Jakie macie pomysł na taki przypadek: pacjent to Hyundai z silnikiem 2.0 benzyna. W zeszłym tygodniu miałem problem z wysoką temperaturą cieczy chłodzącej, więc wymieniony został termostat na nowy. Teraz mam sytuację odwrotną, czyli niedogrzanie (?). Na zdjęciu wskaźnik temperatury chłodziwa po 20 minutach jazdy. W jeździe miejskiej wskazówka doszła do 1/4 skali, po wjechaniu na obwodnicę spadła na sam dół, jak na zdjęciu. Nie za bardzo ogarniam, co tu się dzieje. Gdyby termostat był wadliwy i cały czas otwarty, to temperatura by nie doszła do normalnego poziomu, a tu po powrocie do domu auto stało z 5 minut na wolnych obrotach i wskazówka doszła prawie do połowy skali. Także górny wąż do radiatora wydaje się bardzo ciepły, więc chlodziwo na pewno musi się nagrzewać.
@hocuspocus: no tak, ale dlaczego górny wąż do radiatora jest bardzo ciepły? Gdyby termostat był cały czas otwarty to chyba chłodziwo by się ledwo co nagrzewało?
@skydancer: termostat puszcza na chłodnicę (duży obieg) dopiero po uzyskaniu odpowiedniej temperatury (90stC) Może być inny problem, np. problem z pompą wody.
@darek-jg: no tak, chłodnica, ta wielka "kratka" z przodu samochodu, przed silnikiem :) Nie rozumiem jednak, dlaczego wysoka temperatura tego węża ma potwierdzać teorie o ciągle otwartym termostacie. Przecież gdyby tak było, to chłodziwo by cały czas krążyło w układzie i nie miało by czasu odebrać ciepła z silnika, wobec tego jego temperatura nie byłaby zbyt wysoka i wąż na pewno nie był by gorący. Dlaczego sądzisz, że termostat może
@skydancer w skrócie chłodnica to element, który zabiera ciepło z silnika . Termostat stałe zamknięty to za wysoka temperatura bo nie ma jak zabrać ciepła z silnika , z kolei termostat otwarty to za niska temperatura bo za dużo ciepła jest zabierane z silnika. Do tego wzrasta ci temperatura na postoju bo efektywność chłodzenia jest mniejsza w bezruchu z powodu braku przepływu powietrza przez chłodnicę.
@Armo11 @skydancer @skydancer masz rację wypadałoby jeszcze sprawdzić na kompie jakie są odczyty z niego ewentualnie jaką ma mieć rezystancję w odpowiednich zakresach temperatury.
@darek-jg: @gumon: Dziękuję za obszerne odpowiedzi. Teraz mi przyszło do głowy, że może mój termostat działa, tylko otwiera się za wcześnie, czyli przy niższej temperaturze?
W jeździe miejskiej wskazówka doszła do 1/4 skali, po wjechaniu na obwodnicę spadła na sam dół, jak na zdjęciu. Nie za bardzo ogarniam, co tu się dzieje. Gdyby termostat był wadliwy i cały czas otwarty, to temperatura by nie doszła do normalnego poziomu, a tu po powrocie do domu auto stało z 5 minut na wolnych obrotach i wskazówka doszła prawie do połowy skali.
@skydancer: Normalne przy z------m termostacie. Auto
Jakie były wasze ulubione mapy w CSie 1.6, które były bardzo rzadko grane na publicznych serwerach FFA, bo obecna tam dzieciarnia wybierała w kółko dusta2, inferno, nuke, westwooda? xD Moja to as_oilrig. Klimat wyjątkowy #cs16 #gry #staregry #nostalgia
Szef mnie wysłał z pracy do domu, bo fatalnie się czuję. Mam taki świszczący kaszel, boli mnie klatka piersiowa. Do tego w nocy było mi przeraźliwie wręcz zimno, by potem zrobić się gorąco. Jutro jadę do lekarza. Ciekawe co mi dolega? #zdrowie #pracbaza
#motoryzacja
#mechanikasamochodowa
#samochody
źródło: comment_NkJgkxSKl2CmrSzECgPV9CqcQXylisG5.jpg
Pobierz@skydancer: radiator w sensie chłodnica? to by potwierdzało tezę stałym otwarciu dużego obiegu bo płyn jest stale schładzany w chłodnicy
Do tego wzrasta ci temperatura na postoju bo efektywność chłodzenia jest mniejsza w bezruchu z powodu braku przepływu powietrza przez chłodnicę.
@skydancer
@skydancer masz rację wypadałoby jeszcze sprawdzić na kompie jakie są odczyty z niego ewentualnie jaką ma mieć rezystancję w odpowiednich zakresach temperatury.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@gumon: Dziękuję za obszerne odpowiedzi. Teraz mi przyszło do głowy, że może mój termostat działa, tylko otwiera się za wcześnie, czyli przy niższej temperaturze?
@skydancer: Normalne przy z------m termostacie. Auto