Aktywne Wpisy
Jagoo +13
wszystkiego najlepszego dla mnie samej ! Dziś mam urodziny, ale świętuje je od 1 marca. Póki co mam za sobą pierwszy mini festiwal psytranse (egodrop) po 10 letniej przerwie. Miałam wypad na black metalowe koncerty. Jestem po jednej domówce, teraz wróciła z z Łodzi w klimatach electro. W czwartek Fever Ray. W piątek festiwal muzyki electro francuskiej, a zaraz potem pierwszy gotycki Festival w tym roku, Resistanz. (niestety odwołali mi VNV Nation)
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
@poprostumort: problemu wyzysku o ktory pytałeś a niby jakiego. Zapytałes sie mnie czemu skoro uważam ze jest wyzysk nie założe własnej działalności to ci odpowiadam czemu, bo probelmu wyzysku to nie rozwiąze.
upaństwowienie to tylko 1 z możliwości
No właśnie w tym rzecz, że brakuje.
dobra dobra, albo masz coś sensownego do powiedzenia albo się nie odzywaj w ogóle.
@rzuf22: płaci, ale pieniądze które ma to kapitał zgromadzony z
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
on nie ewoluwał sam z siebie, tylko go zmienił straszny socjalizm, wprwadzając ustawy przeciwko pracy dzieci i inne takie komunistyczne zbrodnie (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
a ty do Somalii (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
@Cooldawg: no ciekawe, bo ja pamiętam PRL a ty ile masz lat jesli tyle co przeciętny fan wolnego rynku to twoi rodzice ledwo co pamiętaja PRL
@Cooldawg: zgadza się, kapitalistom trzeba było wyrywać z gardła wszystko
@miejskismog: i tu wasz problem lewaki. Myślicie że gospodarka to gra o sumie zerowej. Że jak ktoś zyskuje to ktoś inny traci.
@Rub3n: gospodarka na pewno nie jest grą o sumie zerowej, skoro istnieje coś takiego jak rozwój. Ale ja tu pisze tylko o relacjach pracodawca-pracownicy
Tyle że cała kwestia rozbija się o to że wydaje Ci się że istnieje "wyzysk". Primo, kapitalista Cię nie wyzyskuje, tylko zatrudnia na warunkach na które zgadzająsię obie strony. Jedna z nich potrzebuje kogoś do "łowienia ryb" a druga umie łowić
@poprostumort: według tego co piszą wykopki to są wręcz socjalistyczne, sa dotowane z budżetu panstwa (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_government-owned_companies
nic
@miejskismog: Pracownik pozbawia zysku pracodawcy, więc go wyzyskuje.
@miejskismog: Jak nie z tego kapitalu to niby z czego ma placic? Jak sam napisales pieniadze nie rosna na drzewach.
@miejskismog: napisales o tym, ze kapitalista musi miec zysk wiec zabiera z pracy pracownikow wiecej niz same koszta proawdzenia dzialalnosci.
Czekaj, wyjaśnij mi to.
- Masz firmę.
- Za własne pieniądze kupujesz maszynę do produkcji elektroniki.
- Za własne pieniądze kupujesz podzespoły.
- Znalazłeś człowieka, który obsługuje maszynę i składa podzespoły, w zamian zgodnie z umową płacisz mu uzgodnione w nim wcześniej wynagrodzenie.
@TheTostu: To jest ten moment w którym socjaliści dostają bluescreena, więc nie
@miejskismog: Firma jest prywatna, a państwo dotuje bo lepiej na tym wychodzi niż mając własne - jak sami tym zarządzali to doprowadzili do zadłużenia w latach 70 i musieli później prywatyzować, bo nie potrafili nawet wyjść na zero.
@miejskismog: mylisz pojęcia
Szef nic nie "zabiera", tylko pracownik dobrowolnie mu to oddaje w zamian za uzgodnianą stawke.
Szef zapewnia mu zbiornik z rybami, wędkę, załatwia transport i logistykę. Szef wymyślił koncept firmy, zainwestował pieniądze, podjął ryzyko i bierze na siebie odpowiedzialność za masę rzeczy przed masą ludzi (klientami, inwestorami, pracownikami). Pracownik TYLKO łowi rybki, które i tak nie należą do niego od