Wpis z mikrobloga

@svr_: hmm jestem prawie pewien że był też jakiś mem o tym, jak to masowo zwalniani pracownicy to żaden problem bo zmienią w rekiny biznesu ale nie umiem znaleźć( ͡° ͜ʖ ͡°) znowu projekcja, przecież to sa argumenty fanów kapitalizmu :P ja nie chce widziec zadnych rekinów biznesu
@miejskismog:

hmm jestem prawie pewien że był też jakiś mem o tym, jak to masowo zwalniani pracownicy to żaden problem bo zmienią w rekiny biznesu

Przecież oni wszyscy wiedzą lepiej od tego głupiego prywaciarza, dobre rady na #antykapitalizm sypią się z rękawa niczym asy zawodowego szulera.

Żadna tam projekcja, Bezos siedzi i #!$%@? F5 na #antykapitalizm i pilnuje czy spółdzielni nie zakładacie żeby wiedział kiedy się zwijać.
@svr_:

Przecież oni wszyscy wiedzą lepiej od tego głupiego prywaciarza, dobre rady na #antykapitalizm sypią się z rękawa niczym asy zawodowego szulera.

co wiedzą lepiej, jak wyzykiwać ludzi? tutaj sie nie zgodze ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Żadna tam projekcja, Bezos siedzi i #!$%@? F5 na #antykapitalizm i pilnuje czy spółdzielni nie zakładacie żeby wiedział kiedy się zwijać.

ja podejrzewam że tam siedzi po to żeby pilnowac wykopowych
mozna założyć społdzielnie, nie spółkę

@miejskismog: nie mialem na mysli prawnego znaczenia spolki. Moj blad nie napisalem tego explicite.

płacić za staw? jak to płacić z podatkow za staw. To ten staw przynosi jakieś korzyści

@miejskismog: nie wiem czy wiesz, ale jak masz staw to on sie automagicznie sam nie zarzadza. Zarasta, przy eksploatacji bez dodatkowych robot, nie bedzie ani ryb ani czystej wody.

I juz tlumacze, jesli ze stawu
co wiedzą lepiej, jak wyzykiwać ludzi? tutaj sie nie zgodze ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@miejskismog: jak się powinno firmę prowadzić, nie udawaj idioty rekinku

ja podejrzewam że tam siedzi po to żeby pilnowac wykopowych wolnorynkowców, speców od gospodarki, żeby wiedział czy sie zwijać :) zdania jak widac sa podzielone

wolnorynkowców wystarczająco pilnuje państwo, on już nie musi.
@miejskismog: fajnie, proponujesz rozwiazanie, ktos mowi, zebys zalozyl firme i przetestowal rozwiazanie w praktyce (bo to wszystko da sie zrobic w obecnych realiach) to odpowiadasz mu memem.

Czyli podsumujmy: masz wizje, wiesz jak rozwiazac problem okrutnego kapitalizmu, ale nie chcesz go wprowadzic w zycie? Czemu?

ajnie, proponujesz rozwiazanie, ktos mowi, zebys zalozyl firme i przetestowal rozwiazanie w praktyce (bo to wszystko da sie zrobic w obecnych realiach) to odpowiadasz mu memem.

@rzuf22: jak widzisz to typowy gunwoargument, stąd wziąl się mem,

Czyli podsumujmy: masz wizje, wiesz jak rozwiazac problem okrutnego kapitalizmu, ale nie chcesz go wprowadzic w zycie? Czemu?
serio, czasami cięzko stwierdzić czy robisz sobie bekę ze zwolenników kapitalizmu czy to na serio ( ͡
@miejskismog: Czyli jak ktoś ma prywatną firmę budowlaną to szef powinien mieszać cement głową razem z sebkami po podstawówce, a na koniec podzielić zysk firmy równo pomiędzy wszystkich? Tak wygląda przedsiębiorczość?
Czyli jak ktoś ma prywatną firmę budowlaną to szef powinien mieszać cement głową razem z sebkami po podstawówce, a na koniec podzielić zysk firmy równo pomiędzy wszystkich? Tak wygląda przedsiębiorczość?

