Wpis z mikrobloga

Czy może mi ktoś pomóc? Nie chce mi się rejestrować narazie na jakichś forach akwarystycznych ale muszę działać dlatego wpierw spytam tutaj. Akwarium kostka 40 cm, 64 litry, założone 12 dni temu na ziemi ogrodowej z nawozami ( kulki gliniano torfowe, były już w niej, producent aquahobby), 10 niby łatwych gatunków roślin in vitro, ogólnie jedne rosną gorzej drugie dużo lepiej, jedną wczoraj usunąłem, po tygodniu wpuszczony bojownik (był wcześniej w 25 litrach które musiałem zamknąć, ogólnie pancerna rybka) i mam plagę brunatnic. One rzekomo pojawiają się przy słabym oświetleniu (mam 3 lampki led aquael smart 2, 6 wat). Czy kupić konkretne oświetlenie? Czy dokupić jeszcze jedna bądź dwie lampy led aquael? Martwi mnie ta plaga, bo gdy usuwam ją mechanicznie to ciągnie za sobą słabo jeszcze zakorzenione rośliny. Na roślinach pojawiają się okrzemki ale poczekam aż wszystko ruszy i się wystabilizuje. Woda kranowa, odstana, podmieniona 2 razy po starcie, po 60%. Mogę już ewentualnie wpuścić otoski? Jak bojownik je będzie atakował to go przeniosę. Doradźcie coś co mam robić ( ͡° ʖ̯ ͡°) edit: aa i ten glon gazuje, bo raczej nie rosliny :( #akwarystyka #akwarium
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gilotyniarz: nie masz aż takiego słabego oświetlenia. Jak długo swiecisz? Pewnie Po prostu baniak jeszcze nie dojrzał. Cierpliwości. Jeśli już coś, to zakwaś trochę wodę.
  • Odpowiedz
@Couto: 9 godzin. nie dojrzał, wiem. ale to nie jakies pojedyncze przypadki tylko plaga i sie cykam :/ z początku były malutkie zielenice (chyba) i comspogon (podobno nie wiadomo od czego on jest) ale zniknęły. z kalkulatora tez mi wychodziło ze bedzie ok, ale sprzedawca mi powiedział, ze gdy będę miał dużo roślinek to może być za mało światła, ale do cholery to ledwie sadzonki ( ͡° ʖ̯
  • Odpowiedz
@gilotyniarz: glony rozwijają się w momencie jak rosliny nie są w stanie utrzymać równowagi w zbiorniku. A tak jest na początku. W parze z kranówką w okolicach drugiego tygodnia pojawiają się okrzemki. Z tymi brunatnicami, to ciężko powiedzieć. Ale z dluzszym świeceniem na początku często w parze idą glony. Ja przy starcie świece krócej. Fakt roślinki z in vitro odchowują, ale oprócz okrzemkow nie ma glonów.

Co do rady sprzedawcy:
  • Odpowiedz
@Couto: zapomniałem o filtrze... kaskada aquael versamax 1, w nim typowe czarne gąbki, włóknina, troche zeolitu

edit: no i w sumie, to nawoziłem delikatnie węglem i potasem, tak w dawakch 1/5 co dwa dni, od 3 dni, codziennie dawki tak 1/6 moze mniej
  • Odpowiedz
thx za odpowiedzi, bede relacjonował, może tag założę. w sumie mam dwa military helemt, które wrzuciłem do słoika bo te dziady sie nie pierniczyły i wkopując sie w podłoże, po wywalały rośliny xD, poczekam moze jeszcze ze 3 dni i wrzucę. mam nadzieje że to akwa mi sie uda bo przy 25 za duzo błędów popełniłem i akwa było ledwie 8 miechów, ale na jałowym podłożu i po taniości. thx
  • Odpowiedz
@Couto: stał się cud, brunatnice chyba znikają. Od tamtego wpisu usuwałem je mechanicznie z podmiana wody, ze 3 razy i za każdym razem się pojawiały ale teraz widzę ze ustępują a już nie miałem nadziei. Rośliny trochę odbiły i znowu rosną. Jest jeszcze trochę zielenic, nie plaga ale muszę je kontrolować. Narazie jest „dobrze” zobaczymy czy będzie jeszcze lepiej
gilotyniarz - @Couto: stał się cud, brunatnice chyba znikają. Od tamtego wpisu usuwał...

źródło: comment_r1bxNryiHrfMYC4bHJFsBUhblvWyivwj.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz