Wpis z mikrobloga

#programowanie
Mirki, potrzebuję napisać prostą aplikację, która będzie działała na zasadzie teleturnieju milionerzy, ale nie będzie tak rozbudowana.

Chcę, aby aplikacja z bazy pytań, najlepiej takiej, którą można zrobić w excelu, czy notatniku (zewnętrzny plik żeby to był i łatwy do edytowania) losowała pytanie, do każdego pytania 4 odpowiedzi i przyciski. Po wybraniu odpowiedzi ma pokazać, czy to była dobra, czy zła odpowiedź i odpowiednio zliczać punkty.

Fajnie by było, jak by można ustalić ilość pytań na początku na jakie chce się odpowiedzieć, np. 5, 10, 20 itd. W całej bazie będzie tych pytań około 500.

Moja przygoda z programowaniem zakończyła się dobre 10 lat temu, a było to przepisywanie kodu z gazety do kompa i jakieś tam drobne zmiany.

Pytanie do Was, jak się do tego zabrać, aby było to zrobione jak najniższym nakładem pracy, a działało w miarę sprawnie. W czym to pisać i jak się do tego zabrać.

Może jest gdzieś w necie jakiś tutorial z pisaniem podobnej aplikacji?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@piotreek88: wiesz ze twoje pytanie jest na zasadzie "chciałbym zbudować dom, fajnie jakby miał taras i garaż ale żeby łatwo się go budowało, znacie jakieś tutoriale z budowy domów"?

Jak nie umiesz programować to zacznij od nauki programowania
  • Odpowiedz
@kebab-case: No dzięki wielkie za pomoc.

Potrzebuję zrobić małą aplikację, która ma określone zadania. Chcę wybudować "wychodek" a nie willę, a do tego umiejętności programowania na najwyższym poziomie potrzebne nie są.

Liczyłem na jakieś podpowiedzi, wracając do analogii budowy domu, typu weź kub bloczki take a nie inne, zaprawę taką, a nie inną i zobacz ten tutorial na youtube jak mieszać zaprawę.

Ta aplikacja ma być nauką i przypomnieniem sobie
  • Odpowiedz
@piotreek88: Po pierwsze, jakiego rodzaju aplikacja by to miała być? Mobile?(Android? iOS?) Web? Desktop?(Linux? Windows?)

Dalej możesz wziąć się za dobór języka. Python rzadko będzie dobrym wyborem. Bo nadaje się do CLI i ewentualnie weba, ale do weba są lepsze rozwiązania.

Jeśli chodzi o bazę pytań, to tak jak napisał kebab, CSV się nada, ale nie pisz własnego parsera CSV. Każdy normalny język go
  • Odpowiedz
@piotreek88: python, pytania w csv (bo się da w excelu edytować i łatwo z tym pracować z poziomu pythona), gui w tkinter (bo chyba najprostsze z dostępnych opcji, a rozumiem że ładne to być nie musi). Zakładając że potrafisz odróżnić ifa od pętli i niewiele więcej to góra tydzień albo dwa roboty po godzinach, wszystko czego potrzebujesz znajdziesz w googlach.
  • Odpowiedz