Wpis z mikrobloga

Byłem dzisiaj na wystawie Space Adventure we Wrocławiu (wystawaspace.pl) i chciałbym Was delikatnie przed nią przestrzec. Interesuję się tą tematyką, więc moje oczekiwania wobec tej wystawy były dość duże. Zachęcały głównie hasła, jak:

Wielka sensacja, największa na świecie wystawa „nie z tej Ziemi” pod patronatem NASA we Wrocławiu!

Wydawałoby się, że za taką cenę biletu (65 złotych!) będzie coś naprawdę na poziomie. A tu klapa...

Oprócz dosłownie kilku prawdziwych eksponatów (większość to słabe repliki) i historii związanej z pierwszymi (bez)załogowymi lotami na orbitę i w kosmos, nie ma tam nic wartego uwagi. Wystawa jest dość mała. Najgorsza z tego wszystkiego jest jakość tekstów wystawy. O ile merytorycznie wyłapałem tylko kilka malutkich błędów, to litrówek i błędów w nazwiskach jest multum!
To straszne, że wystawa, która ma być edukacyjna, wygląda jakby przygotowywał ją ktoś nie mający za bardzo pojęcia co robi, zatrudniając studentów na kacu do przepisywania tekstu.

Pod koniec już mnie to tak irytowało, że pozwoliłem sobie na kilka zdjęć, które wrzuciłem tutaj: https://imgur.com/a/xZKlwnP - sami oceńcie.

Nie polecam wystawy. Szkoda kasy. Jest warta max 12 złotych. Dziękuję dobranoc.

#j--------e #gorzkiezale #kosmos #spacex #nasa #esa #spaceadventure #wroclaw troche #januszebiznesu i #patologiazmiasta
zulimazuli - Byłem dzisiaj na wystawie Space Adventure we Wrocławiu (wystawaspace.pl)...

źródło: comment_IolIc3lv4Zw0VeWN7PGiRchEF2KJeCni.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zulimazuli: też właśnie chciałem się wybrać do Wrocławia na to, ale po przeczytaniu kilkunastu negatywnych opinii odpuściłem, szkoda, że nie mogłem się wybrać jak była w Warszawie, podobno dużo lepiej było
  • Odpowiedz
@zulimazuli: hah, poza tym po angielsku jest tam w pewnym miejscu "traveling 3.6 million miles in 138 orbits of the Earth" a przetłumaczone jako "na 138 orbitach wokółziemskich" co brzmi jakby było 138 różnych orbit, a chodziło po prostu o okrążenie Ziemi 138 razy...
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@zulimazuli: kurła napaliłem się na wystawę ale widzę same negatywne opinie na wykopie z więc jednak zrezygnuje. Nienawidzę takiej amatorki zwłaszcza gdzie jest to wystawa edukacyjna i nie ma miejsca na błędy, no i to chwalenie się patronatem NASA, ciekawe co niby im pomogli xd
  • Odpowiedz
@zulimazuli: ja p------e, czytam teksty na twoich zdjęciach i nie wierzę. Przecież pomijając literówki to wygląda jakby to pisała osoba która po pierwsze nie zna angielskiego tylko posługuje się słownikiem, a po drugie nie zna polskiego. Przecież te zdania zupełnie nie brzmią po polsku:
"Był on specjalistą w sprawach misji kosmicznych dla załogi STS-89, ósmej misji połączenia z rosyjskim kompleksem orbitalnym MIR."
"Pułkownik Bobko, absolwent 1 klasy akademii USAF

był pierwszym wybranym jako astronauta sił powietrznych do programu MOL po ukończeniu studiów w Szkole Pilotów Badania przestrzeni kosmicznej w bazie sił
  • Odpowiedz
@KaznodziejaNowejEry @Reepo Naprawdę żałuję, że nie robiłem zdjęć od początku. Na pewno nie wyłapałem wszystkich błędów, więc boję się, że takowe mogą być na każdej tablicy. Błędy typu "plaety", "lotaów" czy "heathshield" zamiast "heat shield" pojawiały się dość często gęsto.

I co tu z tym zrobić? Osobiście typowałbym taką wystawę do zamknięcia i poprawy, bo jest ona zdecydowanie anty edukacyjna, biorąc pod uwagę błędy w nazwiskach (sic!!!) i nazwach własnych...
  • Odpowiedz