Wpis z mikrobloga

• 0
Jakiego egzotycznego języka warto się uczyć hobbystycznie? Myślałam na koreańskim i węgierskim. Koreańskiego uczyłam się już kiedyś, ale skończyło się na alfabecie. Na węgierski jakoś tak mnie naszło, bo fajnie byłoby jadąc do Budapesztu zamienić kilka słów z tubylcami. No i to kraj europejski, więc prawdopodobieństwo kontaktu z nativem większe niż w przypadku koreańskiego.
#jezykiobce #koreanski #wegierski
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Eostre: ja się uczę japońskiego, ale okazji do wykorzystania go w praktyce jest zero. A nie, była jedna okazja, to wszystko pozapominałem, nie umiałem się przedstawić :D
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Blahblahaa odkąd przeczytałam badania o tym, że języki, które znamy kształtują naszą mentalność, trzymam się z daleka od wszelkich wschodniosłowiańskich xD

@boloney u mnie to sie troche nie sprawdza, nigdy nie potrzebowałam tego typu motywacji, ale może faktycznie coś w tym być.

@zolwixx typowe xD czyżby to była jakaś ładna Japonka? XD
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Blahblahaa Możesz sobie wyguglować, jeśli chcesz poznać szczegóły ;) Teoria ta była wielokrotnie przywoływana przez moich wykladowców i także oni przyznawali, że coś w tym jest. Podchodzę do tego z dystansem, ale jednak wolę inne języki xD
  • Odpowiedz
@Eostre: tam w budapeszcie latwiej natrafic na ruska czy chinola niz na wegra.
Wegierski jest super ale i wymagajacy. Co do koreanskeigo to nie wiem, ale ja duzo filmow z korei ogladam Shibal ( ͡° ͜ʖ ͡°) zalezy co bardziej czujesz, znajac mnie ja bym sie uczyl i koreanskiego i wegierskiego i zobaczyl czy mnie te jezyki kreca, a nawet jak sie nauczysz tylko malych podstaw
  • Odpowiedz