Wpis z mikrobloga

Mirki, jakiego Linuxa (za wyjątkiem Gentoo) byście polecili początkującemu użytkownikowi? Xubuntu będzie dobrym wyborem?
EDIT: Ja używam Archa ale polecić chce koledze.
#linux #kiciochpyta
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LinuxMirek: Xubuntu jest genialne ale w domyślnej formie myślę, że jest raczej takie sobie i nie pozbawione wad. Dla przykładu o wiele lepiej poinstalować sobie w xubuntu odpowiedniki programów z mate niż z gnome (archowizer, przeglądarka pdf itd). Więc jak nie planujszesz konfigurować środowiska to weź lepiej coś innego. Dla przykładu Deepin lub coś z kde. Chyba, że potrzebujesz czegoś w miarę lekkiego wtedy na pewno bierz xubuntu. Nie polecam
  • Odpowiedz
@LinuxMirek: Na start w xubuntu trzeba:
- dodać TearFree w confogu xorga dla intela bo bezt tego vsync w xfce nie istnieje xD
- wyłączyć sesje bo w-------ą i nikt z nich nie korzysta
- doinstalować według uznania engrampa, atril i eom (opcjonalnie caja zamiast thunara - ma więcej dunkcji)
- dobrze jest dorzucić dodatkowe pluginy do paneli
- skonfigurować panele domyślne są
  • Odpowiedz
@lis6502: Myślałem że Qurwibuntu się poprawił, bo ostatni raz miałem z nim styczność 2 lata temu na laptopie, gdzie w-----ł się po randomowej aktualizacji pakietów. OpenSUSE ostatnio bootował mi się 2 minuty na SSD...
Chyba wrzucę mu Antergosa / przerobię standardowego Archa.
  • Odpowiedz
OpenSUSE ostatnio bootował mi się 2 minuty na SSD...

@LinuxMirek: bo włącza się wicked domyśle i ma ipv6 a w polsce ipv4 dlatego tak długo
Najlpeiej wickeda wyłączyć i włączyć Network Managera bo i 8 sec na wybór w grubie zmieniasz w Yascie
Z restą w yast chyba też możesz zmienić z wisked na network manager i tą wersję ip też bez używania konsoli
Zresztą jak wpiszesz w goolge opensuse
  • Odpowiedz
@LinuxMirek Polecam antergosa, manjaro też spoko, ewentualnie trochę trudniejszy debian testing, bo po instalacji chwilę trzeba przy nim posiedzieć i skonfigurować. Sam w sumie jestem początkujący i po przetestowaniu sporej ilości linuksów te systemy sprawdziły się u mnie najlepiej. Są jeszcze ciekawe systemy typu *buntu, ale zakochałem się w rolling release, lekkości i prostocie.
@Kryspin013 Dlaczego nie debian? Wg mnie to stabilny, lekki i uniwersalny system, z tym, że stable-
  • Odpowiedz
czyli ogarnąłeś Antergosa jako początkujący?

@LinuxMirek: Problemem nie jest korzystanie z tych systemów. Problem to się pojawi jak sam będzie coś chciał zmienić, przestawić, skonfigurować, zainstalować albo natrafi na jakiś błąd nie opisany w przypadku antegrosa. Ubuntu się opłaca brać bo ma ogromną bazę. Archopodobnych systemów moim zdaniem nie opłaca się brać bo AUR trzeba poprawiać po użytkownikach i sam soft jest czasami niskiej jakości.
  • Odpowiedz