Wpis z mikrobloga

@ELESDI666: Kiedyś kumplowi spisywałem Swój przepis na brązowy rosół z kaczki, wszyscy chwalą. Można spokojnie zastąpić kurczakiem

Rosół z pieczonej kaczki
Dwa korpusy z kaczki
3 cebule różowe
~10 gałązek tymianku
4-6 kulek ziela angielskiego
7-10 ząbków czosnku
2-3 liście laurowe.
10 ziarenek pieprzu
1 / 1,5 pora
3 marchewki fioletowe (niezbyt duże)
20 g suszonych podgrzybków
Korpusy dzielę na mniejsze
  • Odpowiedz
@ELESDI666 przynajmniej dwa rodzaje miesa,
Zalewam zawsze zimna woda,na małym gazie długo gotowac nawet 3 4 godz. Po jakis 2 dodaje włoszczyzne czosnek pieprz cebule ,listrk laurowy, ziele ang.pieprz w ziarnach i dalej z godz pyrkotać;-) na koniec doprawic solą i pieprzem i pospypac cietą natka pietruszki-:-)
  • Odpowiedz
A i obowiązkowo odszumować (czy jakoś tak);-) tzn pilnować na poczatku gotowania i sciagac lyzka to co wyplywa na gorze taka piana
  • Odpowiedz
@ELESDI666: Moim ulubionym zestawem jest kawał szpondra z kością, szyja z indyka i skrzydła z kaczki (lub pół kury). Do tego włoszczyzna, opalona cebula, listki laurowe, ziele angielskie i świeży lubczyk. Długo gotować (warzywa dodać po godzinie, lubczyk pod koniec), nie doprowadzać do wrzenia.
  • Odpowiedz
@agaja: Po pierwsze, żeby się nie rozgotowały na amen. Po drugie dlatego, że im dłużej gotujesz warzywa, tym mniej dobrego z nich zostaje.

Poza tym jeśli robię z kilku rodzajów mięsa, po tej godzinie zwalniam miejsce w garnku i wyciągam te kawałki mięsa, które rozgotowują się najszybciej, np. kurczaka.

Rosołu najlepiej robić dużo, bo dużo i tak nigdy Ci nie wyjdzie. Jeśli ma być dobry, musi być mało wody i
  • Odpowiedz