Wpis z mikrobloga

Kurcze, narobiło się z tymi plusami i teraz trzeba napisać. Z góry przepraszam za obsuwę, miałem napisać posta wcześniej. Poniżej koszta dla dwóch osób.
Wakacje względnie oszczędne z naciskiem na to, że prawdopodobnie jest się tam tylko raz.
Nie chcieliśmy tylko zobaczyć tego co tam jest. Chcieliśmy w miare fajnie spędzić czas, dobrze zjeść i skorzystać z atrakcji. Korzystaliśmy z metra oraz autobusów. Jedliśmy w $ lub $$ restauracjach (wyznacznik google lub tripadvisor).
Decyzja co do wyjazdu została podjęta w połowie Marca, a z końcem kwietnia już lecieliśmy, tak więc nie było tak długiego wyprzedzenia jeśli chodzi o możliwość rezerwacji.

Łącznie 16170 zł

£300/1500 zł Wizy + £40/200 zł ubezpieczenie na 2 tygodnie
2x 160$ podstawowy koszt Wiz
+£15 koszta wysyłki w ambasadzie (ambasada USA w Londynie) Wizy nadane kurierem do odbioru w biurze lokalnego kuriera. Można Wizy odebrać osobiście.
+£40 transport do londynu, parking, jedzenie w Londynie

£660/3300zł Bezpośredni lot, bez przesiadek British Airways
£600 sam lot do USA JFK z London Heathrow, były tańsze loty z Norwegian Airways około £250/os. Lot był wykupiony na około 3 tygodnie przed odlotem. W trakcie lotu dwa posiłki, darmowe napoje, piwo, wino. Nic nadzwyczajnego, podstawowe rzeczy.
£60 miejsca(w jedną stronę), w BA jeśli nie wykupi się miejsc posadzą was obok siebie ale nie tam gdzie chcecie. Z racji, że lecieliśmy w ciągu dnia to chcieliśmy siedzieć od okna. O ile nad oceanem było coś widać tak w NYC pogoda była słaba i nie widzieliśmy nic :)
W drugą stronę lecieliśmy w nocy więc nie wykupiliśmy miejsc.

£330/1650zł - Transport/Transfer/Metro - chronologicznie
£10 Taksówka do Centrum
£67 Autobus na Lotnisko (okolo 120km w naszym przypadku)
$10 Jamaica Train (pociąg z JFK do najbliższej stacji metra) (2x5$)
$64 7 dniowy bilet na Metro+Autobusy(nie wszystkie) w NYC (2x32$)
$10 Megabus NYC-Philadelphia około 2h jazdy, bilety kupione wcześniej
$10 Megabus Philadelphia-Waszyngton DC
$32 Metro w Waszyngtonie, (2 dni pobytu)
$50 Megabus Waszyngton-NYC, kupione na dzień przed, drogo
$20 Transfer z centrum NYC do naszego pokoju pod lotniskiem. Bardzo drogo z racji, że musieliśmy jechac pociągiem zamiast metrem. Była opcja metro+autobus ale z kilkoma przesiadkami i bardzo nie po drodze. *pod noclegiem opisze co i jak
$20 Transfer z pokoju na CitiField (nie pytajcie, myślałem, że mnie ściśnie tam)
$15 Transfer z CitiField do pokoju xDDDDD
$12 Uber z pokoju na JFK (około 5km)
£67 Autobus z lotniska do domu

£778/3890 zł - Nocleg
£550 - 7 dni NYC, AirBnb. Wynajęliśmy kawalerkę. Imo bardzo dobry stan. Pralka, suszarka, lodówka, telewizor. Fajna kuchnia i w miare nowa łazienka. Zrobione typowo pod airbnb.
Około 5 min spacerem od metra. Około 30min do Manhattanu. Było bardzo okej.
£67 - 2 noce Waszyngton, AirBnb. Pokój z prywatną łazienką. Całkiem przyjemnie.
£40 - 1 noc, Williamsburg, EuroLodge. Rezerwacja przez booking o godzinie 21, na godzinę przed przyjazdem. Jak na 2 gwiazdkowy przydrożny motel było naprawdę dobrze. Śniadanie w cenie.
£65 - 1 noc, Waszyngton. Americana Motel, 2 gwiazdki, śniadanie w cenie. Rezerwowane na kilka godzin przed przyjazdem. Całkiem spoko, pokoje niedawno wyremontowane.
£56 - 1 noc, NYC, AirBnb dzień przed odlotem. *no i tutaj popłynęliśmy. Zarezerwowałem pokój 5 km od lotniska. Miało być blisko i było blisko. Problem w tym, że żeby się tam dostać musiałem zapłacić $20 za przejazd pociągiem. Polecam zarezerwować pokój bliżej centrum. Podjechac na Jamaica Station metrem i później za wcześniej wspomniane $5 na osobę pojechać na lotnisko.

