Wpis z mikrobloga

Już chyba rozumiem, dlaczego nagle wprowadzono e-pita.

Mój przypadek: odkąd jestem żonaty, rozliczam się wspólnie z żoną. Dzięki temu nie wskakujemy w drugi próg.
Wchodzę dziś rano na e-pita i zaznaczona metoda rozliczenia indywidualna. Żadne ulgi nie wprowadzone (a przecież z automatu miało uwzględniać te ulgi, z których korzystamy, np. na dzieci). Gdybym olał i nie sprawdził - ponad 2000 zł do zapłaty. Po zmianach metody rozliczania i wprowadzeniu ulg - ponad 1000 do zwrotu.

Mam wrażenie, że oni żerują na tym, że ludzie usłyszeli "aaa rozliczą nas sami to nie będę nic sprawdzać". A tu może wyjść niezły zonk u większości :).

Morał: sprawdzajcie e-pity! Sprawdź też mamie/ojcu/babci/dziadkowi/bratu/siostrze.

#epity #podatki #pit
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krpablo: Ja miałem wszystko uzupełnione z zeszłorocznego pita. Ulgi na dzieci, KRS na 1% i nr konta bankowego. Trochę wolno działało z rana, ale kilka kliknięć i poszło, nawet UPO mi się wygenerowało. Zdążyłem zanim padło zupełnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
(a przecież z automatu miało uwzględniać te ulgi, z których korzystamy, np. na dzieci).

@krpablo: nie, nie miało. Za każdym razem powtarzali że system domyślnie nie uwzględnia ulg.
  • Odpowiedz
@krpablo: U mnie jeszcze śmieszniej. Przychód z praw autorskich jest, ale już koszty uzyskania tego przychodu zerowe i tysiące do zapłaty. Nie wiem tylko, która opcja mnie bardziej bawi:

1) pracodawca się pomylił, a e-PITy bezmyślnie kopiują dane z PIT-11c bez żadnej walidacji
2) e-PITy mają kupę błędów
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@krpablo: Ale z tego co wiem, to jest (albo do tej pory było) 5 lat na korektę zeznania. Jak się zorientujesz, że masz dopłatę zamiast zwrotu, to możesz złożyć zeznanie jeszcze raz i ci zwrócą różnicę. ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@krpablo: A ja się zastanawiałem, jak to będzie w przypadku pomyłki urzędnika wypełniającego pit. Przecież urzędasy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności xD Jeżeli opinia skarbówki odnośnie wykładni jest tylko opinią i może być błędna i może się zmienić za tydzień, to ja k---a dziękuje xDDDDDDD
  • Odpowiedz
@krpablo: Jeju tak źle i tak niedobrze. Rok temu wypełniałbyś sam, po staremu, w tym roku sprawdzisz na necie czy jest ok, jak nie to uzupełnisz jak należy i załatwione. Także nic nie tracisz, a tysiące ludzi, którzy mają prosty PIT z dochodem z jednego miejsca pracy, bez ulg, oszczędza czas i często pieniądze (mimo wszystko nie każdy umiał wypełnić, do tego standardowymi metodami wysyłka, wydruk itd.).
  • Odpowiedz