Aktywne Wpisy

sorek371 +1
Warto zacząć chodzić na #silownia w wieku 34 lat?
#pytanie #ankieta #wychodzimyzprzegrywu #przegrywpo30tce
#pytanie #ankieta #wychodzimyzprzegrywu #przegrywpo30tce
Warto zacząć chodzić na silownia w wieku 34 lat?
- Tak 70.3% (64)
- Nie za stary 29.7% (27)

Mirki, chciałbym się pobawić i może w przyszłości być sysadminem.
Opłaca się kupować na chatę coś pokroju Della R710 (2x xeon e5649, około 32-48gb ramu), dorzucić tam ssd (jak tak, to jaki tam pójdzie w miarę ok? Muszę kupować jakiś RAID kontroler?)?
Na hałas i pobór prądu raczej nie będę narzekać bo i tak to będzie chodzić góra 3-4 godziny dziennie, mogę go wstawić na dole i po wifi operować tym z lapka z góry.
Mogę mieć taki sprzęt za około 130 funtów. Innych alternatyw raczej nie ma.
Czy teraz wszystko się robi w chmurze i tę kasę wrzucać do chmury i tam ogarniać?
Zacznij od opanowania bash, python, awk i sed (+regex). Dopiero gdy zabraknie Ci zasobów to myśl o czymś nowym. Możesz mieć też darmowy dostęp do infry gcp, aws, azure itd.
Bo to brzmi jakbyś napisał: hej chciałbym zacząć biegać po lesie, jaką bluzkę i spodenki kupić? Te za 100zł wystarczą? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Na Twoim miejscu przyinwestowalbym w klasyczna stacjonarke z Win10 Pro, dorzucić trochę ramu I ssdkow, I sobie stawiać na hyper v wirtualne maszyny i się tym bawić - - 90% rzeczy postawisz, a i jeszcze będzie mocne pudło ogólnego użytku. Opcje sprzętowe wystawiane w serwerach to trochę inna bajka (RDMA itp.)i taki serwer Ci
Jedyny problem to taki że laptop jest bardzo słaby na jakiekolwiek wirtualki (już próbowałem) a teraz nie mam kasy bo było dużo wydatków i wciąż będzie w najbliższym czasie. Poza tym tych wirtualek powinno być trochę więc i zasobów pójdzie też odpowiednio dużo.
To w takim razie będę musiał pomyśleć o czymś innym.
Wiem, że nie ma obozów, tak tylko zażartowałem :-)
domyśliłem się dlatego myślałem o dwóch ssd, ale tam pewnie nie będzie sata3 więc i wydajność ich spadnie. Jak kupować coś bardziej stacjonarnego to co to by musiało być aby było chociaż w miarę? I5 serii 3? Ciężko będzie tam wsadzić więcej niż 8gb ramu.