Wpis z mikrobloga

@masz_fajne_donice: Nic się nie zmieniło od 300 lat, z tą różnicą, że teraz można dać dyla gdziekolwiek.
Jeszcze za pańszczyzny 90% ludności zupełnie nie obchodziło to, w jakich granicach się znajdują i po jakiemu mówi ich zwierzchnik. Państwa narodowe to wymysł XIX-wieczny.
S----------e, gdzie pieprz rośnie, gdy wchodzi wróg, to po prostu racjonalny wybór, o ile można dokonać jakiejś rozsądnej kalkulacji, czy będę ryzykował, że nic mnie i mojej rodzinie
  • Odpowiedz
@Mr_Hand_of_Fate: Wiesz wyobraź sobie, że są sytuacje kiedy się nie da uciec, bo masz duże zobowiązania nawet w czasie konfliktu zbrojnego. A jeśli prezentujesz myślenie, że inni będą ginąć żebyś ty mógł lepiej żyć to cóż...tylko współczuję.
  • Odpowiedz
@masz_fajne_donice: Polecam zapoznać się z tym jak wygląda nowoczesna wojna, każdy kto promuje "pospolite ruszenie" albo nie ma o niej pojęcia, albo ma jakieś chore totalitarne zapędy które każą mu posyłać ludzi na śmierć w imie swojej durnej idei
  • Odpowiedz
@MariushxD:

A jeśli prezentujesz myślenie, że inni będą ginąć żebyś ty mógł lepiej żyć to cóż...tylko współczuję.

Jest mi z tego powodu niesamowicie wszystko jedno.
Ludzie, dorośnijcie, jak będziecie lecieć pod czterdziestkę, to wam naprawdę się priorytety zmienią. Przychodzi taki wiek, gdy najważniejsze dla człowieka rzeczy, to jego własna rodzina, a nie jacyś tam "rodacy", "naród" czy "państwo".
  • Odpowiedz
to jego własna rodzina

@Mr_Hand_of_Fate: A fakt że rodzina będzie MUSIAŁA żyć w obcym kraju, stracicie majątek i będziecie czuli się do końca życia poniżeni? Bo tak się właśnie czują ludzie którym siłą zabrano wszystko.
To że twoi potomkowie będą do końca życia słuchać jak to byli jednymi z tych co uciekli jak się ważyły losy ich ojczyzny. Wstyd na pokolenia.
  • Odpowiedz
@masz_fajne_donice:

To że twoi potomkowie będą do końca życia słuchać jak to byli jednymi z tych co uciekli jak się ważyły losy ich ojczyzny. Wstyd na pokolenia.

Straszne rzeczy, naprawdę. A więc lepiej po prostu dać się z-----ć, by nie było wstydu.
Cieszę się, że w tym kraju mieszkają ludzie tobie podobni, bo właśnie wy pójdziecie na pierwszą linię wtedy, gdy ja się będę pakować. Przyjmij moje najszczersze podziękowania, może
  • Odpowiedz
Polecam zapoznać się z tym jak wygląda nowoczesna wojna, każdy kto promuje "pospolite ruszenie" albo nie ma o niej pojęcia, albo ma jakieś chore totalitarne zapędy które każą mu posyłać ludzi na śmierć w imie swojej durnej idei

@Lil_young: No ciekawy jestem. Bo nowoczesnej wojny to nie było od dziesięcioleci. Gdzie jest wojna gdzie dwa państwa o podobnej militarnej sile prowadzą wojnę?
  • Odpowiedz