Aktywne Wpisy
Jagoo +11
wszystkiego najlepszego dla mnie samej ! Dziś mam urodziny, ale świętuje je od 1 marca. Póki co mam za sobą pierwszy mini festiwal psytranse (egodrop) po 10 letniej przerwie. Miałam wypad na black metalowe koncerty. Jestem po jednej domówce, teraz wróciła z z Łodzi w klimatach electro. W czwartek Fever Ray. W piątek festiwal muzyki electro francuskiej, a zaraz potem pierwszy gotycki Festival w tym roku, Resistanz. (niestety odwołali mi VNV Nation)
Przecież oni wszyscy wiedzą lepiej od tego głupiego prywaciarza, dobre rady na #antykapitalizm sypią się z rękawa niczym asy zawodowego szulera.
Żadna tam projekcja, Bezos siedzi i #!$%@? F5 na #antykapitalizm i pilnuje czy spółdzielni nie zakładacie żeby wiedział kiedy się zwijać.
co wiedzą lepiej, jak wyzykiwać ludzi? tutaj sie nie zgodze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ja podejrzewam że tam siedzi po to żeby pilnowac wykopowych
@miejskismog: nie mialem na mysli prawnego znaczenia spolki. Moj blad nie napisalem tego explicite.
@miejskismog: nie wiem czy wiesz, ale jak masz staw to on sie automagicznie sam nie zarzadza. Zarasta, przy eksploatacji bez dodatkowych robot, nie bedzie ani ryb ani czystej wody.
I juz tlumacze, jesli ze stawu
@miejskismog: jak się powinno firmę prowadzić, nie udawaj idioty rekinku
wolnorynkowców wystarczająco pilnuje państwo, on już nie musi.
a to jest jakas różnica, zwłaszcza w przypadku Amazona? no nie sądze
Czyli podsumujmy: masz wizje, wiesz jak rozwiazac problem okrutnego kapitalizmu, ale nie chcesz go wprowadzic w zycie? Czemu?
@rzuf22: jak widzisz to typowy gunwoargument, stąd wziąl się mem,
Czyli podsumujmy: masz wizje, wiesz jak rozwiazac problem okrutnego kapitalizmu, ale nie chcesz go wprowadzic w zycie? Czemu?
serio, czasami cięzko stwierdzić czy robisz sobie bekę ze zwolenników kapitalizmu czy to na serio ( ͡
@S-Type: nie, to tylko jakies bzdury które sobie zmyśliłeś ( ͡° ͜ʖ ͡°)
juz nie mówiąc o tym że szef często sam jest po podstawówce ( ͡° ͜ʖ ͡°) co wtedy, powinien miec
@svr_: nie, niczego takiego nie twierdzę to znowu jakas projekcja (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) śmieszne, jak sie ostatecznie okazuje ze zwolennicy kapitalizmu jedyne co mają na obrone tego systemu to chochoły i brednie wymyślane na poczekaniu
Komentarz usunięty przez autora
@miejskismog: nie widze
@miejskismog: serio serio, pytanie dodatkowe: czemu ciezko stwierdzic?
W tym momencie to wyglada na to, ze ty trollujesz antykapitalistow nie potrafiac bronic swoich tez.
@miejskismog: czyli wszystkie te rozwiazania: gospodarka sterowana centralnie, demokracja w PRL
@rzuf22: może ci przeglądarka nie wyświetla obrazków
a której tezy nie potrafiłem obronić, tylko konkretnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@S-Type: jeśli nie rozumiesz tak prostego obrazka, to sugeruje, że to pracownicy pracują a nie kapitalista, co jest oczywiście prawda, a kapitalista
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora
alternatywy sa różne, mozna wprowadzić socjalizm, gdzie zysk ze wspónej pracy będzie trafiac do tych którzy go wypracowują w ten czy inny sposób, np dzieki spółdzielniom (to jest rynkowy socjalizm) albo dzięki firmom państwowym, jak chca zwlennicy nacjonalizacji.
Może być
@miejskismog: ja to napisałem czy ty? Chyba osiągnąłeś 4-tą gęstość i powoli idlatujesz
no tak ja to napisałem i co się wydaje w tej twojej niezmierzonej mądrości kuca, ze jestem w stanie zmienić to komu panstwo pomaga, prywaciarzom czy spółdzielniom?
@miejskismog: wyswietla. Nie widze dlaczego jest to gownoargument. Bo ty tak stwierdziles i (twoje ulubione) projekcja zrzutowales to na mnie, ze ja tez widze. Nie. Zalozenie firmy jest proste i pozwala zweryfikowac slusznosc twoich tez, ktore wypisujesz na portalu ze smiesznymi obrazkami.
@miejskismog: Nie odpowiedziales mi na:
@miejskismog: A kto broni zacząć łowić rybki na własny rachunek, a później samemu zacząć zatrudniać poławiaczy? Tylko późiej się okaże że to nie jest takie proste jak na obrazku z internetu i skończy się bez rybek i z kredytem na wędkę i wiadro ( ͡° ͜ʖ ͡°
@poprostumort: memy
@rzuf22: ale nie rozumiem o co ci chodzi to tak jakby napisac np opozycjoniście w PRL któremu komunizm sie nie podobał, żeby zamiast jeczeć wstąpił do PZPR i został dyrektorem
@poprostumort: nie chce nikogo wyzyskiwać i żyć z cudzej pracy
@miejskismog: To zostań na poziomie pracy na własny rachunek. Tyle że zobaczysz że oprócz złowienia rybki, trzeba jeszcze znaleźć miejsce na jej przechowanie, kogoś kto ją kupi i odkładać na wymiany wędek. I nagle okaże się że to nie jest wcale tak że ktoś Ci #!$%@? rybki z wiadra za bezdurno - tylko umawia się z Tobą na prostą rzecz - dam
@Drakii: gdyby tak było to super, ale np ten ziomeczek od paczkomatów w Polsce, jak biznes nie zaskoczył to podstawił sprzedaż firmy razem z długami wobec pracowników i cyk goście bez kasy wiele miesięcy. nie ten kapitalista jak mówisz, tylko właśnie pracownik.
pisz merytorycznie jak już i nie rób z siebie debila. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zostałem zapytany po co wpis, to odpowiedziałem po co wpis, zeby pokazać jak działa kapitalizm. A argumentów mi nie brakuje jak na razie, dzięki za troskę, odpowiedziałem na wszystkie zarzuty chociaz nie jest łatwo dyskutować z 20 osobami na raz
@miejskismog: Jakiego problemu? Bo Twój obrazek to za przeproszeniem dziecinne narzekanie, a nie jakiś realny problem. Kapitalizm oparty o firmy prywatne działa - co można łatwo zauważyć patrząc na naszą historię. Upaństwowienie firm i gospodarka centralna nie działa - co można również łatwo wywnioskować z naszej historii.
Jaką widzisz alternatywę dla kapitalizmu w skali państwa, która miałaby rzeczywiście
@miejskismog: dalej nie rozumiem, bo to co piszesz jest bez logiki. Za staw placi pracodawca, ponosi on koszt w zwiazku z prowadzeniem dzialalnosci. Oznacza to, ze nie moze zaplacic praconwikom 1:1 za rybe ktora zlowi, ale dzieki temu, ze zatrudnia ich duza ilosc to oplata dzieli sie na wiecej osob i
@miejskismog: a w gospodarce komunistycznej niby jest inaczej? Co rano przychodzi do huty robotnik, wytapia surowke, walkuje blache, a pod koniec dnia zabiera 50kg zrobionej przez siebie blachy do domu? a pozniej ta blacha sie zywi i w nia ubiera?