@S-Type: nie, to tylko jakies bzdury które sobie zmyśliłeś ( ͡° ͜ʖ ͡°)

juz nie mówiąc o tym że szef często sam jest po podstawówce ( ͡° ͜ʖ ͡°) co wtedy, powinien miec
nie, ty twierdzisz, że dogodzisz wszystkim, konsumentom, pracownikom i gospodarce xD

@svr_: nie, niczego takiego nie twierdzę to znowu jakas projekcja ( ͡ ͜ʖ ͡) śmieszne, jak sie ostatecznie okazuje ze zwolennicy kapitalizmu jedyne co mają na obrone tego systemu to chochoły i brednie wymyślane na poczekaniu
@svr_: Napiszesz mi w koncu gdzie twierdziłem że zrobię lepsza firme niż Bezos, ze dogodze konsumentom itd czy dalej będziesz bełkotac bez sensu? jak nie to wypad i skończ robić z siebie idiotę( ͡° ͜ʖ ͡°)
jak widzisz to typowy gunwoargument, stąd wziąl się mem

@miejskismog: nie widze

cięzko stwierdzić czy robisz sobie bekę ze zwolenników kapitalizmu czy to na serio

@miejskismog: serio serio, pytanie dodatkowe: czemu ciezko stwierdzic?

W tym momencie to wyglada na to, ze ty trollujesz antykapitalistow nie potrafiac bronic swoich tez.

nie jestem w stanie sam rozwiązać problemu okrutnego kapitalizmu

@miejskismog: czyli wszystkie te rozwiazania: gospodarka sterowana centralnie, demokracja w PRL
@miejskismog: Więc co sugeruje twój obrazek? Przyszedł zły kapitalista i zabrał biednemu pracownikowi, o jezu niesprawiedliwość... Jeśli potrafił sobie ogarnąć biznes, dzięki któremu żyje na poziomie to może sobie być nawet po przedszkolu. Przypominam, że praca nie jest obowiązkiem, a państwo nie szkaluje bezrobotnych jak to robili komuniści za PRL.
nie widze

@rzuf22: może ci przeglądarka nie wyświetla obrazków

serio serio, pytanie dodatkowe: czemu ciezko stwierdzic?

W tym momencie to wyglada na to, ze ty trollujesz antykapitalistow nie potrafiac bronic swoich tez.

a której tezy nie potrafiłem obronić, tylko konkretnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Więc co sugeruje twój obrazek? Przyszedł zły kapitalista i zabrał biednemu pracownikowi, o jezu niesprawiedliwość... Jeśli potrafił sobie ogarnąć biznes, dzięki któremu żyje na poziomie to może sobie być nawet po przedszkolu. Przypominam, że praca nie jest obowiązkiem, a państwo nie szkaluje bezrobotnych jak to robili komuniści za PRL.

@S-Type: jeśli nie rozumiesz tak prostego obrazka, to sugeruje, że to pracownicy pracują a nie kapitalista, co jest oczywiście prawda, a kapitalista
@miejskismog: Więc o co Ci chodzi w tym wpisie? Ktoś z pomysłem zakłada firmę, zatrudnia ludzi, ludzie wykonują pracę, za którą otrzymują wynagrodzenie, a owocem ich pracy jest również zysk firmy. Gdzie tu miejsce #antykapitalizm , przecież to podstawy prowadzenia działalności zatrudniającej pracowników. Jaką alternatywę proponujesz?
@S-Type: co to znaczy o co mi chodzi, obrazek pokazuje w skrócie jak działa kapitalizm - o to mi chodzi, jak działa kapitalizm. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
alternatywy sa różne, mozna wprowadzić socjalizm, gdzie zysk ze wspónej pracy będzie trafiac do tych którzy go wypracowują w ten czy inny sposób, np dzieki spółdzielniom (to jest rynkowy socjalizm) albo dzięki firmom państwowym, jak chca zwlennicy nacjonalizacji.
Może być
@svr_:

socjaliści proponują spółdzielnie jak już i one dzialają, w Polsce jest dużo społdzielni, ale np państwo woli pomagac kapitalistycznym firmom zamiast spółdzielniom.

no tak ja to napisałem i co się wydaje w tej twojej niezmierzonej mądrości kuca, ze jestem w stanie zmienić to komu panstwo pomaga, prywaciarzom czy spółdzielniom?
może ci przeglądarka nie wyświetla obrazków

@miejskismog: wyswietla. Nie widze dlaczego jest to gownoargument. Bo ty tak stwierdziles i (twoje ulubione) projekcja zrzutowales to na mnie, ze ja tez widze. Nie. Zalozenie firmy jest proste i pozwala zweryfikowac slusznosc twoich tez, ktore wypisujesz na portalu ze smiesznymi obrazkami.

a której tezy nie potrafiłem obronić, tylko konkretnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@miejskismog: Nie odpowiedziales mi na:

