Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Mirabelki pomocy. Zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne (do tej pory tylko gumki stosowaliśmy z niebieskim). Ogólnie są to tabletki dwuskładnikowe.
Okres zaczął mi się tydzień temu w poniedziałek około 5 rano. Tabletkę wzięłam o 19.00 i potem punktualnie o tej godzinie brałam codziennie następne tabletki. Teraz pytanie: czy one na pewno działają już od pierwszej tabletki? Bo niebieski doszedł we mnie jakoś w trzecim dniu zażywania tabletek i trochę się boję że coś może być nie tak i będzie gówniak
#rozowepaski #niebieskiepaski #s--s #zwiazki

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy dla maturzystów
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: Kiedyś brałam jakieś cukierki... Ulotka twierdziła, że jeśli się zaczęło w dniu miesiączki, to działa od razu. Jeśli w innym dniu, to nie ma pewności. Ginekolog jednak zawsze dla pewności każe mi jeden miesiąc stosować co innego (np. gumy). Przeczytaj ulotkę, bo inne cukierki mogą mieć inaczej.

Po takiej akcji to bym chyba nie spała aż do wiarygodnego testu ciążowego XD.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Od 1 doby już jesteś bezpieczna ale tak 99,9% jest po tygodniu, zresztą obliczaj sobie dni płodne ew korzystaj z aplikacji która liczy to za ciebie i informuje cię orientacyjnie kiedy możesz takowe dni mieć :P
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Mnie moja lekarz kazala sie pierwszy miesiac dodatkowo zabezpieczac, mysle ze jak sie bardzo nie chce dziecka to wypadaloby przez pewien czas z rezerwa podchodzic do nowych metod antykoncepcji i chociaz ten stosunek przerywany zastosowac, jak nie prezerwatywe, a nie po fakcie pytac...
  • Odpowiedz
resztą obliczaj sobie dni płodne ew korzystaj z aplikacji która liczy to za ciebie i informuje cię orientacyjnie kiedy możesz takowe dni mieć :P

@red_fox: jakie dni płodne przy tabletkach?!?
@AnonimoweMirkoWyznania: tak, przeczytaj w ulotce, ewentualnie pogadaj z lekarzem, jak nie wierzysz. A najlepiej zorientuj się w fizjologii człowieka, masz zmieniony poziom hormonów, nie masz jak zajść w ciążę przy prawidłowym stosowaniu.
  • Odpowiedz
@red_fox: przy stosowaniu antykoncepcji hormonalnej nie ma dni plodnych w ogole, nie ma tez zadnych orientacyjnie, bo tabletki powstrzymuja caly cykl i oszukuja twoj organizm, ze jestes w ciazy.
  • Odpowiedz
dochujapana: Pierwsza rzecz - gdybyś przeczytała ulotkę, to byś nie musiała zadać tu tego pytania, bo tam jest odpowiedź na Twoje pytanie. Czytaj ulotki, bo chyba lepiej jest wiedzieć co bierzesz dokładnie, jak działa i z czym może reagować, niż nie. ;)
Druga rzecz - jeżeli to jest tabletka dwuskładnikowa, taka jak np. Vibin Mini, a pierwszą wzięłaś w pierwszy dzień okresu to jesteś zabezpieczona od pierwszego dnia przyjmowania tabsów. Sprawa
  • Odpowiedz
A jakie masz dokładnie te tabletki i co masz napisane na ulotce? ja mam belarę i one wzięte 1 dnia cyklu rzeczywiście zaczynają działać od 1 tabletki ale ja tydzień przezornie stosowałam jeszcze dodatkową antykoncepcję w postaci p----------y. Nie mniej gin mnie zapewniał że takiej konieczności nie ma. Ale jakieś obawy miałam, po 7 dniach gumki poszły na stałe w odstawkę :)
  • Odpowiedz