Aktywne Wpisy
Frasobliwy_Galimatias +2242
Odeszła od nas Mirableka @ignis84.
#pomagajzwykopem #zdrowie #medycyna #psychologia #gorzkiezale #depresja
#pomagajzwykopem #zdrowie #medycyna #psychologia #gorzkiezale #depresja
WielkiNos +286
Juleczka wlicza w cenę przygotowań do randki z facetem drogą lokówkę do włosów tłumacząc w ten sposób, że dlatego teraz kolej faceta żeby zapłacić.
#logikarozowychpaskow #pieklomezczyzn #randkujzwykopem #p0lka #heheszki
#logikarozowychpaskow #pieklomezczyzn #randkujzwykopem #p0lka #heheszki
Jako wprowadzenie polecam: https://urbit.org/primer/
Co do inwestowania: według mnie "planety" są obecnie grubo przewartościowane i na jakichś stronach chcą za nie nawet z $100. Przykład takiej strony: https://urbit.live/
Według mnie planeta jest obecnie warta nie więcej niż jednego dolara. Tak więc ostrożnie z kupowaniem zbyt wielu.
Co do gwiazd - jeszcze z rok temu dało się je kupić w niepublicznych wyprzedażach po $200-$600. Według mnie to była wtedy rozsądna cena. Gadałem z ludźmi online i chcieli mi sprzedać gwiazdę niedawno za $1000. Prawdobodobnie jest to też rozsądna cena.
W chwili obecnej jednak Urbit jest wciąż w bardzo wczesnej fazie. Za rok czy dwa powinien być użyteczny dla szerszej publiki.
#kryptowaluty #urbit
chyba popełniłeś sepuku
Your Urbit is your digital passport, your digital vault, and your digital assistant. You own it on Ethereum – no one controls it but you.
@p
(kontami użytkownika/adresami w sieci urbit). Docelowo sieć Urbit będzie to robić wewnątrz siebie samej, ale w chwili obecnej łatwiej i wygodniej jest użyć czegoś co już działa. Ja nie mam jakieś napinki przeciwko Eth, a Bitcoin nie jest moją religią. Większość tego co ludzie robią na Eth nie ma zupełnie sensu, ale Urbit jest jednym z niewielu@100x: Każdy może sobie zrobić za darmo kometę. Mam kilka planet, ale nie zamierzam rozdawać. Jak coś jest dane za darmo to ludzie nie szanują. :)
Pawlo już mi kiedyś zarzucał, że dotykałem altów. Tak jak napisałem - ja nie mam ideologicznych problemów z altami itd. Jakby było coś takiego jak lepszy Bitcoin, to bym go używał. Ale najlepszy jest po prostu Bitcoin i tyle.
Hmmm... Jakby to wytłumaczyć... Urbit to jest taki ... wirtualny system operacyjny stworzony od podstaw by działać w swojej własnej sieci. Każdy Urbit musi mieć swoje ID (planetę) i każdy musi taką planętę skądś wziąć (zazwyczaj kupić). Dzięki temu, że ID kosztuje kasę, spamerzy dostaną bana i ich planeta straci na wartości (stanie się bezużyteczna) - więc się nie opłaca. Dzięki temu, że jest to nowy system operacyjny,
Tutaj przykład szachów na Urbicie: https://twitter.com/yungdeleuze/status/1111731082863341569
Użytkownik łączy się ze swoim Urbitem przez przeglądarkę i może zagrać w szachy z dowolnym innym użytkownikiem.
Wszystko to p2p, a kod jest duuuużo prostszy niż zcentralizowana wersja. I to jest właśnie najważniejszy punkt programu: do tej pory było dużo łatwiej zrobić szachy online jako zcentralizowany serwis, niż próbować budować bezpieczną i sprawną aplikację p2p. Dlatego też wszystko w Internecie jest
No ale to ma jakieś tokeny? Taka planeta (ID) to ERC721?
Jak to jest zdecentaralizowane to kto mi może dać bana???
Jak to funkcjonuje? To ja muszę uruchomić swój serwer tego żeby moje ID było widoczne w sieci?
Są jakieś nody? Kto i jak zabezpiecz sieć? Reszta sieci przetwarza to co ja tam robię?
Gdzie tu rewolucja? Czym to się różni od standardowych usług i
Tymaczowo kto ma którą planetę i dzięki temu może kontrolować publiczny klucz danej planety jest przechowywane na ETH jako kontrakt ERC721.
Kto chce, kogo chce. Ale planety są (dobrowolnie) klientami gwiazd, więc jak dostaniesz bana od gwiazdy, to wszystkie planety pod tą gwiazdą już od ciebie nic nie usłyszą.
Ok, czyli każdy użytkownik musi mieć planetę a gwiazdy to coś jak takie nody do których podłączasz tą planetę i one pełnią funkcję routingu / serwerów / koordynatorów? Galaktyki to poziom wyżej? Rozumiem że jeżeli mam wyłączony mój urbit to dane przechowuje taka gwiazda i czeka z nimi na mnie?
Kto utrzymuje gwiazdy i dlaczego to robi? Jest jakoś opłacany? Jak mogę stworzyć
Dokładnie. Takie routery / ISP, tyle że jak tylko planety znają już swoje IP itd. to mogą gadać już bezpośrednio.
Komenty są anonimowymi kontami. Każdy sobie