@TatoAktywny: jestem przekonany, ze wrak odda jak tylko PiS zacznie tracić poparcie. Tyle osłabić PL i UE co pisiory nikt nie potrafił, takiego partnera ratuje się w potrzebie.
jestem przekonany, ze wrak odda jak tylko PiS zacznie tracić poparcie
@DzonyNajedzony: myślę, że nie odda, co zacznie mamić, że "do oddania jest znacznie bliżej niż dotychczas". To jest Rosja - jeśli mają coś, na czym komuś zależy - to ich mentalnością jest nie dawać by mieć długo narzędzie nacisku.
@MarianoaItaliano: Jakby naprawdę chcieli zwrotu wraku to by zakończyli śledztwo (w szufladzie w prokuraturze leży gotowa ekspertyza zespołu Milkiewicza)
Rosjanie zawsze mają tylko jedną odpowiedź czemu nie oddają wraku i czarnych skrzynek - skoro ciągle trwa śledztwo to dowody muszą być do dyspozycji prokuratury federacji rosyjskiej. A na kolejne narzucające się pytanie czemu tak długo trwa śledztwo to odpowiadają, że po polskiej stronie także ciągle trwa śledztwo i w dodatku
@uhu8: Z drugiej strony po co nam teraz ten wrak po tylu latach? Chyba po to żeby go na złom sprzedać. Wszystko co można było zebrać i ustalić zebrano i zbadano wkrótce po katastrofie. Jedynie co to chyba w celach relikwi, np. mogli by dodać kawałek blachy z poszycia do każdego numeru Gazety Polskiej.
@mborro: A to nie tak że w całej tej propagandzie sukcesu temat Smoleńska jest niewygodny i lepiej go zapomnieć na jakiś czas? Pamiętasz jak protestowali pod krzyżem. Wtedy do PiSu przylgnęła łatka partii bogobojnych emerytów i zupełnie nie współgra z narracją o kraju mlekiem i miodem płynącym który odnosi same sukcesy.
@MarianoaItaliano: bo tu chodzi, żeby królika gonić a nie złapać. Z chwilą przejęcia przez Polskę wraku partia obecnie rządząca traci jeden ze swoich flagowych "ciosów". Bez wraku ludzie związani z PiSem mogą jak mantra powtarzać "Rosjanie wciąż nie oddali samolotu" i w okresach posuchy nabijać sobie głosy zwolenników teorii o zamachu.
@MarianoaItaliano: wrak odzyskają zaraz po tym jak Antoni wyjdzie z szafy i postawi Tuska przed trybunałem stanu, sądzę że to będzie zaraz po tym jak w tym kraju będzie normalnie.
@MarianoaItaliano: wraku nie chcą wydawać Rosjanie, którzy twierdzą, ze dalej prowadzą śledztwo, które jest oczywiście fikcja, ponieważ nie są debilami i wiedza jak ten temat dzieli Polaków. Gdyby nie rząd PO, który przyjął konwencje chicagowska do badani tego wypadku, wrak musiałby wrócić do kraju i przede wszystkim byłby badany przez międzynarodowy zespół, w momencie kiedy zgodzono się na postępowanie jak przy wypadku cywilnym, całe śledztwo zostało rękach Putina. Podziękuj Tuskowi
Gdyby nie rząd PO, który przyjął konwencje chicagowska do badani tego wypadku, wrak musiałby wrócić do kraju i przede wszystkim byłby badany przez międzynarodowy zespół, w momencie kiedy zgodzono się na postępowanie jak przy wypadku cywilnym, całe śledztwo zostało rękach Putina.
@wykopowiczka69: Tak Gowin tłumaczył dlaczego "byliśmy skazani na konwencję chicagowską": link
Dlaczego wypadek badano zgodnie z Załącznikiem 13 Konwencji o międzynarodowym lotnictwie cywilnym, a nie dotyczącym lotów wojskowych polsko-rosyjskim porozumieniem z 1993 r.?
Istotnie, samolot Tu-154M nr 101 był statkiem powietrznym należącym do lotnictwa państwowego i do wypadku z jego udziałem nie miał zastosowania art. 26 Konwencji o międzynarodowym lotnictwie cywilnym (tzw. Konwencji Chicagowskiej), dotyczący obowiązku przeprowadzenia badania technicznego. Jednak obowiązujące w dniu zaistnienia
@DzonyNajedzony: myślę, że nie odda, co zacznie mamić, że "do oddania jest znacznie bliżej niż dotychczas". To jest Rosja - jeśli mają coś, na czym komuś zależy - to ich mentalnością jest nie dawać by mieć długo narzędzie nacisku.
Rosjanie zawsze mają tylko jedną odpowiedź czemu nie oddają wraku i czarnych skrzynek - skoro ciągle trwa śledztwo to dowody muszą być do dyspozycji prokuratury federacji rosyjskiej. A na kolejne narzucające się pytanie czemu tak długo trwa śledztwo to odpowiadają, że po polskiej stronie także ciągle trwa śledztwo i w dodatku
@MarianoaItaliano: też nie mam pojęcia. Pewnie dokładnie po to, żeby porozdawać działaczom do relikwiarzy.
@MarianoaItaliano: Oj tam. Zmęczył się i musi odpoczywać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Gdyby nie rząd PO, który przyjął konwencje chicagowska do badani tego wypadku, wrak musiałby wrócić do kraju i przede wszystkim byłby badany przez międzynarodowy zespół, w momencie kiedy zgodzono się na postępowanie jak przy wypadku cywilnym, całe śledztwo zostało rękach Putina.
Podziękuj Tuskowi
@wykopowiczka69: Tak Gowin tłumaczył dlaczego "byliśmy skazani na konwencję chicagowską": link