Wpis z mikrobloga

#bezpieczenstwo #cyberbezpieczenstwo #informatyka #nieprogramowanie

Mirki, właśnie wyeksportowałem moje hasła z przeglądarki i jestem załamany XD używam 3 haseł na przemian i nie sąsuper skomplikowane.
Do rzeczy:
Jak zrobić by było dobrze? Coś kolega wspominał o "portfelach haseł" - tam mam zapisane jakies turbo łańcuszki znaków, a ja loguje sie tym "portfelem". Czy jest ktoś kto wytłumaczy jak krowie na rowie jak to wdrożyć w życie?
Ewentualnie poradnik jakiś. Uzywam logowanie dwuetapowe tylko do fb XD a nei wiem jak wdrożyć to na wiekszej ilości portali ewentualnie.
Ktoś coś?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Myszoskocznia: Generator haseł 1.0. Tak, tak się ten programik nazywa. Po prostu generuje ci ciąg losowych znaków, który sobie możesz ustawić jako hasło, a który możesz sobie gdzieś zrzucić na bok do zapamiętania. Ja na przykład hasło do konta bankowego mam tylko na kartce papieru, nie mam go nigdzie zapisanego „wirtualnie”, więc raczej nie grozi mi jego przejęcie, o ile nikt nie włamie mi się do kompa i go nie
  • Odpowiedz
@Myszoskocznia: @Murasame: ja raz tak o-------m że zmieniłem hasło do keepassa i go nie pamiętałem dokładnie

dzień później ogarnąłem metodą prób i błędów ale przez ten dzień musiałem przepisywać te randomowe znaki z backupu na papierze, w tym do protona do którego były dwa hasła xDDD
  • Odpowiedz