouse oraz inne
(duża kawa $2, dwa duże gofry + kawa + sok - 12$, 2x naleśniki + kawa + sok £15)
Wszystko zależy gdzie się wejdzie, ale to tak jak wszędzie akurat)
£40 - wallmart w ostatni dzień, kupiliśmy tam kilka rzeczy do jedzenia, których nie można u nas dostać. (tego nie licze do kosztu jedzenia)
Łącznie 16170 zł
To by było na tyle. Mogłem coś przeoczyć. Starałem się w miarę sumiennie wszystko opisać. Próbowałem zawołać plusujących ale coś nie tego xD. Postaram się to zrobić przez te mirkolisty.
#podroze #usa #podrozujzwykopem
Komentarz usunięty przez autora
Treść została ukryta...
Komentarz usunięty przez autora