Wpis z mikrobloga

Jakiego problemu?

@poprostumort: problemu wyzysku o ktory pytałeś a niby jakiego. Zapytałes sie mnie czemu skoro uważam ze jest wyzysk nie założe własnej działalności to ci odpowiadam czemu, bo probelmu wyzysku to nie rozwiąze.

Kapitalizm oparty o firmy prywatne działa - co można łatwo zauważyć patrząc na naszą historię. Upaństwowienie firm i gospodarka centralna nie działa - co można również łatwo wywnioskować z naszej historii.

upaństwowienie to tylko 1 z możliwości
@miejskismog: Ten wątek jest bardzo zabawny, bo nawet jeśli masz rację (a ja wierzę, że w bardzo łady sposób można bronić twoich poglądów i wcale nie chciałbym się utożsamiać z osobami, które bronią kapitalizmu), to twoje argumenty są śmiesznie głupie i płytkie, wytykają ci najbardziej podstawowe błędy w myśleniu, a ty nie potrafisz sensownie na to odpowiedzieć.

argumentów mi nie brakuje jak na razie

No właśnie w tym rzecz, że brakuje.
@Tadeusz_Radziwill:

Ten wątek jest bardzo zabawny, bo nawet jeśli masz rację (a ja wierzę, że w bardzo łady sposób można bronić twoich poglądów i wcale nie chciałbym się utożsamiać z osobami, które bronią kapitalizmu), to twoje argumenty są śmiesznie głupie i płytkie, wytykają ci najbardziej podstawowe błędy w myśleniu, a ty nie potrafisz sensownie na to odpowiedzieć.

dobra dobra, albo masz coś sensownego do powiedzenia albo się nie odzywaj w ogóle.
@Drakii: takich sobie marginalnych, dobrych parę lat temu była gruba afera, że sieć Biedronka traktowała pracowników jak psy, ostatnio Amazon dostał kary za regularne łamanie praw pracowników. Temat jest bardziej złożony niż to próbujesz przedstawić. Z zasady pracownik nie ma szans walczyć o swoje prawa jeżeli się będzie mierzył samodzielnie przeciwko takim gigantom jak np Amazon.
dalej nie rozumiem, bo to co piszesz jest bez logiki. Za staw placi pracodawca, ponosi on koszt w zwiazku z prowadzeniem dzialalnosci. Oznacza to, ze nie moze zaplacic praconwikom 1:1 za rybe ktora zlowi, ale dzieki temu, ze zatrudnia ich duza ilosc to oplata dzieli sie na wiecej osob i wychodzi taniej niz jakby praconwik mial za ten staw placic sam.

@rzuf22: płaci, ale pieniądze które ma to kapitał zgromadzony z
@Drakii: to też jest oczywista nieprawda i uproszczenie. Chociażby przykład, gdy ktoś ma zobowiązania kredytowe i nie ma oszczędności. pewnie powiesz, że przecież można nie mieszkać w mieszkaniu tylko na dworze, ale może w pewnym momencie zobaczysz że nie chodzi o taką relację tylko o jakiś poziom partnerstwa.
@Cooldawg: ty powinieneś sie urodzić w połowie XIX w Anglii też realizowałbyś swoje prawdziwe pasje pracując od 10 roku życia w kopalni albo fabryce, nie matrwiąc się o takie zbędne umiejętności jak czytane i pisanie. Byłaby z tego przynajmniej taka korzyść dla ludzkości że nie pisałbys głupot( ͡° ͜ʖ ͡°)
@miejskismog: na szczęście, w Anglii kapitalizm potrafił ewoluować ze swoich wczesnych dzikich form i ani ja ani żadne z moich dzieci nie musi w kopalni pracować. Zawsze możesz przeprowadzić się do ZSR.. a sorki, ваш коммунизм больше не существует xD
@Cooldawg:

na szczęście, w Anglii kapitalizm potrafił ewoluować ze swoich wczesnych dzikich form

on nie ewoluwał sam z siebie, tylko go zmienił straszny socjalizm, wprwadzając ustawy przeciwko pracy dzieci i inne takie komunistyczne zbrodnie ( ͡ ͜ʖ ͡)

Zawsze możesz przeprowadzić się do ZSR..

a ty do Somalii ( ͡ ͜ʖ ͡)
@miejskismog: Problemem socjalizmu jest to, że nie sprzyja podejmowaniu ryzyka i braniu odpowiedzialności oraz nie zachęca do robienia niczego. Jak wszyscy są równi i powinni żyć na tym samym poziomie to po #!$%@? w ogóle brać tą wędkę do ręki, jak mogę siedzieć po prostu na dupie i wezmę przydział od kogoś innego co łowi. Aż w końcu wszyscy przestają łowić...
@Cooldawg: obrazek to jest też opis II RP, żeby było śmieszie, no ale napisz mi tu zaraz jaka to bogata Polska była dodatkowo jeszcze po wojnie, a potem przyszli komuniści i ja wpędzili w nędze ( ͡ ͜ʖ ͡)
tak, kapitalista to właściciel po prostu on nie musi niczego organizować. A nwet jeśli organizuje to i tak pracownik jest na stratnym bo kapitalista musi mu zabierac więcej niż włożył w biznes inaczej nie będzie miał zysków

