Wpis z mikrobloga

@reg_edit Da się dużo lepiej, ale raczej dzisiaj na telefonie będzie mi ciężko to usegregować w koszyku z podmienionymi podzespołami. O ile nikt mnie nie wyprzedzi to jutro wkleję co ja bym złożył z budżetem 4k.
  • Odpowiedz
@reg_edit Kartę graficzną (na 1660), RAM (cl17 jest obrzydliwie smutne), wywaliłbym nagrywarkę lub wziąłbym najtańszą, ew. zewnętrzną na USB. Poza tym wybór klawiatury i myszki losowy? Zobaczyłbym w monitorach czy coś sensowniejszego się znajdzie. Po co HDMI za 4 dychy? Karta sieciowa jest potrzebna? Poza tym wygląda jak straszna amatorka więc chłodzenie zamiast Wraitha niepotrzebne bo raczej OC by nie robiła ta osoba. Płyta główna też do zmiany - po co
  • Odpowiedz
@XkemotX: Myślałem o tej 1660, ale w testach wypada tylko trochę lepiej od tego rx-a a jest droższa, więc ekonomiczniej przy takim budżecie wypada rx. Komp jest dla dziecka, wiec pewnie jakieś GTA, fortnajty itp. więc raczej nie zauważy że ma cl17. Druga sprawa ten proc w specyfikacji ma pamięć o taktowaniu 2933. Jak wezmę z innym taktowaniem a mniejszym opóźnieniem to wyjdzie na to samo. Klawiatura, myszka i nagrywarka
  • Odpowiedz
@reg_edit @reg_edit nie wiem jakie testy ogladasz - ja wiem tyle, że 1660 jest tej samej wydajności, a zazwyczaj trochę wyższej niż RX 590, który z kolei jest mocniejszą wersją 580. Kultura pracy i pobór prądu też mniejsze. Może nie na tyle, żeby to się zwróciło bardzo szybko, ale jednak. Różnica w cenie to kwestia wyrzucenia Spartana, który jest zbędny (ale o tym za chwilę) https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1660-oc-6g-6gb-gddr5-gv-n1660oc-6gd-4144583/

Uwierz mi, że różnicę między
  • Odpowiedz
@reg_edit: zmień chłodzenie na spartan pro, ram weź inny, 3000Mhz CL 15 lub 3200Mhz CL 16, jest podobny monitor benq 24 cale ale z matrycą VA (dużo lepsza od Tnki), to chłodzenie wyżej ma pastę pactum, jak chcesz lepsze to kup thermal grizzly kryounut, zmien zasilacz na SilentiumPC Vero M2 Bronze 600 W lub SilentiumPC Supremo L2 V2 550W, a i jesli chodzi o karte to GTX 1660 lub RX
  • Odpowiedz
@reg_edit: jest jakiś benq do 500zł 24" z matryca VA, całkiem ma przyjemne kolory i kąty, właśnie z taką podstawką prostokątną.
Ja bym wywalił jeszcze tą karte wifi i normalnie kablem podłączył, kabel hdmi też bym wział tani. Grafika nie jest zła, ten rx 580=GTX 1060 6GB, ale jakby starczyło to bierz 1660
  • Odpowiedz
@XkemotX: Nie wiem co mi tam karty poprawiałeś, rx 580 8GB i gtx 1060 to są bardzo podobne karty, wydajność na korzyść jednej lub drugiej w zależności od gry, rx wcale lepszy nie jest. Co do 1660 się zgadzamy, że to jest najlepsza opcja.
G.Skill Aegis, DDR4 poleciłem ze względu na cene bo budżet sztywny, wiem że to naklejki, ale nie przesadzajmy bo ddr4 na 1.35V się aż tak nie
  • Odpowiedz
@XkemotX: skąd info? Z podstawowej znajomości budowy płyt głównych ( ͡° ͜ʖ ͡°) To nie 99, że się bierze byle jaką płyte, za 300zł to każda powinna mieć nawet ten ubogi radiatorek na mosfetach.
Zrób eksperyment, odpal prime95 czy inny mocno obciążający procesor benchmark i dotknij palcem dławików, mosfetów i kondensatorów obok, potem wróc tu i oszacuj jakie miały temperatury.
Ten Gigabyte (B450M DS3H) ma przynajmniej
  • Odpowiedz