Jakie błędy w języku polskim w rozmowie porażają Was tak, że skłonni jesteście uznać rozmówcę za niewykształconego podludzia? Moje typy: - karnister - Jadę do Niemczech. #pytanie #jezykpolski #polszczyzna #jezykoznawstwo #polska #nauka
@marek_antoniusz: Błędy jak błędy, ale raczej ubogi słownik, który sprawia, że użytkownik ma problem z odpowiednim doborem słowa i wrzuca w to miejsce wulgaryzm
@emerjot: tez nie znoszę „w każdym bądź razie” ale problem jest taki, ze tego powiedzenia używają całkiem inteligentni ludzie. Świadomość o jego niepoprawności pojawiła się na fali dość niedawno. Wcześniej ot, zwykle powiedzonko, funkcjonowało w przestrzeni, nikt się nie czepiał i się ludzie przyzwyczaili.
@marek_antoniusz błędy typu wziąść, włonczyć poszlem nie sa az tak irytujące. Masa ludzi tak mówi, sam sie łapię jeszcze że czasem tak mówię, ale to jest wynikiem tego ze tak słyszymy w domu za dzieciaka, zwlaszcza w malych miejscowosciach.
Najbardziej irytuje jak ktos uzywa słów których znaczenia nie zna, albo to znaczenie myli, bynajmniej/przynajmniej najlepszym przykładem. Strasznie tez irytuje jak ktos uzywa jakiegos wysublimowanego slownictwa w sytuacji w której nie musi,
@where_is_jessica_hyde: to jedno. Ale druga grupa to ludzie ich naduzywajacy i wstawiajacy w zdaniach rozpoczynających się podmiotem po tymze: mija mama, robi w kuchni ciastka pan sędzia , wydał wyrok
@Adaaasiek Ale patrzałem to jest nadal poprawna forma, choć przestarzała. Mnie za to wkurzają osoby, które myślą, że mają rację, a jej nie mają. Wiele tutaj osób napisały niby słowa, bądź zdania, które jednak są poprawne, nawet autor tego wpisu się pomylił i, zgodnie z jego logiką, można go nazywać niewykształconym podludziem. @marek_antoniusz
Moje typy:
- karnister
- Jadę do Niemczech.
#pytanie #jezykpolski #polszczyzna #jezykoznawstwo #polska #nauka
Błędne: „gdzie Ci mężczyźni”
@Rifez: o jak ja cię szanuję, że zwracasz na to uwagę. już naprawde mało kto używa "jakichś" ( ಠ_ಠ)
@Volki: szanuję
Zapraszam na Pomorze :D
Jest nawet pub o takiej nazwie żeby uhonorować nasze ulubione słówko
-Witam
-zdrobnienia typu pieniążki
Najbardziej irytuje jak ktos uzywa słów których znaczenia nie zna, albo to znaczenie myli, bynajmniej/przynajmniej najlepszym przykładem. Strasznie tez irytuje jak ktos uzywa jakiegos wysublimowanego slownictwa w sytuacji w której nie musi,
- wziąść
- pieniążki
- źle używany apostrof
- dwustysieczny drugi
-
@where_is_jessica_hyde: to jedno. Ale druga grupa to ludzie ich naduzywajacy i wstawiajacy w zdaniach rozpoczynających się podmiotem po tymze:
mija mama, robi w kuchni ciastka
pan sędzia , wydał wyrok
Bo po kiego ten przecinek, po kiego?