@miejskismog: i tu wasz problem lewaki. Myślicie że gospodarka to gra o sumie zerowej. Że jak ktoś zyskuje to ktoś inny traci.
@Cooldawg: nie, krytkowali go byli w opozycji, a potem przyszły deformy balcerowicza i pluli sobie w brode kiedy spadł poziom życia. Na początku lat 90 PRL nie wydawał się juz tak straszny, stad też było wysokie poparcie dla SLDi szok jakiego wszyscy doznali kiedy "komuniści" wrocili do władzy w 1993, juz demokratycznie
i tu wasz problem lewaki. Myślicie że gospodarka to gra o sumie zerowej. Że jak ktoś zyskuje to ktoś inny traci.

@Rub3n: gospodarka na pewno nie jest grą o sumie zerowej, skoro istnieje coś takiego jak rozwój. Ale ja tu pisze tylko o relacjach pracodawca-pracownicy
problemu wyzysku o ktory pytałeś a niby jakiego. Zapytałes sie mnie czemu skoro uważam ze jest wyzysk nie założe własnej działalności to ci odpowiadam czemu, bo probelmu wyzysku to nie rozwiąze.

Tyle że cała kwestia rozbija się o to że wydaje Ci się że istnieje "wyzysk". Primo, kapitalista Cię nie wyzyskuje, tylko zatrudnia na warunkach na które zgadzająsię obie strony. Jedna z nich potrzebuje kogoś do "łowienia ryb" a druga umie łowić
@Cooldawg: do tego bym sie nie posunął, prywatyzacja na przyklad zwlaniała w porównaniu z rzadami balcerowicza albo UW, ale byli jej zwolennikami i dlatego stracili władzę i w końcu wylecieli z parlamentu, bo taka "lewica" to psu na bude
Koleje japońske (Japan Railways) są prywatne od 1987, a sieć kolejowa obejmuje oprócz nich także 16 innych prywatnych przewoźników także kiepski przykład ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@poprostumort: według tego co piszą wykopki to są wręcz socjalistyczne, sa dotowane z budżetu panstwa ( ͡ ͜ʖ ͡)

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_government-owned_companies

Tyle że cała kwestia rozbija się o to że wydaje Ci się że istnieje "wyzysk".

nic
Kapitalista gromadzi ten kapitał pochodzący z pracy pracowników i nim płaci te koszty

@miejskismog: Jak nie z tego kapitalu to niby z czego ma placic? Jak sam napisales pieniadze nie rosna na drzewach.

to trzeba było czytać uwazniej,opisałem 3 możliwości a nie tylko jedną i nie bede się znowu powtarzać

@miejskismog: napisales o tym, ze kapitalista musi miec zysk wiec zabiera z pracy pracownikow wiecej niz same koszta proawdzenia dzialalnosci.
@miejskismog:

Jeśli wytwarzasz coś konkretnego w pracy (choćby to były programy komputerowe, niekoniecznie coś w fabryce) to spróbuj to sobie zabrać, bo to twoje dzieło, zobaczysz przemoc kapitalisty

Czekaj, wyjaśnij mi to.

- Masz firmę.
- Za własne pieniądze kupujesz maszynę do produkcji elektroniki.
- Za własne pieniądze kupujesz podzespoły.
- Znalazłeś człowieka, który obsługuje maszynę i składa podzespoły, w zamian zgodnie z umową płacisz mu uzgodnione w nim wcześniej wynagrodzenie.
Czy to jest według ciebie sprawiedliwe? Żeby mechanik miał prawo zabrać ci rower, bo włożył w niego pracę? Żeby kucharz miał prawo zabrać jedzenie z restauracji, bo je ugotował? Żeby pracownik fabryki produkującej podzespoły do rakiet kosmicznych mógł zabrać do domu prom?

Na jakiej podstawie to, że wykonujesz usługę konserwacji, montażu, naprawy daje ci jakiekolwiek prawo własności do przedmiotu?

@TheTostu: To jest ten moment w którym socjaliści dostają bluescreena, więc nie
według tego co piszą wykopki to są wręcz socjalistyczne, sa dotowane z budżetu panstwa ( ͡ ͜ʖ ͡)

@miejskismog: Firma jest prywatna, a państwo dotuje bo lepiej na tym wychodzi niż mając własne - jak sami tym zarządzali to doprowadzili do zadłużenia w latach 70 i musieli później prywatyzować, bo nie potrafili nawet wyjść na zero.

nic mi sie nie wydaje, gdyby nie było wyzysku to
@miejskismog: To co ty piszesz można skomentować tylko jednym wielkim XDDDDDD

osoba pracująca pracuje, a rybki zabiera mu szef( ͡° ͜ʖ ͡°)

Szef zapewnia mu zbiornik z rybami, wędkę, załatwia transport i logistykę. Szef wymyślił koncept firmy, zainwestował pieniądze, podjął ryzyko i bierze na siebie odpowiedzialność za masę rzeczy przed masą ludzi (klientami, inwestorami, pracownikami). Pracownik TYLKO łowi rybki, które i tak nie należą do niego od