Aktywne Wpisy
grim_fandango +107
Qurvinox +180
A teraz w radiu usłyszą Państwo cegiełke na rzecz ofiar powodzi – Moja i twoja nadzieja, w wykonaniu Sanah, Dawid Podsiadło, Daria Zawiałow, Vito Bambino, Roxi Węgiel, Viki Gabor....
#wroclaw
#wroclaw
Po ponad miesiącu nowy kupujący dzwoni że mu się laptop zepsuł i żąda zwrotu połowy kosztów naprawy (200zł).
Twierdzi że 2 tygodnie gwarancji rozruchowej to ok, ale obowiązuje mnie rękojma, i mam mu zapłacić, i tak mi idzie na rękę że tylko połowę.
Czy jestem zobowiązany jednak przyznać mu rację i ponieść koszty naprawy?
#prawo #gwarancja #rekojmia
Czytaj więcej na https://www.ebroker.pl/wiedza/rekojmia-czyli-kiedy-mozesz-oddac-sprzedawcy-uzywana-rzecz/5201?utm_source=uzytkownicy&utm_medium=internet&utm_campaign=wklejenie
@Napiecie: ponosisz odpowiedzialność z rękojmi jeśli nie wyłączyliście jej w umowie. Nie ma znaczenia czy byłeś przedsiębiorcą czy nie. To on jednak musi wykazać istnienie wady.
@Adams_GA: co ja cytuję? Problemy z czytaniem masz?
@dobrzecisiewydaje: no to proszę podaj podstawę prawną tego, z góry Ci mówię, że nie znajdziesz ;) Mogę Ci za to podać kilka orzeczeń i komentarzy, w których jak byk jest, że świadomośc lub nie sprzedawcy o istnieniu wady
Ustawy tworzą prawo. Interpretacje, orzeczenia ani komentarze nie stanowią prawa, gdyż mają
Jeśli chcesz dyskutować o prawie, to zacząłbym od znalezienia właściwej ustawy.
Równie dobrze mogę cie poprosić o wskazanie fragmentu, że sprzedawca odpowiada za wady NIEZALEŻNIE od jego stanu wiedzy w momencie transakcji. Tutaj jest miejsce na interpretacje, ale nie możesz się posiłkować cudzą interpretacją.
Poza tym, jeżeli kupujący nie poinformował o zaistnieniu wady wcześniej niż przed dokonaniem naprawy na własną rękę to juz w ogole bym powiedziała na