Wpis z mikrobloga

#webdev #webdesign #grafika #stronywww Mireczki, weź pomusz bo zaraz mnie szlag trafi... Nie wiem wczesniej nie miałem takich problemów, a niejedną strronę w zyciu zrobiłem.. a więc:
- projektuje sobie strone w Photoshopie
- przekładam ręcznie na html i css, cześć rzeczy jest grafiką z PS a cześć np. tła wpisanym kolorem w formacie #
- sprawdzam w chrome i firefox

i jakaś masakra w chrome jest niby ok, ale jak sprawdzam w firefox to kolory są niesamowicie nasycone i jest róznica między grafiką a kolorem zdefiniowanym jako # (mimo że w projekcie to ten sam kolor) robie print screen i wklejam do PS-a zeby sprawdzic różnice i w PS wygląda to jeszcze inaczej..

pewnie ma to jakiś związem z profilem kolorów, ale sprawdzam z sRGB i Adobe96 i c--j..
poza tym jakim cudem kolor np. background-color: #1c7ed0; inaczej wygląda w Chrome a inaczej w Firefoxie? w Edge wyglada tak samo jak w Firefoxe..
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@orchee: nie znalazlam nic takiego.. podsumowując, tlo o kolorze o parametrach rgb(51,102,204); w chrome jest bladawy i przyjemny a na pozostałych przeglądarkach mocno nasycony.. co ciekawe obok jest grafika ktora ma ten sam kolor (w photoshopie) wyświetla się dobrze..
  • Odpowiedz
projektuje sobie strone w Photoshopie

@Kopytko1: Ale dlaczego? Przecież masz Adobe XD który jest darmowy, Figma która też jest za darmo albo Sketch jeżeli masz OSX.
  • Odpowiedz
Adobe XD

@Greg36: no ale uzywam Fotoshopa, mam kupiony cały pakiet dlaczego mam go nei uzywać? całe zycie tak robiłem i było zawsze ok.. nagle coś sie o------o.. czy to kwestia profilu przydzielonego do projektu, uzycia safe web colors nic nie pomaga.. ja zwariuje
  • Odpowiedz
@schriker: @Greg36: ok, juz to ogarnałem.. w ustawieniach karty graficznej mialem przydzielony profil dla mojego monitora od producenta.. co też wydaje sie być logiczne.. usunałem go i najpierw dałem sRGB a potem wywaliłem zupełnie i nie ma przydzelonego.. i teraz wszystko wóciło do normy tj. gdy brak jest przydzielonego profilu lub gdy jest sRGB przydzielony jest wszytko ok, kolory sa identyczne na każdej przegladarce, obrazki oraz kolory zdefiniowane
  • Odpowiedz