Znacie jakieś alternatywy dla Unity z myślą o spróbowaniu swoich sił w tworzeniu prostych gier na Androida? Pisząc 'proste' mam na myśli jakieś 2D i budowanie rozłożone na siatce w rzucie izometrycznym. #programowanie #android #gamedev
@milo77: jeżeli chcesz, żeby to było proste, to zamiast tworzyć grę od zera możesz spróbować tworzyć mody - tylko to jest zupełnie coś innego, niż pytasz. Nie mniej taka opcja też jest, więc wspominam. I może to być dobre wprowadzenie do tworzenia gier.
@powaznyczlowiek: Przecież libGDX doskonale nadaje się do celu o jakim wspominał op. Rozumiem, że chciałeś się podpiąć do śmieszkowania na temat elektrody i zabłysnąć ale chyba coś ci nie wyszło.
@goomba-pl: nie chciałem się pod nic podpinać - po prostu po wielu latach doświadczenia z libGDXem uważam że proponowanie libGDX jako alternatywa dla Unity to tak jakbyś komuś powiedział że nie ma sensu kupować mebli do skręcenia skoro można samemu sobie dociąć, nawiercic i polakierować płyty ( ͡~ ͜ʖ͡°)
@goomba-pl: to raczej libGDX z koniecznością budowy wszystkiego od zera przypomina tutaj tartak, podczas gdy z Unity sobie wszystko wyklikasz a wynikowe APK też będzie miało parę MB ( ͡~ ͜ʖ͡°)
@milo77: @LaserRock46AND2: do skrytpowania wizualnego jest obecnie najlepszy chyba Bolt, kosztuje 60 euro i ma dobrą dokumentację i tutoriale, myslę jednak, że warto poczekać bo w Unity 2019.3 ma wyjść visual scirpting prosto od unity, zaimplementowany w edytorze
@goomba-pl: @draculeq: @wyjde_z_piwnicy: umiem programować. nie mam jedynie jeszcze żadnego doświadczenia w programowaniu gier i chcialem zacząć coś tworzyć w wolnym czasie. wstępnie jestem zdecydowany na unity, ale chciałem się zorientować czy nie ma jakichś lepszych alternatyw
@milo77: imo nie ma. Godot ewentualnie. Ale nie próbowałem osobiście, więc nie wiem jaki ma próg wejścia, tyle tylko że wiadomo że jest niszowy więc ciężej o rozwiązania problemów
wiadomo że jest niszowy więc ciężej o rozwiązania problemów
@TymRazemNieBedeBordo: jeden z najszybciej rosnących (w ogóle nie tylko w gamedev) projektów na Github nazywasz "niszowym" i takim w którym "ciężko o rozwiązanie problemów"? ( ͡º͜ʖ͡º) kurde koledzy gamedeveloperzy z całym szacunkiem, ale trochę jestem rozczarowany
@powaznyczlowiek: przepraszam jeśli cię urazilem, godot jest świetnym projektem i ma wielki potencjał, ale do ugruntowanej pozycji unity czy unreala na rynku mu niestety brakuje.
@TymRazemNieBedeBordo: nie uraziłeś mnie xD po prostu już dawno nie jest niszowy, ilość materiałów imponuje, a społeczności mogłaby mu pozazdrościć niejedna technologia :P
#programowanie #android #gamedev
libgdx to trochę hardkor bo trzeba umieć programować
@goomba-pl: pomyliłem wykop z elektrodą?
@milo77: jeżeli chcesz, żeby to było proste, to zamiast tworzyć grę od zera możesz spróbować tworzyć mody - tylko to jest zupełnie coś innego, niż pytasz. Nie mniej taka opcja też jest, więc wspominam. I może to być dobre wprowadzenie do tworzenia gier.
Unity próbowałeś? Mając zaplecze
@wyjde_z_piwnicy: To nadal wypok, przecież szambo wylewa się wszędzie.
@goomba-pl: właśnie patrzę na Twoje posty i widzę...
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Tu również pozdrawiam i życzę miłego dnia.
@TymRazemNieBedeBordo: jeden z najszybciej rosnących (w ogóle nie tylko w gamedev) projektów na Github nazywasz "niszowym" i takim w którym "ciężko o rozwiązanie problemów"? ( ͡º ͜ʖ͡º) kurde koledzy gamedeveloperzy z całym szacunkiem, ale trochę jestem rozczarowany
Nie chciałem być niemiły ( ͡° ͜ʖ ͡°)