Wpis z mikrobloga

#polityka #neuropa #pis #bekazpisu
Tak sobie czytam i czytam i czytam... i dochodzę do wniosku że Pisowcy to Homosovieticusy (ludzie sowieccy).
Dlaczego? Poniżej dołączam swoje dwa grosze i moją interpretację tego zjawiska.
Podaje link do definicji tego słowa z wikipedii (https://pl.wikipedia.org/wiki/Homo_sovieticus)

Cechy Homosovieticusa:

1. Człowiek podporządkowany kolektywowi (organizacji partyjnej)

Na poziomie ludzi niebędących w partii, lecz ją popierających, widać niewolnicze wręcz podporządkowanie, oraz akceptowanie wszystkiego co partia powie. I tu przykład z mojego otoczenia:
Nigdy u osób popierających Pis nie zaobserwowałem jakiejkolwiek krytyki wobec decyzji partii. Serio, albo ktoś popiera Pis w 100% albo wcale.
Na poziomie partyjnym wygląda to dość podobnie. Pis to partia wodzowska, to nie podlega nawet dyskusji. Widać to po samym prezydencie który pod dyktando przewodniczącego "podejmuje" "samodzielne" decyzje.

2. Dla jego postawy charakterystyczna jest ucieczka od wolności i odpowiedzialności

Ograniczenia dla obywateli np. poprzez #zakazhandlu i mnóstwo głupich przepisów utrudniających życie, zabijających kreatywność i własne działanie. Przecież partia zadba o obywatela, który jest zbyt głupi by sam o siebie zadbać. Co do uciekania od odpowiedzialności... Wystarczy tu wspomnieć o aferze #knf i przerzucanie winy na innych w tym na poprzednią partię rządzącą.

3. Koniunkturalizm, oportunizm

Obietnice bez pokryć, załamywanie gospodarki by przyciągnąć elektorat (#500plus), brak innowacyjności, byle jakoś do następnych wygranych wyborów

4. Agresja wobec słabszych, uniżoność wobec silniejszych

Często obrzucanie gównem osób które mają inne poglądy niż ich własne, lecz tylko takich ludzi którzy im nie mają jak im oddać. Nie występuje żadna krytyka działań wewnętrznych (patrz punkt 1). Natomiast zawsze jak przychodzi co do czego to i tak klękają przed unią europejską, no bo co z silniejszym będą zaczynać.

5. Brak samodzielnego myślenia oraz działania

Co powie partia to świętość, nawet jak na A mówią B, to A jest B.

6. Oczekiwanie że ktoś coś załatwi

Wystarczy powiedzieć o przerzucaniu winy z jednego na drugiego, przecież ktoś inny może wytłumaczyć okoliczności afer.

7. Zniewolony intelektualnie

Brak samodzielnego myślenia, (patrz punkt punkt 1 i 5)

8. Pozbawiony osobowości i godności

Tu chyba nie trzeba tłumaczyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)

9. Całkowicie podporządkowany władzy

O radości! Kiedy nawet prezydent jest podporządkowany samwieszkomu i wykonuje jego polecenia... (oraz patrz punkt 1, 5, 7)

10. Izolacja od światowej kultury

Ile to razy słyszymy że Polska najlepsza, że w Polsce to jest zajebiście a na zachodzie to upadek i Sodoma i Gomora, że zachód zazdrości Polsce dobrobytu (!), że żołnierze wyklęci wyzwolili świat... TLDR Polska dobra zachód be.

11. Brak respektowania wspólnej własności i skłonność do drobnych kradzieży w miejscu pracy, zarówno dla użytku osobistego jak i dla zysku, zgodnie ze słowami popularnej piosenki „Wszystko należy do kołchozu, wszystko należy do mnie”

Afery, korupcja, nepotyzm, ogromne pensje wypłacane swoim.

Taka jest moja interpretacja.
  • 18
ładnie opisane, dopiszę trochę akademicko ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
to jest myślenie na poziomie XIX wieku.
wtedy dokładnie takie było oczekiwanie wobec roli państwa.
kończył się okres monarchii, ale wizja wodza który siedzi na tronie i steruje państwem i spoleczeństwem zostaje
zresztą przydomek dla naszego dziadka z aspergerem "krul" nie wziął się znikąd

po wojnie świat poszdł w kierunku liberalno-lewicowej demokracji.

po upadku
Przypomnij mi, kto kazał strzelać do protestujących górników, kto podpalił budkę strażniczą pod ruską ambasadą a potem mówił że to narodowcy?
@BezDobry:
1. PIS przyjął już większa ilość uchodźców. Ale jak widać ich działania propagandowe były skuteczne, bo postawili się okoniem do UE, a ciemny lud łyknął ich kłamstwa.
2. Nikt nie chciał sprzedać ruskim azotow ani lotu Niemcom. Widać ewidentne, ze jesteś stałym czytelnikiem kłamstw niezależnej i wpolityce.
3. Strzelała policja i słusznie, bo robili zadymę. Nie ma żadnych dowodów, ze budkę podpalił ktoś na zlecenie Sienkiewicza. To śledztwo umorzono. Znowu
@ZaplutyKarzelReakcji 1. Ukraińców, Armeńczyków. Już nie pamiętasz kogo poprzednia władza chciała przywieźć?
2. To po prostu niewidzialna ręka rynku....
3. wolne_sady.jpg
Nawet mi Cię nie żal, a za ten Twój nick to usuń konto bolszewio.
@ZaplutyKarzelReakcji
1. Nie mam z tym problemu. Słyszałeś kiedyś o detonujących się Ukraińcach?
3. Generalnie to taki mamy wymiar sprawiedliwości że dowody, sprawy i wyroki skazujące nie sięgają do elyt władzy.
A co do wątku pod ktorym komentujemy to pięknie bolszewia manipuluje pojęciami i próbuje zrobić z pisiaków komunistów.
Przez tą liberalno-zlodziejską politykę poprzedniej władzy, ludzie (nie tylko w Polsce) oczekują od państwa że będzie jednak broniło zwykłego Kowalskiego. Że nie będzie