Wpis z mikrobloga

#windows10 #pcmasterrace #systemyoperacyjne #komputery #laptopy Jest jakaś aktualna/aktualizowana wersja windowsa 10 dostosowana pod stare pc czy laptopy? Był niby jakiś Windows S z rakiem, Windows Lite który niebardzo się różnił, dziesiątki modów na Winclubie gdzie każdy ma jakieś idiotyczne błędy, niedawno były jakieś głosy o Windowsie 10 używającym dużo mniej RAMu i zapełniającym duużo mniej miejsca na dysku (Windows Lean?). Chodzi mi o coś co można by zainstalować na Thinkpadzie X201 z dotykowym ekranem, ale coś co ze swojej natury będzie szybsze niż podstawowy Windows 10 (nawet jeśli działałby okej).

Nie Linux ( )
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@XkemotX: najlepiej zainstalować najnowszego win 10 i powyłączać usługi, lub użyć gotowego skryptu.
A jeśli problem jest w Ramie to dokupić, jeśli w procku to wymienić bo stare procki to koszta parenastu złotych, no chyba że przylutowany w laptopie to dorzuć ramu, polecam też ssd
  • Odpowiedz
@XkemotX: moim zdaniem lepiej samemu odchudzić system. Powyłączać usługi, usunąć zbędne komponenty przez PowerShell. Wolałbym nie ryzykować instalowania gotowców bo nie wiesz tak naprawdę co tam siedzi. Chyba, że to system do zabawy, w którym nie będziesz sie logować do banków itd. to wtedy wszystko jedno.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@vomar @istp Ja wiem wszystko o czym mi napisałiście, ale to nie jest odpowiedź na pytanie. Może tak jest najlepiej ale mnie interesuje czy jest coś takiego jak opisywany kilka miesięcy temu Windows Lean czy właśnie modyfikacja którą ktoś się chwalił na Wykopie, gdzie użycie RAMu spadło do 1/3 pierwotnej wartości a sam system nie ważył 30GB tylko około połowę (64-bit). Wydaje mi się, że to była jakaś specjalna wersja
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@vomar Możliwe, nie dali mi nigdy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nawet jeśli był to 32-bit to gostek porównywał ogólną poprawę działania pod wieloma względami. Użycie CPU, dysku, wspomnianego RAMU, małe zapełnienie dysku. Rękę dam sobie uciąć, że to nie była zwykła wersja którą ręcznie ogarnął za pomocą usług i/lub programów. Pluję sobie trochę w brodę, że nie zapisałem tego wpisu ( ͡° ʖ̯ ͡°
  • Odpowiedz
@XkemotX: 32-bitowy ma mniejsze wymagania jeśli chodzi o RAM, ale win 10 nawet 64 bitowy uruchomisz bez problemu na sprzęcie z 2 GB RAM (32-bitowy z 1GB RAM). Do normalnej pracy w necie na kilku zakładkach, worda, spokojnie starczy 4 GB.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@TomdeX Ja wiem Miras, dzięki za odpowiedź, ale mi serio chodzi bardziej o ciekawość niż faktyczne użycie. Chciałem znaleźć to o czym piszę, bo to gdzieś pod jakąś nazwą istnieje, i sprawdzić u siebie czy działa dużo lepiej niż wykastrowany ręcznie Windows 10.
  • Odpowiedz