Wpis z mikrobloga

Potrzebuję obrożę na kleszcze lub preparat. Coś dobrego i sprawdzonego, najlepiej w sklepie stacjonarnym w Krakowie. Wysyłka przez internet też może być, ale wolę osobiście. Co polecacie?
Pies duży. Nigdy nie było problemów z kleszczami... aż do tego roku. Już były trzy.
#zwierzeta #zwierzaczki #psy #weterynaria i może #krakow
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dziwnyczlowiek: Codziennie smarujemy się rano czosnkiem, ja psa, później pies mnie. Uwielbiamy.
Właśnie o------------y 7 główek czosnku na surowo. Coś pięknego, ale na kleszcze nie działa.

Odpiszę jutro, teraz idę wysmarować jaja czosnkiem.

Pozdro.
  • Odpowiedz
@Reiter noszą cały czas, jak sporo pada albo psy pływają to po wyschnięciu ściągam, rozciągam parę razy i zakładam. Kupuję stacjonarnie w centrum zoologicznym ale nie Krk więc nie pomogę :)
  • Odpowiedz
@Reiter: nie ściągaj, one działają dopiero po jakimś czasie. I najlepiej podpytaj na jakichś psich grupach czy działa.na Twoim terenie, bo to też zależy od części Polski. Na pewno psy że wschodniej Polski łapią kleszcze mimo foresto
...
  • Odpowiedz
@Reiter: Foresto. Rodzice mają blabladora 40 kg, który codziennie biega po łąkach i nie ma kleszczy. Obróżkę można kupić u weterynarza, ale ja kupuję przez neta. Cena ok 100 zł. Wystarcza na sezon wiosna - jesień. Ostatnio zamawiałam tu - zookrak
  • Odpowiedz
Pamietaj przy zakladaniu ze obroza foresto ma byc luzna na tyle zeby poruszala sie po szyi. Srodek aktywny wydziela sje od tarcia. W krk wystarczy ale mazowsze w gore i w prawo juz nie działa. Wujek Putin wysyla zmutowane kleszcze
  • Odpowiedz
@virus_scorpion: skąd to info? Wszędzie czytałam, że obroża musi ciasno przylegać do skóry...

@Reiter: nie, obroże pies musi nosić cały czas, bo substancje z niej muszą się jakby wchłonąć - to nie jest, niestety, magiczna tarcza antykleszczowa, tylko inny sposób na podanie psu substancji chemicznej odstraszającej kleszcze
  • Odpowiedz
Od weterynarza. Nie chodzi o całkowicie luźne zapięcie ale widziałem już takich co nawet na dwa palce nie zostawiali. Obroża ma mieć ruch po ciele.

Przynajmniej tak twierdzi wet do którego chodzę. Ale upierać się nie będę bo co wet to pewnie opinia. Ulotka mówi o dwóch palcach luzu,a.to dość mało wiec może masz rację. Ja zakładam z 3-4 palcowym luzem. 2 psy, foresto od 3 lat ( wcześniej krople ) i
  • Odpowiedz