£388/1940 zł - dodatki + atrakcje
$56 - American museum of natural history + exhibition. @ZRX1100 napisał, że za muzeum nie trzeba płacić, także możecie tutaj zaoszczędzić
$16 - rowery w Waszyngtonie, na cały dzień. Przejechaliśmy około 30km, warto :)
£70 - wynajem samochodu na dwa dni, trafił nam się Dodge Challenger. Mega frajda, przejechaliśmy 1050km, zarezerwowane przez expedia.com
$85 - paliwo, starczyło na 1050km :)
$30 Shenandoah Park Sky Line Drive, jedzie się własnym autem przez okolo 160km, mega widoki, jak u nas w górach
$65 Madame Toussand - nuda, słabe bardzo. W ogóle nie moje klimaty, ale żona chciała. Nie polecam
$82 Rockefeller Center View - Super, bardzo polecam akurat ten budynek. Sam w sobie nie wygląda super,ale za to widok jest super. Widac Central Park, Empire State building oraz WTC. Chyba najlepszy punkt widokowy w NYC. Polecam rezerwować bilety z rana. Zarezerwowaliśmy bilety o 10AM na wjazd na 13. Jak byliśmy tam o 12:30 to na miejscu można było kupić bilety na 21 dopiero. Była ładna pogoda w ten dzień pewnie dlatego.
$80 New York Mets, bilety na mecz Baseball. Mega fajna impreza, warto, na prawde. Jedna z najlepszych rzeczy podczas naszego pobytu. Warto rezerwować bilety na Sobotę (fireworks show) ale polecam sprawdzić wcześniej.

£738/3690 zł - jedzenie
$460 gotówka, to nie wiem na co poszło dokładnie, różne różności. W niektórych miejscach jak np. Chińska knajpka można było płacić tylko gotówką.
$37 + $42 Avelino, włoska restauracja. Mega duże porcje, dwa razy tam byliśmy.
£36 - CitiField - 2x burger z frytkami + jedno 1L Piwo (13.95$ xD) podczas meczu
£102 - Supermarket, tyle miałem na karcie kredytowej jeśli chodzi o market.
£18 - Mcdonalds na lotnisku JFK + piwo
10$ Mcdonalds, cena za dwa cheesburgery, frytki, napój i chyba coś jeszcze. Ogólnie w Mcdonalds jedliśmy tylko dwa razy, bardzo średnio.
6.50$ - subway, cena za dużą kanapkę
£10 - subway ponownie, dla 2 osób
£18 - dunkin, ogólnie byliśmy tam 4 razy, duża kawa mrożona na dwoje, kilka pączków, calkiem spoko,
£35 - shake shack, burgery, nawet dobre. Średnio na wejście wychodziło $20 (2x burger, frytki, milkshake)
£92 - reszta, 7eleven, wafflehouse oraz inne
(duża kawa $2, dwa duże gofry + kawa + sok - 12$, 2x naleśniki + kawa + sok £15)
Wszystko zależy gdzie się wejdzie, ale to tak jak wszędzie akurat)
£40 - wallmart w ostatni dzień, kupiliśmy tam kilka rzeczy do jedzenia, których nie można u nas dostać. (tego nie licze do kosztu jedzenia)

Łącznie 16170 zł

To by było na tyle. Mogłem coś przeoczyć. Starałem się w miarę sumiennie wszystko opisać. Próbowałem zawołać plusujących ale coś nie tego xD. Postaram się to zrobić przez te mirkolisty.

#podroze #usa #podrozujzwykopem
Pobierz Aze007 - Kurcze, narobiło się z tymi plusami i teraz trzeba napisać. Z góry przeprasz...
źródło: comment_BtvghIRiYm8vcHO741LndTWCXaG63v89.jpg
  • 5