Ponawiam
osoba pracująca pracuje, a rybki zabiera mu szef( ͡° ͜ʖ ͡°) jest tak i temu nie zaprzeczysz

@miejskismog: A kto broni zacząć łowić rybki na własny rachunek, a później samemu zacząć zatrudniać poławiaczy? Tylko późiej się okaże że to nie jest takie proste jak na obrazku z internetu i skończy się bez rybek i z kredytem na wędkę i wiadro ( ͡° ͜ʖ ͡°
wyswietla. Nie widze dlaczego jest to gownoargument. Bo ty tak stwierdziles i (twoje ulubione) projekcja zrzutowales to na mnie, ze ja tez widze. Nie. Zalozenie firmy jest proste i pozwala zweryfikowac slusznosc twoich tez, ktore wypisujesz na portalu ze smiesznymi obrazkami.

@rzuf22: ale nie rozumiem o co ci chodzi to tak jakby napisac np opozycjoniście w PRL któremu komunizm sie nie podobał, żeby zamiast jeczeć wstąpił do PZPR i został dyrektorem
A kto broni zacząć łowić rybki na własny rachunek, a później samemu zacząć zatrudniać poławiaczy? Tylko późiej się okaże że to nie jest takie proste jak na obrazku z internetu i skończy się bez rybek i z kredytem na wędkę i wiadro ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@poprostumort: nie chce nikogo wyzyskiwać i żyć z cudzej pracy
nie chce nikogo wyzyskiwać i żyć z cudzej pracy

@miejskismog: To zostań na poziomie pracy na własny rachunek. Tyle że zobaczysz że oprócz złowienia rybki, trzeba jeszcze znaleźć miejsce na jej przechowanie, kogoś kto ją kupi i odkładać na wymiany wędek. I nagle okaże się że to nie jest wcale tak że ktoś Ci #!$%@? rybki z wiadra za bezdurno - tylko umawia się z Tobą na prostą rzecz - dam
i to on poniesie straty jeżeli się ono nie uda i nic nie złowią.

@Drakii: gdyby tak było to super, ale np ten ziomeczek od paczkomatów w Polsce, jak biznes nie zaskoczył to podstawił sprzedaż firmy razem z długami wobec pracowników i cyk goście bez kasy wiele miesięcy. nie ten kapitalista jak mówisz, tylko właśnie pracownik.
@poprostumort: ta, można tak zrobić, ale problemu w skali kraju to nie rozwiąze prawda? To tak samo mżna odpisac komuś kto krytykuje wysokośc podatków żeby kombinował na czarno, nie bedzie ich płacić albo niech wyjedzie do Somalii.( ͡° ͜ʖ ͡°) wiesz, tak to działa że ludzie łączą się w grupy czy partie albo choćby je popieraja i głosują, jak im sie nie podobają jakies rzeczy w gospodarce
@Dzieban

jesteś orany w komentarzach i nie masz argumentów

pisz merytorycznie jak już i nie rób z siebie debila. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zostałem zapytany po co wpis, to odpowiedziałem po co wpis, zeby pokazać jak działa kapitalizm. A argumentów mi nie brakuje jak na razie, dzięki za troskę, odpowiedziałem na wszystkie zarzuty chociaz nie jest łatwo dyskutować z 20 osobami na raz
ta, można tak zrobić, ale problemu w skali kraju to nie rozwiąze prawda?

@miejskismog: Jakiego problemu? Bo Twój obrazek to za przeproszeniem dziecinne narzekanie, a nie jakiś realny problem. Kapitalizm oparty o firmy prywatne działa - co można łatwo zauważyć patrząc na naszą historię. Upaństwowienie firm i gospodarka centralna nie działa - co można również łatwo wywnioskować z naszej historii.

Jaką widzisz alternatywę dla kapitalizmu w skali państwa, która miałaby rzeczywiście
odpowiedziałem tylko nie zrozumiałeś, obecnie płacą de facto pracownicy, skoro to z ich pracy pochodzi ostatecznie kapitał który ma pracodawca

@miejskismog: dalej nie rozumiem, bo to co piszesz jest bez logiki. Za staw placi pracodawca, ponosi on koszt w zwiazku z prowadzeniem dzialalnosci. Oznacza to, ze nie moze zaplacic praconwikom 1:1 za rybe ktora zlowi, ale dzieki temu, ze zatrudnia ich duza ilosc to oplata dzieli sie na wiecej osob i