Wpis z mikrobloga

  • 57
Przed chwilą była w trójce audycja w temacie, czy państwo powinno chronić dzieci przed śmieciowym żarciem. Moim zdaniem nie tylko dzieci! Uważam, że powinny być wprowadzone zwłaszcza ograniczenia ilości cukru w żywności. Dla przykładu Coca cola ma w swoim składzie 11% cukru, tymczasem taki na przykład Kubuś play ma 5% i nadal jest słodki, może nawet za bardzo. Moim zdaniem za dietetyczne zło odpowiada zwłaszcza cukier i nie miałbym nic przeciwko temu, gdyby zostały wprowadzone ograniczenia co do jego ilości w poszczególnych kategoriach żywności. Wiadomix chałwa raczej nie może mieć 10%, ale słodkie napoje na luzie mogłyby mieć nie więcej niż 7%. Wyszłoby to wszystkim na dobre, a zwłaszcza podatnikowi, który płaci za leczenie skutków przejedzenia cukrem.

#oswiadczenie #medycyna #zdrowie #dieta #mikrokoksy #jedzenie #zywnosc #polska
pogop - Przed chwilą była w trójce audycja w temacie, czy państwo powinno chronić dzi...

źródło: comment_PN15WzBaYASPDmmCwphfSiABe5hIXtl4.jpg

Pobierz
  • 75
  • Odpowiedz
@MrGalosh cukry naturalnie występujące w owocach są dla nas korzystniejsze niż dosypany cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, glukoza czy inne. Oczywiście naturalnych również nie powinniśmy pochłaniac w nieograniczonych ilościach.Problemem nie są soki czy nawet słodycze - cukier pod wieloma postaciami jest w 90% produktów w sklepie - w wędlinach, pieczywie, jogurtach, gotowych wytrawnych daniach, konserwach. Nawet myśląc, ze nie jemy cukru ani słodyczy, pochlaniamy go nadmiernie.
  • Odpowiedz
@Mr_Cartmanez: oczywiście, albo jesz wysokotłuszczowo i niskowęglowodanowo, albo wysokowęglowodanowo i niskotłuszczowo. Oba warianty są o wiele zdrowsze od diety 'mieszanej' i gwarantują uniknięcia chorób cywilizacyjnych. Ale skogyr to fanatyk tej drugiej opcji, więc nie oczekuj od niego za wiele.
  • Odpowiedz
@pogop: bez sensu zmniejszać ilość cukru, bo nie każdy kto pije cole jest tłustą świnią. Lepiej wprowadzić dodatkową opłatę uzależnioną od % tłuszczu w organizmie i wprowadzić jakąś normę. Grubasy częściej mają problemy zdrowotne więc niech się więcej dorzucają.
  • Odpowiedz
XD no okej czyli zjedzenie jabłka jest niezdrowe?


@GrumpyStar: nie chodzi o to czy zdrowe czy nie, tylko, że dla organizmu nie ma różnicy, czy zjesz te 15g cukru z cukierniczki, czy 15g cukru z jabłka (bo około tyle ma jedno średnie jabłko).
Jasne, że jabłko poza tym ma jakieś tam znikome ilości witamin + błonnik. Ale sam zawarty w nim cukier wcale nie jest "zdrowszy".
  • Odpowiedz
To tłuszcz jest winny otyłości

Uzależnia tłuszcz i tłuszcz jest winny otyłości

Tłuszcz jest nośnikiem smaku i w połączeniu z węglami ogłupia ośrodek sytości

i w połączeniu z węglami


@NooB1980: Co ten gostek ma w bani xD
  • Odpowiedz
Nie znam osób, które nieświadomie jadłby wysokowęglowodanowo i niskotłuszczowo, chyba, że dostepność jedzenia zmusza do takiego żywienia i okazuje się, że osoby jedzące mocno HC z niskim udziałem białka i tłuszczu są szczupłe, tam gdzie wpierdziela się sporo tłuszczu ludzie są grubi. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i w połączeniu z węglami ogłupia ośrodek sytości. Smaczniej zdecydowanie jest jeść HF niż HC. Masło orzechowe każdy zje cały słoik bez problemu, prędzej wybierzesz tłusty
  • Odpowiedz
@nacpanazielonka: jasne, wrzuc wszystko w kalkulator, gwarantuje, że spożycie tłuszczu masz na poziomie 20-35% kaloryczności diety jeśli jesz ad libitum. Jeśli świadomie dokonuje z wyboru żywności, czyli świadomie eliminujesz tłuszcz, to nie jest to o czym ja mówiłem. Bo robisz to świadomie.
@VeXes: powiedział vexes po czym zrobił loda Mariuszowi i wspólnie zjedli ziemniaki opiekane w smalcu, kubek śmietanki 30%, kilogram skórek wieprzowych i 20 żółtek bez białek z serem
  • Odpowiedz