Aktywne Wpisy
ZygmuntJedyny +591
bibi__ +263
Jako iż jestem już posiadaczką afly, szczęśliwa czy nie to się okaże za jakiś czas XD to chcę się pochwalić moją kobyłką (。◕‿‿◕。)
#motoryzacja #alfaromeo #alfaholicy
#motoryzacja #alfaromeo #alfaholicy
1) Środki jakie posiadamy to ~80 tys. Pieniądze pozwoliłyby to na spłatę kredytu na mieszkanie, ale nie mielibyśmy żadnych środków na wkład własny. Słyszałem, że jest możliwość potraktowania mieszkania jako wkładu własnego, ale wtedy musielibyśmy brać kredyt zarówno na działkę wraz z budową domu, a znalezienie banku który się tegi podejmie nie będzie na pewno proste
2) Za kasę moglibyśmy kupić działkę budowlaną i potraktować ją jako wkład własny, ale pozostałe zobowiązania ok.1100 zł miesięcznie nie pozwolą na wzięcie kredytu na budowę i oddanie domu do użytkowania.
3) Kupić działkę budowlaną (w międzyczasie załatwiać pozwolenia na budowę i inne formalności typu umowa z firmą stawiającą domy prefabrykowane) następnie sprzedać mieszkanie i przeprowadzić się do wynajmowanego na około rok, w tym czasie dograć kredyt i ruszyć z budową (sama budowa około 3 miesiecy do stanu deweloperskiego). Pieniądze ze sprzedaży poszłyby na spłatę kredytu i wkład własny. Opcja ta wiąże się jednak z kosztami z tytułu wynajmu ok. 20 tys. zł.
Macie inne pomysły jak to ugryźć?
#dom #budujzwykopem #finanse #kredythipoteczny
Jak jej nie przeskoczysz to trudno, ale jeśli ona upływa za kilka miesięcy to może warto poczekać.
Co do schematu to chyba dużo nie wymyślisz. Z dwoma kredytami na karku ciężko się będzie pobudować.
Mieszkanie > dom. Dom na wsi tylko na emeryturkę.
@krzysztofkks: przede wszystkim zmienić pracę albo dalej żyć jak robak
a opcja 3 to już w ogóle wielkie xDDDDDD
w ogóle najllepiej sprzedaj dom i wynajmuj za ta kase mieszkanie przez 20 lat
Moim zdaniem wielki błąd sprzedać mieszkanie by mieć dom.
@FLAC: co konkretnie w te 8h po pracy? codziennie? :D