Wpis z mikrobloga

Czy istnieje jakaś teoria, wg. której sny otwierają przed nami alternatywne rzeczywistości? Że dzięki nim można poznać np. alternatywną wersję siebie, lub kogoś innego? Od jakiegoś czasu miewam sny, w którym pewna osoba, która jest jednym z najwspanialszych ludzi których w życiu poznałem, jest do mnie wrogo nastawiona, a osoba, z którą w rzeczywistości nie mam najlepszych stosunków, jest moim przyjacielem. Co więcej, kilka tygodni temu śniło mi się, że byłem wrednym #!$%@?, który źle traktował swoich najbliższych, podczas gdy ja na co dzień staram się okazywać miłość i dobro każdemu z mojego otoczenia - wiem, że jestem uważany za dobrego człowieka. Bardzo mnie ciekawi, czemu tak się dzieje, że mój mózg świruje i bawi się w tworzenie alternatywnych osobowości.
#sny #sen #dziwnesny #parapsychologia #psychologia może jeszcze otaguję #filozofia
  • 7
@jestem-tu nie doszukiwałbym się w snach głębszych warstw poza ewentualnym odzwierciedleniem naszej podświadomości.
Czasem jakieś wydarzenie w życiu spowoduje, że przyśni się coś o czym nawet świadomie nie pomyśleliśmy, ale widać od razu, że to wydarzenie wpłynęło w jakiś sposób na nasze postrzeganie i wywołało taki, a nie inny sen.
Nie doszukiwałbym się w tym jakichś parapsychologicznych bredni, bo można tworzyć takie teorie bez końca.

A czasem po prostu śnią nam się