Wpis z mikrobloga

@ManiacTeam: Mam prawo i z niego skorzystam (jak będę miał ku temu okazje ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) chodzi o to że to powinno być bezwzględnie wymagane za każdym razem jak kto wchodzi w związek małżeński lub rodzi mu sie dziecko.
  • Odpowiedz
@SiewcaZaglady: Intercyza powinna być dobrowolna, ale badania na ojcostwo powinny być robione zaraz po urodzeniu i tylko potwierdzać to, co rodzice podali. Ciekawe ile mężów by się zdziwiło... No i oczywiście zmienienie alimentów na współmałżonka, bo to co jest teraz to parodia, nawet intercyza przed tym nie chroni. Żenisz się z kimś kto zarabia gorzej od ciebie- w razie rozwodu tracisz część swoich przychodów, i to na zawsze( przynajmniej do
  • Odpowiedz
@Lucider5: Tak intercyza jest dobrowolna, składasz i masz załatwione. Można było by wprowadzić jej wymaganie z możliwością odstępienia, które polegało by na podpisaniu cyrografu w którym był by wspomniany fakt, że podpisująć go jesteś świadom, że w przypadku rozwodu cały twój majątek wprowadzony do małżeństwa będzie podlegał podziałowi na drodze sądowej. Napewno by paru osobom otworzyło oczy na pewne sprawy.
  • Odpowiedz
@SiewcaZaglady po kiego grzyba ci takie prawo? Z tego jednego wpisu widzę że nie wiesz jak działa intercyza, nie wiesz ile kosztuje, nie masz żony, nie masz dzieci, nie wiesz ile kosztuje badanie DNA a chcesz zmieniać prawo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Przecież masz prawo do intercyzy

Są już wyroki unieważniające intercyzę - bo ona nie wiedziała co to jest, bo była nią szantażowana...

i badania genetyczne pod kątem ojcostwa nie są zabronione.

@ManiacTeam: pod warunkiem, że matka (lub prokurator) się zgodzi...
  • Odpowiedz
  • 4
@trollik No dobrze, ale zastanówmy się ile osób dowiedziało się po latach, że wychowywali nie swoje dzieci? Myślisz, że Ci mężczyźni nie ufali swoim partnerkom?
Tu nie chodzi o brak zaufania, możemy ufać, ale być brutalnie oszukani o wierności partnerki.
Badanie to bezbolesny proces, więc czemu tak się wzbraniają kobiety przed tym.
Mogłabyś mi wytłumaczyć? Podałem moje argumenty, teraz proszę o Twoje.
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: Jak to zrobić jasno opisuje Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy. Trzeba być jednak kumatym gościem a nie zakochanym frajerem, co nagle przejrzał na oczy.

Intercyza przede wszystkim chroni przed długami drugiej strony. W tym przypadku intercyza chroni majątek współmałżonka, ponieważ wierzytelności mogą być ściągane wyłącznie z majątku osobistego osoby zadłużonej. Innym powodem, dla którego pary decydują się na umowę majątkową jest działalność gospodarcza obarczona wysokim ryzykiem finansowym. W takim przypadku intercyza
  • Odpowiedz
To by tylko bylo kolejne utrudnienie doboru naturalnego. Jak ktos nie zrobi, wychowa nie swoje, jego wybor. Dobor zadzialal. Ktos bardziej ogarniety zrobi, i dobrze. Poza tym im mniej ingerencji panstwa w zwiazki tym lepiej.
  • Odpowiedz