Wpis z mikrobloga

Ostatnie przemyślenia od 1 miesięcznego adepta siłowni. Przepraszam za spam w tym tagu.
To jest właśnie rak siłowni. Pamiętam jak zaczynałem, zacząłem czytać co robić na siłowni, patrzę polecany plan to jakieś fbw sakera gdzie jest 6 czy więcej ćwiczeń. Obczaiłem technikę, wbiłem na siłownie i nie miałem pojęcia jak się zabrać. Nie ma sensu dawać planów dla początkujących, gdzie jest sporo ćwiczeń i długo zajmują. Plan dla początkujacych powinnien mieć minimalną ilość ćwiczeń i pobyt na siłowni być w miarę krótki. Dlaczego ludzie często rezygnują po 1 dniu? No dlatego, bo idą nie wiedzą jak robić te 6 ćwiczeń, wychodzą po 2h i im się po prostu nie chce wracać. Jeszcze poczytają o "diecie", że to podstawa, że 80% dieta, że masz jeść 2g białka na kg masy i ileś tam tłuszczy czy węglowodanów. Dieta dla początkującego ma być prosta, czyli mówisz stary zrezygnuj z napojów słodkich (typu pepsi), jak jesz obiad z mięsem (schabowym) to weź zjedz więcej mięsa, jak jesz jajecznice z 2 jaj to zrob sobie z 4 i ci wystarczy na poczatek. A nie wiekszosc poleca jakies bialka czy inne cuda, przeciez poczatkujacy bedzie mial progress, wiec po co?
Dlatego, większość ludzi rezygnuje, a jakby taki oskarek robił jakiegoś stronglift czy skulla i po prostu jadł więcej białka (wiecej miesa czy jajek przy okazji) to by sie nie poddał bo by mu to zajmowała max 6h/tygodoniowo z dojazdami
#silownia #mikrokoksy
trywinlife - Ostatnie przemyślenia od 1 miesięcznego adepta siłowni. Przepraszam za s...

źródło: comment_QZGcQSpvyaD6uVdUafI8t330DkSkUhbx.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@try_win_life: Trzeba odróżnić: jakiś PROGRES od maksymalnego PROGRESU.
6 podstawowych, bazowych ćwiczeń to dużo? Jeszcze co 2 dzień czy tam 3 razy w tygodniu?
Nie wydaje mi się.
Prawda jest taka, że żeby mieć progres trzeba na to z---------ć i to już od początku. To tylko pokazuje czy ktoś ma charakter. Jak ktoś się poddaje po tygodniu, to i tak by się poddał prędzej czy później - to tkwi już
  • Odpowiedz
@try_win_life: no ale 2 godziny na silce przy sakerze to i tak długo nawet jak na początkującego, wg mnie. No ale dobrze prawisz, ktoś przyjdzie świeży i się coś zapytać to zaczynają pieprzyć o podziale węgli na tysiąc grup xd
  • Odpowiedz
@Estetykatopodstawa: no właśnie większość osób które chcą zacząć to się jednak cyka, nie wie co i jak, trzeba młotkowo wytłumaczyć i pokazać, tak jak dla dziecka matematykę, najpierw dodawanie a potem mnożenie
  • Odpowiedz
@pjoooter: Wystarczy w takim razie zapytać osób na siłowni.
Sam pytałem i nigdy nikt mi nie odmówił ale wcześniej oglądałem filmiki na youtube/czytałem fora itp.
To raczej chodziło o sziflowanie tego co już teoretycznie wiem.
No ale ja jestem samoukiem, dopiero w ostateczności pytam kogoś o porade/pomoc.
  • Odpowiedz
@try_win_life: ogólnie żeby dobrze wyglądać wystarczy jeść mało i dość zdrowo. Plus ćwiczenia 30 min dziennie. Ludzie oglądają na YT fitnesiarzy na koksie robiących 6serii na każdą partię, jedzących węgle i białko , bo są na insie. Później pierdoła że tłuszczy nie jedzą bo będą tyc. K---a barany ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Trzeba odróżnić: jakiś PROGRES od maksymalnego PROGRESU.

@Estetykatopodstawa: nigdy nie robiłem max rep, ale pamiętam jak miałem problem pusta sztanga przysiady, a teraz czuje sie lekko

6 podstawowych, bazowych ćwiczeń to dużo? Jeszcze co 2 dzień czy tam 3 razy w
  • Odpowiedz
No właśnie i tutaj jest problem. Nie każdy ma czas i chce tak z---------ć. Pójdzie na jeden trening, organizm dostanie szoku, później nie będzie mógł się ruszać a tu trzeba do pracy, jakieś dzieciory

@try_win_life: ale to przecież stan przejsciowy 2-3 tygodnie max się utrzymuje... O ILE JEST DIETA, dzięki ktorej będzie mógł się zregenerować odpowiednio

jakby miał prosty plan i bez durnej diety to by dał
  • Odpowiedz
@try_win_life: Nie wiem co jest złego w tym planie Sakera? Możesz go machnąć jak nie masz czasu bez akcesoryjnych i wtedy masz 3 ćwiczenia 5x5. Ogarnięcie tego jak robić dane ćwiczenia (może nie jakoś pięknie, ale dobrze i żeby się nie zabić) potrwa może 2 dni. Filmików jest pół yt jak to robić, wystarczy poświęcić trochę czasu. Dużo osób ma w dupie naukę i robi tak jak im się wydaje.
  • Odpowiedz
@Estetykatopodstawa maksymalny progres u początkującego?? Na tym etapie nie chodzi o to, żeby z---------ć. Masz przyzwyczaić organizm do wysiłku. Tylko tyle i aż tyle. Zakwasy i tak wystarczająco będą dawać w dupę przez pierwszy miesiąc.

Tak samo z dietą. Nie ma sensu więc. Powiem więcej, na początku nic bym nie zmieniał. Nie wszyscy będą dobrze reagować na radykalne zmiany i później może przyjść zniechęcenie.

A co do ćwiczeń, to powinny się
  • Odpowiedz
@try_win_life jak ja nie lubię leni którzy się tłumaczą, wszystko im nie pasuje. Prawda jest taka że albo ktoś to pokocha i będzie ćwiczył, albo prędzej czy później zrezygnuje. Z tego co widzę najczęściej rezygnują osoby które nie mają żadnego celu, i po prostu "chodzą" na siłownię. No i 6 ćwiczeń dwa razy w tygodniu to nie jest dużo, poza tym ty porównujesz 3 ćwiczenia do 16. I nie, ten plan
  • Odpowiedz