Wpis z mikrobloga

jestem przekonany, ze wrak odda jak tylko PiS zacznie tracić poparcie

@DzonyNajedzony: myślę, że nie odda, co zacznie mamić, że "do oddania jest znacznie bliżej niż dotychczas". To jest Rosja - jeśli mają coś, na czym komuś zależy - to ich mentalnością jest nie dawać by mieć długo narzędzie nacisku.
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: Jakby naprawdę chcieli zwrotu wraku to by zakończyli śledztwo (w szufladzie w prokuraturze leży gotowa ekspertyza zespołu Milkiewicza)

Rosjanie zawsze mają tylko jedną odpowiedź czemu nie oddają wraku i czarnych skrzynek - skoro ciągle trwa śledztwo to dowody muszą być do dyspozycji prokuratury federacji rosyjskiej. A na kolejne narzucające się pytanie czemu tak długo trwa śledztwo to odpowiadają, że po polskiej stronie także ciągle trwa śledztwo i w dodatku
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 11
@uhu8: Z drugiej strony po co nam teraz ten wrak po tylu latach? Chyba po to żeby go na złom sprzedać. Wszystko co można było zebrać i ustalić zebrano i zbadano wkrótce po katastrofie. Jedynie co to chyba w celach relikwi, np. mogli by dodać kawałek blachy z poszycia do każdego numeru Gazety Polskiej.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mborro: A to nie tak że w całej tej propagandzie sukcesu temat Smoleńska jest niewygodny i lepiej go zapomnieć na jakiś czas? Pamiętasz jak protestowali pod krzyżem. Wtedy do PiSu przylgnęła łatka partii bogobojnych emerytów i zupełnie nie współgra z narracją o kraju mlekiem i miodem płynącym który odnosi same sukcesy.
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: Nie wiem. Ten polityczny p---r jest ponad moim pojmowaniem. Ja jestem prostym człowiekiem i chcę aby się ten temat zakończył raz na zawsze a tymczasem ostatnio prokuratura poinformowała, że śledztwo potrwa jeszcze kilka lat i to najprawdopodobniej bez zwrotu wraku....
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: bo tu chodzi, żeby królika gonić a nie złapać. Z chwilą przejęcia przez Polskę wraku partia obecnie rządząca traci jeden ze swoich flagowych "ciosów". Bez wraku ludzie związani z PiSem mogą jak mantra powtarzać "Rosjanie wciąż nie oddali samolotu" i w okresach posuchy nabijać sobie głosy zwolenników teorii o zamachu.
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: wraku nie chcą wydawać Rosjanie, którzy twierdzą, ze dalej prowadzą śledztwo, które jest oczywiście fikcja, ponieważ nie są debilami i wiedza jak ten temat dzieli Polaków.
Gdyby nie rząd PO, który przyjął konwencje chicagowska do badani tego wypadku, wrak musiałby wrócić do kraju i przede wszystkim byłby badany przez międzynarodowy zespół, w momencie kiedy zgodzono się na postępowanie jak przy wypadku cywilnym, całe śledztwo zostało rękach Putina.
Podziękuj Tuskowi
  • Odpowiedz
Gdyby nie rząd PO, który przyjął konwencje chicagowska do badani tego wypadku, wrak musiałby wrócić do kraju i przede wszystkim byłby badany przez międzynarodowy zespół, w momencie kiedy zgodzono się na postępowanie jak przy wypadku cywilnym, całe śledztwo zostało rękach Putina.

@wykopowiczka69: Tak Gowin tłumaczył dlaczego "byliśmy skazani na konwencję chicagowską": link
  • Odpowiedz
@wykopowiczka69: A tak tłumaczyła to Komisja Millera:

Dlaczego wypadek badano zgodnie z Załącznikiem 13 Konwencji o międzynarodowym lotnictwie cywilnym, a nie dotyczącym lotów wojskowych polsko-rosyjskim porozumieniem z 1993 r.?

Istotnie, samolot Tu-154M nr 101 był statkiem powietrznym należącym do lotnictwa państwowego i do wypadku z jego udziałem nie miał zastosowania art. 26 Konwencji o międzynarodowym lotnictwie cywilnym (tzw. Konwencji Chicagowskiej), dotyczący obowiązku przeprowadzenia badania technicznego. Jednak obowiązujące w dniu zaistnienia
  • Odpowiedz