Wpis z mikrobloga

@Szyna1: Sęk w tym, że vanilli nie da się spróbować. Ludzie nie zdają sobie sprawy, że nawet nie zobaczą o co chodziło w tej grze, bo przez pierwsze 3 miesiące solidnego grania (inaczej mówiąc poświęcając cały dostępny czas na granie tylko WoWowi) będzie się tylko i wyłącznie robić beznadziejnie powtarzalne questy albo farmić jak questów zabraknie (a warto wiedzieć, że Vanilla ogólnie nie miała tylu questów, żeby wbić maksymalny poziom
  • Odpowiedz
@Tasde: wowa zaczynałem od tbc ale grałem na classic privie nie tak dawno i ciężko się przestawić jak 3 mob pull to smierc i tak pewnie "spróbuje" na globie wbić te 60 i coś poraidować.
  • Odpowiedz
ewoluowala z czasochlonnego potwora dla nolifow

@Xemioza: nie wiem czy wiesz skąd w ogóle wziął się pomysł na classica, ale to właśnie sukces serwerów prywatnych m. in. Nostalriusa sprawił, że activision-blizzard zwietrzył okazje żeby ponownie zarobić. A popularność tego typu serwerów wzieła się stąd, że w oficjalnej wersji każdy kolejny xpack ułatwiał rozgrywkę i ludzie mieli dość zmian będących ukłonem w strone niedzielnych graczy ( powodów było zdecydowanie więcej np.
  • Odpowiedz
Mnie zawsze bawiło jak słyszałem w WoWie narzekania na grind. Z perspektywy gracza, którego poprzednie MMO to była Tibia...( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@Neurohaox: obecny wow jest milion razy lepszy i bardziej dostepny dla ludzi. Przyklad Naxxa ktorego w classicu widzial margines graczy poniewaz nie istnialy zadne catch up mechaniki, nie wazne kiedy zaczales i tak musiales czyscic wszystko od zera. Lvlujesz postac i jesli trafiles na slaby realm byles wstanie utkwic w gildii ktora czyscila non stop onyxie zg aq i mc, cala reszta contentu byla dla ciebie niedostepna. (Wszystko jest opisane
  • Odpowiedz
obecny wow jest milion razy lepszy i bardziej dostepny dla ludzi

@Xemioza: To właściwie po co powstaje według ciebie classic? Ludzie którzy grają na vanilla serverach/bc czy grali na nostalriusie mieli właśnie inne zdanie, a to że tobie się milion razy bardziej podoba to świetnie. Reboot classica jest dla tych którym bardziej podobał się oryginał czy tbc.

Co do ułatwiania rozgrywki podałem najczęściej podawane przykłady w dyskusjach, których fakt istnienia
  • Odpowiedz
@Neurohaox: z tym, że osoby które grały w 2004-2007 mają teraz ze ~30 lat i pewnie rodzinę z dziećmi, więc nie mają tyle czasu, by nawet w miarę szybko wbić 60 lvl. A dla młodszych taka gra nie ma sensu. Z pullujesz 1 moba za dużo - giniesz, nie zjesz po każdym paku - giniesz, 2/3 speców nie działa
A czy obecny wow jest gównem dla każuali? Dla gracza który
  • Odpowiedz
@marv0oo: No tak, tylko że popularność tych serwerów nie wzięła się z powietrza i istnieje na tyle duża grupa ludzi zainteresowana serwerami waniliowymi, że blizzard zreflektował się i stwierdził, że można się na tym tematem pochylić i wypuścić stosunkowo niewielkim kosztem classica jednocześnie zagarniając segment serwerów prywatnych. Argumenty o tym, że gra dla młodszych nie ma sensu ( dokładnie młodsi wtedy wszyscy w taką grę grali więc i z tym
  • Odpowiedz
@Neurohaox: obejrzałem ten film, co zlinkowałeś i:
1. Adventure - przyznam, jakbym kompletnie zapomniał czym jest wow, to wolałbym zacząć z tym przygodę od vanill, a nie od BfA. Ale czasy się zmieniły, ludzie już x razy przechodzili tą przygodę
2. Class fantasy - czytaj, 2/3 speców nie działa. Ret pal, który dopiero w TBC na 40 lvl miał crusader strike'a, a przez całą vanillę polegał na napieprzaniu wzmocnionym autoatakiem,
  • Odpowiedz
@marv0oo: Ja tego nie oglądałem, pisałem po prostu że jest tego masa każdy youtuber który coś tam o wowie ma na kanale nagrał już film w którym wypowiada się na ten temat, a jeśli chodzi o przykłady, które ja podawałem troche wyżej to były to:
a. cross realmy - nie ma się wrażenia z grania na serwerze, tylko w jakiejś zbieraninie ludzi w których nikt się wzajemnie nie zna chyba
  • Odpowiedz