Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Przez dwa tygodnie dziennikarze poniżają kasjerki w sklepach i przyrównują ich pensje do pensji nauczyciela (wychodząc oczywiście z założenia, że kasjerka powinna mało zarabiać, bo przecież nic takiego wielkiego nie robi). Pomijam już fakt, że pensje brutto kasjerki porównują z pensjami netto nauczycieli (porównując oficjalne dane). A dzisiaj jest piękny dzień, który pokazuje na czym polega problem z pracą nauczyciela. Niby zwykły czwartek, każdy z nas jest w pracy, ale... nauczyciele mają dziś wolne, bo w niedzielę jest Wielkanoc. I jutro też mają wolne. I wiecie co, we wtorek po świętach też będą mieć wolne!

A teraz niech ci przemądrzali dziennikarze pójdą po świąteczne zakupy i powiedzą tym wszystkim kasjerkom, że nauczyciele ciężej pracują...

#strajknauczycieli #strajk #szkola #nauczyciele #bekazpodludzi

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy dla maturzystów
  • 90
@nicniemusze: > tylko widzisz taki nauczyciel moze bez problemu wykonywac prace takiej kasjerki (pracowalam na studiach na kasie w 15 min pokazali mi jak co.dziala i do roboty) a czy kazda kasjerka wstanie od kasy i pojdzie uczyc dzieci??

@nicniemusze: W 99% tak. Wiele z nich ma wlasne dzieci, ktore ucza po lekcjach.

Juz nie wspomne, ze wiekszosc osob,, ktore nie zostaly nauczycielami, pokonczyly kierunki techniczne, przyrodnicze ma kompetencje 100000x
@PoteznaLokomotywa: Żaden, dlatego jestem za podniesieniem płac, mimo że jak widzę, że moja nauczycielka wosu czy techniki (ta to dopiero jest dobra xD) dostają 1000 zł (brutto bo brutto, ale jednak) podwyżki to mi się nóż w kieszeni otwiera. Ale fakt, spowoduje to napływ ludzi z pasją i wiedzą do zawodu.
@Miczubezi: Potrzebna jest zmiana pokoleniowa i zmiana systemu wynagrodzeń. W obecnej sytuacji, dyrektor szkoły w niewielki sposób może wpływać na premiowanie wyników pracy nauczycieli. Moim zdaniem potrzebny jest nowy sytem ewaluacji, tak aby rzeczywiście nauczyciel był motywowany do starań i karany za #!$%@? się. Chciałbym żeby np rodzice też mieli możliwość wpływu na oceny, tylko wiem że w większości oceniali by oni w ramach zemsty za kiepskie oceny albo uwagi wobec
wysokosc wynagrodzenia nie jest zalezna tylko od ciezkosci w. sensie fizycznym pracy ale rowniez posiadanej wiedzy i kompetencji...

@nicniemusze: Od posiadanej wiedzy i kompetencji? Prawda jest taka, że większość nauczycieli to osoby po mało potrzebnych kierunkach studiów, którzy de facto nie posiadają żadnych konkretnych, wymaganych dziś na rynku pracy umiejętności. Korporacje na dobrze płatne stanowiska poszukują specjalistów w danej dziedzinie. Jaki zysk będzie w stanie wypracować firmie nauczyciel historii, czy geografii?
@Aedemkun: Nie, widocznie według państwa, niższe płace oznaczać będą odpływ specjalistów do sektora prywatnego. To już się po części dzieje w szkołach, z tym że tych prywatnych jest jeszcze zbyt mało.
@nicniemusze:

@AnonimoweMirkoWyznania: tylko widzisz taki nauczyciel moze bez problemu wykonywac prace takiej kasjerki (pracowalam na studiach na kasie w 15 min pokazali mi jak co.dziala i do roboty) a czy kazda kasjerka wstanie od kasy i pojdzie uczyc dzieci??

Nooo, chętnie bym to zobaczyła jak nauczyciel na kasie z przyzwyczajenia ma ochotę wydrzeć mordę na klienta, wypić kawkę etc. ( ͡º ͜ʖ͡º) Ujmowanie innym Cię