Wpis z mikrobloga

Dzieeeń dobry Mirko!
(Drugi raz bo poszło bez zdjęcia ()

Dzisiaj po prostu mielone, w towarzystwie pieczarek na maśle i serowego purée z kalafiora zadowolą nawet najbardziej zatwardziałych zwolenników "normalnej" diety

550g mielonej łopatki wieprzowej
1 jajko L
2 starte ząbki czosnku
1 łyżeczka łupin babki jajowatej
50ml wody
Po 1/2 łyżeczki: soli, ostrej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu
50g zmielonych chipsów ze skórek wieprzowych
30g smalcu

Wszystkie składniki poza skórkami i smalcem dobrze wymieszać, odstawić na kilka minut żeby babka wchłonęła płyn.
Masę podzielić na 4 części, uformować kotlety i obtoczyć w zmielonych chipsach ze skórek.
Smażyć na rozgrzanym smalcu i niewielkim ogniu po około 5 minut z każdej strony.
MAKRO: 1479kcal 156B 95T 4W
PORCJA (1/4): 370kcal 39B 24T

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw

Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
c.....i - Dzieeeń dobry Mirko! 
(Drugi raz bo poszło bez zdjęcia (-‸ლ)

Dzisiaj po pr...

źródło: comment_tebYzqAVOFgf0ETdRODrHkpEWYdkPI24.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@wonsz_zabujca nie komentarz tylko ja posta usunęłam bo bez zdjecia, przepraszam!
Tutaj babka zastępuje bułkę tartą - wchłania wodę, i sprawia, że kotlety nie są takie twarde i zbite jak z samego mięsa z jajkiem.
OFC nie jest obowiązkowa i można śmiało pominąć tylko konsystencja będzie inna :)
  • Odpowiedz
  • 1
@wonsz_zabujca mi Keto chleby i bułki nie smakują więc nie robię, jedyny przepis jaki mi podszedł to taki na flatbready z patelni i tam tez była używana. Przydaje się ale IMO nie jest niezbędna w kuchni. Ja ostatnie opakowanie kupilam z rok temu i zużyłam mniej niż pół
  • Odpowiedz
  • 0
@Omate jestem zorganizowanym człowiekiem i plan wrzutek jedzeniowych mam gotowy na tydzień do przodu :)
Rano cyk kawka i wrzucam (chociaż nie ukrywam, zdarzyło mi się jeść mielone na śniadanie ;))
  • Odpowiedz