Wpis z mikrobloga

BMW (RWD) mam od roku. Rok temu koła na zimowe zmieniłem za wcześnie. Teraz chciałem tego uniknąć, w efekcie czego jeździłem już w temperaturze 2°C (gdy wyskakuje komunikat ze śnieżynką) i nie czuję różnicy w przyczepności. Nawet próbowałem lekkiego (żeby nie przeszarżować) uślizgu i nie poszedł bokiem. Założone mam Bridgestone Potenza.
W prognozach widać ochłodzenie dopiero na ostatni tydzień miesiąca. Pytanie do bardziej doświadczonych: można latać na letnich, gdy na zewnątrz jest 2°C?

#samochody #kiciochpyta #pytaniedoeksperta
b_oski - BMW (RWD) mam od roku. Rok temu koła na zimowe zmieniłem za wcześnie. Teraz ...

źródło: bp

Pobierz
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@b_oski jak nie czujesz różnicy przy 2°to zwyczajnie możesz mieć dobrą sportową oponę, one są bardzo miękkie, wada to wiadomo latem się szybko zużywa
  • Odpowiedz
  • 0
chce cię losiu zobaczyć jak wyjeżdżasz z parkingu pod chmurką po pierwszych opadach śniegu.

@RobinSchudl: W bagażniku mam saperkę. Trochę pracy i zawsze wyjadę.
  • Odpowiedz
  • 0
@WykopanyDzon: Bez oglądania wiem, że przy awaryjnym hamowaniu będzie różnica. Ja w swoich rowerach montuję opony po 300-400 zł (w przełaju Pirelli, w szosie Continental), bo jest różnica między absolutnymi topami, a innymi uznawanymi za premium.
  • Odpowiedz
@b_oski: wiesz parę lat temu miałem tak że wyjechałem z domu przy 15 i słoneczko, a w połowie drogi spadło do 0 i drogi zamarzły totalnie. Wtedy był słynny drift autobusu we Wrocławiu. Droga w jedną stronę 30 minut, w drugą wracałem 3 godziny przez to że absolutnie całe miasto stało
  • Odpowiedz
  • 0
@assninja: Tylko na gołoledzi zimówki wiele nie zmieniają. Ślizgałem się wtedy na zimówkach. Zmienię pewnie do końca urlopu, czyli w przyszły weekend.
  • Odpowiedz
Pytanie do bardziej doświadczonych: można latać na letnich, gdy na zewnątrz jest 2°C

@b_oski: można latać na letnich nawet jak jest -40, ale bezpiecznie jest zamienić jak w ciągu dnia jest 10, a w nocy 0
  • Odpowiedz