Wpis z mikrobloga

Znacie jakieś alternatywy dla Unity z myślą o spróbowaniu swoich sił w tworzeniu prostych gier na Androida? Pisząc 'proste' mam na myśli jakieś 2D i budowanie rozłożone na siatce w rzucie izometrycznym.
#programowanie #android #gamedev
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@milo77: Jeśli zadajesz tego typu pytania istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że nie jest to zajęcie dla ciebie.

@goomba-pl: pomyliłem wykop z elektrodą?

@milo77: jeżeli chcesz, żeby to było proste, to zamiast tworzyć grę od zera możesz spróbować tworzyć mody - tylko to jest zupełnie coś innego, niż pytasz. Nie mniej taka opcja też jest, więc wspominam. I może to być dobre wprowadzenie do tworzenia gier.

Unity
  • Odpowiedz
@powaznyczlowiek: Przecież libGDX doskonale nadaje się do celu o jakim wspominał op. Rozumiem, że chciałeś się podpiąć do śmieszkowania na temat elektrody i zabłysnąć ale chyba coś ci nie wyszło.

Tu również pozdrawiam i życzę miłego dnia.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@goomba-pl: nie chciałem się pod nic podpinać - po prostu po wielu latach doświadczenia z libGDXem uważam że proponowanie libGDX jako alternatywa dla Unity to tak jakbyś komuś powiedział że nie ma sensu kupować mebli do skręcenia skoro można samemu sobie dociąć, nawiercic i polakierować płyty ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@goomba-pl: to raczej libGDX z koniecznością budowy wszystkiego od zera przypomina tutaj tartak, podczas gdy z Unity sobie wszystko wyklikasz a wynikowe APK też będzie miało parę MB ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@milo77: @LaserRock46AND2: do skrytpowania wizualnego jest obecnie najlepszy chyba Bolt, kosztuje 60 euro i ma dobrą dokumentację i tutoriale, myslę jednak, że warto poczekać bo w Unity 2019.3 ma wyjść visual scirpting prosto od unity, zaimplementowany w edytorze
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@goomba-pl: @draculeq: @wyjde_z_piwnicy: umiem programować. nie mam jedynie jeszcze żadnego doświadczenia w programowaniu gier i chcialem zacząć coś tworzyć w wolnym czasie. wstępnie jestem zdecydowany na unity, ale chciałem się zorientować czy nie ma jakichś lepszych alternatyw
  • Odpowiedz
  • 0
wiadomo że jest niszowy więc ciężej o rozwiązania problemów

@TymRazemNieBedeBordo: jeden z najszybciej rosnących (w ogóle nie tylko w gamedev) projektów na Github nazywasz "niszowym" i takim w którym "ciężko o rozwiązanie problemów"? ( ͡º ͜ʖ͡º) kurde koledzy gamedeveloperzy z całym szacunkiem, ale trochę jestem rozczarowany
  • Odpowiedz