Aktywne Wpisy
Adamfabiarz +68
Przypominam poprzednie rządy PO-PSL dla smarkaczy co nie znają / jeszcze się nie interesowali, oraz dla tych co zapomnieli:
1) Zarobki były niższe,
2) siła nabywcza średnich zarobków była niższa,
3) nie wspominając o płacy minimalnej poniżej granicy ubóstwa.
4) bezrobocie było znacznie wyższe
5) istniała republika kolesi - Platforma + zaprzyjaźnieni biznesmeni zgarniali całą śmietankę i większość wytworzonego PKB
6) jeśli chodziło o inwestycje gospodarcze lub poprawę warunków bytowych społwczeństwa to
1) Zarobki były niższe,
2) siła nabywcza średnich zarobków była niższa,
3) nie wspominając o płacy minimalnej poniżej granicy ubóstwa.
4) bezrobocie było znacznie wyższe
5) istniała republika kolesi - Platforma + zaprzyjaźnieni biznesmeni zgarniali całą śmietankę i większość wytworzonego PKB
6) jeśli chodziło o inwestycje gospodarcze lub poprawę warunków bytowych społwczeństwa to
budep +987
PiS ma niecałe 5% przewagi. Piękne! I ci wszyscy młodzi ludzie czekający godzinami, by zagłosować... nie zapomnę tych obrazków. Osiem lat czekałem na ten moment, by słuchać skowyt PiSowskich funkcjonariuszy i pękających dup wykopowych konfederatów. Wrócą w końcu normalniejsze media publiczne, zmieni się klimat i styl uprawiania polityki wewnętrznej i zagranicznej. Wiele nie oczekuję, ale wiem, że po prostu będzie lepiej. Normalniej.
#wybory #bekazpisu
#wybory #bekazpisu
Gdy właścicielka tamtego biura rachunkowego dowiedziała się, kilka miesięcy temu o propozycji zakończenia po rozliczenia grudnia, współpracy wpadła w szał i:
- Wpierw się się sfochała i nie odzywała przez dni X. telefonów tez nie odbierała
- Potem sama wystosowała maila z wypowiedzeniem - ona bedzie góra wypowiadając umowę a nie mając ja wypowiedzianą
- Po pięciu minutach od wysłania zadzwoniła do klienta z pretensjami, że czemu do niej nie dzwoni jak odczytał maila
- Zarzekła się, że bilansu mu nie zrobi
- PIT-ów pracowników również nie zrobi
- I bazy danych ze swojego programu księgowego do innego biura, to nie wie czy wyśle.
A na koniec hit hitów, rzekła:
Jestem góralka, to pokaże panu co to zaznaczy zawziętość
#ksiegowosc i definitywnie #logikarozowychpaskow
@Kieres Ja wiem, że kolejna afera z góralicą w roli głównej to coś co lubimy tu najbardziej, ale nie tym razem :p
@Nighthuntero Jakże
Do wygrania w pierwszej rozprawie, bo wszystko zostało opłacone zawczasu.
Problem polegać będzie na tym, że jak się babsko uprze, to specjalnie zrobi błędy za co już biuro rachunkowe nie poniesie odpowiedzialności przed fiskusem, o ile nie przysporzy przedsiębiorcy w jawny sposób strat.
ps. w tym kraju kwitnącej lipy ciągle jestem pełen podziwu dla badylarzy
@zygmunt3wazza Co prawdę same jesteśmy małym, prywatnym biurem, ale dotychczas nie mieliśmy takich problemów z dokemnetami i ogólnie samym przejściem między biurami. Zawsze było to bezbolesne dla wszystkich. Co prawda niedawno wpłynęło szambo w jednej takiej odziedziczonej firmie, gdzie okazało się, że potwierdzenia sald przez ostanie lata robili chyba z powietrza, ale
badylarz to określenie na hodowcę warzyw czy kwiatów, odnoszące się w sposób pogardliwy do przedsiębiorców za czasów PRL.
Powiedzonko o kraju lipy jest równie stare. Etymologia jest prosta jak w ryj szczelił bowiem z ust późniejszego prezesa-elektryka padły słowa ”zbudujemy w naszym kraju drugą Japonię” ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@Dibhala:
poniesie
Komentarz usunięty przez moderatora
Prawo w polsce polega na tym, że tylko określona grupa ludzi jest w stanie je prawidłowo interpretować. I nie jest to ani przedsiębiorca, a tym bardziej szary żuczek Kowalski
@Dibhala:
ale odpowiedzialnosc biura jest na zasadzie dochowania starannosci, a nie zrobienia na #!$%@? :]
Dlatego szedłbym ma się rozumieć w zaparte i twierdził, że błąd nie był zamierzony, przepracowanie, sranie. Jakakolwiek wymówka dobra. Sprawa ląduje w sądzie i to on będzie interpretował, o ile przedsiębiorca skieruje na te tory sprawę.
Fiskus się tym nie zajmuje. Skarbówa i tak zabierze przedsiębiorcy, nie b.rachunkowemu.
Jak klient w ogóle śmie śmieć.
@Dibhala:
to nie ma zadnego znaczenia
@Dibhala:
ale od tego jest wlasnie OC, ze jak sie skarbowka dobierze do przedsiebiorcy, to przedsiebiorca bedzie egzekwowac kary od biura rachunkowego
Biuro rachunkowe jest profesjonalista,
https://www.gofin.pl/podatki/17,2,64,117556,kto-odpowiada-za-bledy-biura-rachunkowego.html
Jak już wspominałem, kończy się na drodze sądowej, o ile zostanie wniesiony pozew.
Tak czy inaczej przedsiębiorca wybuli ze swoich za błąd.
Tylko my tu gadu gadu, w zasadzie o tym samym, a wątek niezupełnie.
@Dibhala:
ale podales informacje, ze firma (podatnik) odpowiada za oplacenie podatkow, ktore zostaly zle naliczone/nie zostaly zaplacone - to jest oczywiste, bo przeciez i tak musialby je zaplacic
za odsetki czy kary finansowe - tu mozna juz sciagac kase od biura rachunkowego, i tylko jak biuro zle naliczy, bo firma poda im bledne dane, wtedy nie bedzie musiala za to odpowiadac.
Odpowiedzialnosc